perjantai 17. helmikuuta 2012

Laskiaispullat pistaasimantelitäytteellä




 Uusimmassa Baka-lehdessä oli paljon kivoja ohjeita ja mm. erilaisia laskiaispullan täytteitä. Mantelista laskiaispullaa on tehnyt mieli, joten tämä ohje -muutamine muutoksineen- meni kokeiluun. Työpaikalla olinkin tänään sitten tosi suosittu ja kiitetty; testatkaapa, tepsiikö teillä!

24 kpl

50 g hiivaa
5 dl maitoa
n. 1 kg vehnäjauhoja
tuubi kardemummaa
7 g suolaa (n. 1.5 tl)
200 g sokeria
200 g voita

Pistaasimantelitäytettä
Mango curdia
1 prk (3.3 dl) kuohukermaa

Liota hiiva maitoon, lisää sokeri, suola, kardemumma ja vähitellen jauhot. Jos teet taikinan yleiskoneella, tarkkaile taikinaa, jauhojen tarve voi vaihdella. Sekoita pienellä nopeudella n. 15 minuuttia, lisää pehmeä voi puolivälissä ja jatka sekoittamista, tarv. lisää hiukan jauhoja. Kokeile sitkoa ottamalla taikinaa sormien väliin; jos taikina venyy jonkun matkaa katkeamatta, alkaa sitko olla kohdillaan. Yleiskoneella tehty taikina saa olla melko kiinteää, se tarttuu taikinakoukun ympärille eikä jää reunoille pyörimään. Leipoessa pöydälle tarvitsee vain vähän jauhoja.

Kumoa taikina öljyttyyn kannelliseen astiaan ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan (vaikkapa uuniin).

Mikäli kohotusaika syystä tai toisesta on normaalia pidempi (pari-kolme tuntiakin), tee taikina kylmään tai haaleaan maitoon. Tässä välissä ehtii hyvin käydä vaikkapa lenkillä tai tanssitunnilla ym. Yleiskoneella taikinan alustus tuottaa lämpöä, eikä nesteen tarvitse olla kädenlämpöistä lyhyemmälläkään kohotusajalla.

Kumoa taikina leivinpöydälle, jaa 24 osaan ja pyörittele pulliksi. Jätä kohoamaan liinan alle 30-50 minuutiksi. Taikinani oli sen verran viileää, että pidempi kohotusaika tarvittiin.

Voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista 180 asteessa (kiertoilma) 15-20 minuuttia tai kunnes väri on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä.

Pistaasimantelitäyte
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä (ei suolapaahdettuja)
3 rkl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
1.5 dl tomusokeria
3 rkl amaretto-likööriä
1-2 rkl kylmää vettä

Jauha pistaasimantelit hienoksi. Sekoita ainekset keskenään. Seisoessaan tahna muuttuu paksummaksi ja voi tarvita hiukan lisää vettä.

Ainesuhteet ovat omasta päästä; en löytänyt enempää mantelijauhetta. Lisäsin amarettolikööriä, koska halusin täyteläisempää, ja vähän karvasmantelinkin, makua. Itsessään suolattomat pistaasit ovat miedon makuisia, mutta antavat raikkaan vihreän värin. Mango curdia ei myöskään alkuperäisessä annoksessa ollut, mutta siinä on mukavan täyteläinen maku. Sen voi toki korvata jollain muulla curdilla tai hillolla.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla ja tomusokerilla.


Leikkaa pulliin kansi ja koverra keskeltä hiukan sisusta pois. Laita kunkin kuopan pohjalle 1 tl mango curdia, reilu tl pistaasimantelitäytettä ja lusikoi tai pursota päälle kermavaahtoa. Kansi päälle ja reilu sihtaus tomusokeria.


Pullataikinaan ei tule kananmunaa, toimii hyvin. Sokerin reipas määrä arvelutti, kun on tottunut leipomaan vähäsokerisia pullia. Voi olla, että hyvin kuohkeana säilyvä rakenne, kun kananmunaa ei käytetä, vaatii enemmän sokeria. Ehdottomasti kokeilun arvoinen. 

Pullat katosivat nopeasti parempiin suihin, saattaa olla, että joku jäi jopa ilman. Ensimmäinen kuva yön hämäryydessä järkkärillä ja jälkimmäinen päivänvalossa iPhonella. Kumman ottaisit ?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti