maanantai 27. helmikuuta 2012

Gaala-kakku


Oli hyvä suklaakakku, josta haluttiin prinsessakakku, mutta sellainen ei olekaan oikeasti vaaleanpunainen, ja kaikki ei mennyt niinkuin piti. Korjaus- ja peittokoristelussa ei ollut hitustakaan suunnitelmallisuutta; mutta, siitähän tulikin Gaala-kakku? Tai ehkä olisi sopinut melkein mauttomuuksiin koristeltuna Leena Hefner o.s. Herppeenluoman juhliin?



Suklaajuusto-kakun ohje on Ullan Elämä makeaksi-blogista. Avaamisen jälkeen kondensoitu maito osoittautui makeutetuksi, jätin alkuperäisen ohjeen sokerin pois. Täytteestä ei tullut siis valkoista, niinpä lisäsin pikakahvijauhetta makua antamaan.

4 kananmunaa
11/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
11/2 tl leivinjauhetta
150 g tummaa suklaata
100 g voita

täyte: 
200 g tuorejuustoa
1 kananmuna
3 rkl maissitärkkelysta
1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
2 tl pikakahvijauhetta

Peitä irtopohjavuoka (24cm) leivinpaperilla, voitele reunat. Sekoita täytteen ainekset. Vaahdota munat ja sokeri. Kääntele varovasti joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos, lopuksi sulatettu suklaa-voiseos. Kaada taikina vuokaan, päälle täyte ja sekoita muutaman kerran saadaksesi täytteen taikinan joukkoon. Paista 175 asteessa uunin alaosassa tunnin verran, anna jäähtyä.

3.3 dl kuohukermaa
1 pss valkosuklaa-nougatmoussejauhetta (Blå Band)
1 prk aprikooseja sokeriliemessä
omenahilloa
2 pkt (500 g) vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa
mustaa marsipaania

Vatkaa kerma ja siihen sekoitettu moussejauhe vaahdoksi.

Halkaise kakku kolmeen osaan. Vuoraa sopiva pyöreäpohjainen kulho kelmulla ja peitä reunat pohjia myöten kakkupaloilla tiiviisti. Kostuta aprikoosimehulla. Laita pohjalle muutama aprikoosi ja osa moussesta. Laita kerros kakkua päälle, kostuta, lisää loput aprikoosit ja mousse. Peitä alimmalla kakkulevyllä, kostuta. Peitä kelmulla ja anna olla kevyen painon alla seuraavaan päivään.

Kumoa kakku lautaselle, peitä ohuella hillokerroksella ja kauli vaaleanpunaiseksi värjätty vaahtokarkkimassa ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Muotoile kakun päälle ja leikkaa ylimääräiset pois.


Kauli mustasta marsipaanista ohutta nauhaa, leikkaa sopiviksi suikaleiksi ja kuvioi marsipaanityökalujen kanssa. 

 

Vaahtokarkin maukinen kaulintamassa kuivaa yllättävän äkkiä, ja kun se piti kaulita melko ohueksi, reunat kuivahtivat ja koko massa alkoi halkeilla. Marsipaanin kanssa ei olisi ollut tätä ongelmaa. Ei auttanut kuin alkaa korjata rumia ryppyjä ja halkeamia, ja ilman parempia suunnitelmia päädyttiin tähän, mustaan nauhukseen kakun reunassa, ei siis prinsessakakku. Jos hoksottimet olisivat leikanneet, niin filminauhaahan tuohon olisi voinut laittaa.

Tässä vaiheessa oli aivan sama, kun kakulla ei ollut sen tarkempaa osoitetta, harjoitella ruiskumaalausta.


Askartelunauhaa on käytetty keskellä menevän koristeen sabluunana, samoin pahvisia kirjaimia. Vasemmalla olevan härpäkkeen funktio jäi itsellekin epäselväksi. Kirkkaan punaista elintarvikeruiskumaalia ei minulla ole, se olisi sopinut Oscar-gaalan väreihin. Ensin kerros burgundin punaista ja sitten helmiäistä. Alempi musta "pitsi"reuna on suihkutettu kultamaalilla.


Tältä kakku näyttää sisältä. Pehmeämpi kakkupohja toimisi tällaisessa kakussa paremmin. Henkilökohtaisesti vaahtismassasta ei tullut suosikkia; purkkamainen keinotekoinen maku pyrki peittämään muut maut. Ensi kerralla suklaakakku on suklaakakku, ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ei kuitenkaan kannata heittää epäonnistunutta kakkua vesilinnuille vaan pienellä tuunauksella voi isommankin munauksen korjata.


Mutta kyllä kakkupalalla sopi juhlia Meryl Streepia ja olisi tuosta pala Leenallekin riittänyt :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti