sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Maailman ympäri ravintola Os:ssa


 

Ennen tätä matkaa en olisi keksinyt etelän hiihtolomalaisille kovin montaa syytä poiketa Kuopion keskustaan tähän aikaan vuodesta, ellei sitten ihmettelemään, miten puolet torista on kaivettu auki ja kalahalli killuu ilmassa. Todennäköisesti sen ehtii katsastamaan vielä kesäkelissäkin. Vaan tämän takia kannattaa tulla kauempaakin!

Aikomukseni ei ole ollut kirjoitella tässä blogissa ravintolaruoista; siitäkin syystä, että vähäisen tarjonnan vuoksi jutut jäisivät varsin yksipuolisiksi. Tässä kohtaa on pakko tehdä poikkeus vaikkakin kuvamateriaali on mielestäni lähes ala-arvoista; ja heräsin räpsimään kuvat kännykällä ilman salamaa vasta parin ruokalajin jälkeen. Sanotaan näitä sitten taiteellisiksi ja sen verran hauskaa oli, että yksi ruokalaji on kuvattu täysin taitelijan näkökulmasta:) . Sponssipallukka (Liemessä-blogin Jennin tekemä) puuttuu tästä jutusta (sponsoreiden puuttuessa).

Olin kuullut kehuttavan Os:n nykyistä ruokalistaa ja onnekseni sitä ei oltu ehditty vielä uudistaa! Niinpä sain tarjota nuorisolleni lauantai-iltana unohtumattoman makumatkan!

Ruokalistalla on 8 annosta: Rapu&Ranska, Härkä&Japani, Nieriä&Ruotsi, Lammas&Intia, Iberico-possu&Espanja, Juustot, Hedelmä&Thaimaa, Suklaa&Afrikka. Kolme ensimmäistä ovat alkuruokia, kolme seuraavaa pääruokia. Päätimme nauttia 5 ruokalajin menun, ruokajuomaksi valkoviiniä, tarjoilijan suosittelema Domaine J.Scharsch GC Altenberg de Wolxheim Riesling 2008 oli erinomaista ja sopi kuivahkona myös hiukan vähemmän kuivien viinien ystävällekin.

Makuhermojen herättäjäksi alkuun tarjottiin savumuikkumoussea tilliöljyn kera. Tässä kohtaa ainesosat vielä tallentuivat kovalevylle, seuraavien ruokalajien kohdalla komponentteja oli niin monta, että oli täysin mahdotonta muistaa kaikkea ja kun tarkoitus oli vain nauttia ruoasta, mitään muistiinpanoja tai tarkennuksia ei tullut tehtyä.Rapu&Ranska-annoksessa lautaselle oli aseteltu jokiravun pyrstö, merileväkaviaaria ja paljon muuta, jonka ympärille tarjoilija kaatoi jokirapukeittoa. Parmesania, vihreää moussea, majoneesia... Tässä kohtaa ei voinut kuin huokailla.Härkä&Japani: kiven päällä soijamarinoitua härän ulkofileetä,  maapähkinä-creme brulee, soijageeliä, tofua...Nieriä&Ruotsi: ankanrasvassa haudutettua nieriää tattaripedillä, purjopyreetä... Valmistustavastaan huolimatta kala ei maistunut rasvaiselta, rakenne oli suussa sulava. Yleensä tattaria vaivaavasta tietystä karvaudesta ei ollut tietoakaan.Hedelmät&Thaimaa: Valkoviinissä ja sokeriliemessä marinoitua ananasta, mangopassionpyreetä, sorbettia... upeita raikkaita makuja, keksissä pientä tulisuutta.Suklaa&Afrikka:suklaakakkua, kahvikastiketta, kinuskia... Tämän kaveriksi otettiin lasilliset tarjoilijan suosittelemaa itävaltalaista Nittaus Beerenauslese Zweiglt, Pinot Noir 2008; elegantti juoma, ei liian makea ja sopi jälkiruoan kaveriksi erinomaisesti!

Ruoka oli taivaallisen hyvää, tämän voisin ottaa viimeiseksi ateriakseni, mutta valitettavasti tällä ei voi osallistua helmikuun ruokahaasteeseen! Jokaisessa annoksessa oli runsaasti erilaisia makuja jotka kuitenkin hienosti toimivat yhteen, lisäksi suutuntumat vaihtelivat suupalasta toiseen. Jos jotain moitittavaa pitäisi löytää; toisin paikoin olisin hitusen suolaa vähentänyt ja olisin tietysti halunnut lukea ruokalistan paperilta; tämäkin juttu olisi ollut asiantuntevampi. Korjauksia ja tarkennuksia otetaan  mielellään vastaan! Ja jäi vähän kaivelemaan, että miltä mahtaa maistaa Lammas&Intia ja Iberico-possu...

Ikäväkseni huomasin tällä viikolla, että Lähiseudun aarteet kauppa on suljettu; riittävän moni ruokaintoilija ei löytänyt sinne tietänsä!

Lohdutukseksi kaupan tiloihin on avattu Rice&Noodle; noutoruokala, josta saa erittäin kohtuuhintaisia wokkeja ja susheja mukaan tai paikan päällä syötäväksi. Täytyypä laittaa nuoriso heti maanantaina koemaistamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti