lauantai 26. helmikuuta 2011

Lohta, lakritsikastiketta ja tomaattisalsaa

Edelleen Glorian ruokalehden lukijana mennään. Ei sieltä aiemmin näin usein ole tullut ohjeita napattua, enempi lueskeltua ja jotain ideoita on saattanut jäädä alitajuntaan.

Lakritsin ystävänä ja uusia elämyksiä etsivänä tämä 2/11 numeron ohje vaikutti kiinnostavalta. Verenpaineesta tai munuaisongelmista kärsivät voivat lukea aiempia  postauksia, lakritsi ei heille sovi. Raskaana olevillekaan sitä ei suositella.

Lakritsijuurta löysin täältä, jossa on muutoinkin kaikkea ihanaa kokeilunhaluisille, luomua ja naposteltavaa etsiville.

Kastiketta kehotetaan keittämään tunti, mutta huuhailin ja haaveilin macaronsien kimpussa ajatuksissani niin, että yhtäkkiä ruoan valmistamiseen oli hätäisesti 45 minuuttia. Tämänkin takia laitoin kokonaisen lakritsijuuren 2-3 cm pätkän sijasta, varsinkin kun se oli vaikea saada pieniksi pätkiksi. Näin varmistin, että varmasti siitä tulisi makua. Alkuperäiseen ohjeeseen tuli muutama muukin muutos, joiden suhteen olisi vieläkin hiomisen varaa.


Lounaalla tästä hyvinkin riittää neljälle, mutta mielellään pieni alkupala tai jokin ihana jälkiruoka maistuisi. Lakritsin ympärille voisi suunnitella koko menyyn ja lorauttaa espressoon tilkan lakritsikoskenkorvaa.

n. 650 g ruodotonta ja nahatonta lohta (pyrstöpala)
suolaa, pippuria

Kastike:
3 pientä salottisipulia
tilkka öljyä
vajaa ½ dl soijakastiketta
iso loraus kuivaa sherryä
3 rkl ruokosokeria
2.5 dl vettä
1 lakritsijuuri pätkittynä muutamaan osaan
reilu rkl kylmää suolatonta voita

Tomaattisalsa:
n. 800 g kypsiä pieniä tomaatteja
rakuunaa (kuivattukin käy)
vaaleaa balsamiviinietikkaa loraus
hiukan suolaa

Kuullota hienonnetut salottisipulit öljyssä. Lisää soija, sherry, sokeri, vesi ja lakritsi. Alkuperäisessä ohjeessa soijan määrä on 1 dl, tälläkin pienennetyllä määrällä kastikkeesta tuli hyvin suolainen, ja jouduin lisäämään vettä. Keitä seosta, niin että n. kolmannes nesteestä haihtuu. Siivilöi. Lisää kylmä voi vasta vähän ennen tarjoilua. Suurustin tilkalla arrowjuurta (liuotettuna veteen) ja maustoin ruokalusikallisella lakritsikoskenkorvaa, soija pyrkii peittämään lakritsin maun, toisaalta tämä leikkasi vähän suolaisuutta.

Tomaatit halkaistaan, kannat ja sisus poistetaan ja kuutioidaan. Laita kulhoon ja ripottele päälle n. 1 tl kuivattua rakuunaa. Lähikauppani vihannesvalikoimat ovat viime aikoina yksipuolistuneet huippuajoistaan, joka on suuri harmi. Tänään tuoreiden yrttien valikoimakin oli suppea. Kuivattu rakuuna käy kyllä hyvin, tykkään sen mausta oikeastaan tuoretta enemmän. Lisää viinietikka ja pieni ripaus suolaa, sekoita ja  anna maustua.

Laita parilapannu kuumenemaan, se lämpenee selvästi tavallista paistinpannua hitaammin. Leikkaa suolalla ja pippurilla maustettu kala isoiksi kuutioiksi ja paista kuumalla ja kuivalla parilapannulla. Rasvaa ei tarvitse paistamiseen, kala on itsessään hyvin rasvaista.  Pari minuuttia puoleltaan riittää, kala jää sisältä hiukan raa`aksi. Tässä vaiheessa lämmitä kastike ja lisää kylmä voi sekoittaen. Kokoa annos lautaselle.

Kastike olisi saanut olla paksumpaa, suolan (soijan ) määrää vähentämällä vettä ei tarvitse lisätä. Kiva ja uudenlainen makuyhdistelmä, tulee varmasti tehtyä toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti