sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Keitetty joulukinkku ja helppo kinkun kuorrute

Joulukinkun valmistus, kinkun kypsentäminen, alkaa kohta olla ajankohtainen. Kinkun paistaminen hitaasti, matalassa lämmössä, on se tavallisin tapa. Voisiko kinkun kypsentää jollain muulla tavalla, maun ja rakenteen kärsimättä?
Viime joululomalla päätettiin, että ensi jouluna meidän perheen kinkku keitetään. Niin tehtiin lapsuuden kodissani. Isä ompeli kinkun puuvillakankaaseen ja viritti kaasukeittimelle ison punaisen emalikattilan. Siinä keittiön lattialla kattila porisi useamman tunnin. Jouluaattona kinkku kävi vielä uunissa, meillä nimittäin tarjottiin kinkku lämpimänä. Kinkun rakenne oli oikein miellyttävä, tykkäsin kovasti. Myös Vanamo ja Kolmonen 70-luvulla kuvatussa Joulu ennen vanhaan - ohjelmassa keittivät kinkun. Se ihana oranssinpunainen emalikattilakin on meillä vielä tallessa ja tänä jouluna siinä keitetään kinkku puuhellalla!
Alkuviikosta kaupassa käydessäni heräteostona lähti mukaan juhlakinkku, oikeastaan kinkkurulla, parikiloinen (ei siis mikään oikea kinkku!).  Päätin nimittäin testata kinkun keittämistä. Samassa puuhassa edellisen viikonlopun jouluruokaohjelmissa olivat Jamie Oliver ja Nigellakin. Eivät mitanneet kinkun lämpötilaa, eikä tainnut keittoaikakaan olla niin tarkka, ja keittämisen jälkeen Nigella nakkasi kinkun vielä kuumaan uuniin. Epäilen, että kuivaa tuli. No, ei mennyt ihan nappiin minun kokeiluni, kas, kun piti lähteä töihin kesken keittämisen. 2 tuntia kinkku keittääntyi ja tökkäsin kotiin tultua kuumassa liemessä lepäävään kinkkuun mittarin: 83 astetta! Kylläpä rulla kypsyi nopeasti! Nopea kuorrutus vielä uunissa (rulla on tosi ruma ilman kuorrutusta). Kuivakkahan tästä kinkusta tuli, mutta hyvä opetus! Että mittari kinkkuun heti alkujaan, ja kotona pitää olla, kun kokkaa! Keittiöstä ei poistuta, kuin korkeintaan  hetkeksi. Ja heräteostotkin kannattaa miettiä tarkkaan...

Kannattaa keittää kinkku haluamaansa kypsyyteen, jos ei käytä sitä enää uunissa. Kypsennyksen jälkeen lihan sisälämpö muuten tuppaa nousemaan asteen pari. Mikäli aikoo kuorruttaa kinkun vielä uunissa, keittäminen on syytä lopettaa muutama aste aikaisemmin. Tämä helppo kinkun kuorrute on muuten yllättävän hyvä, suosittelen!

Keitetty joulukinkku

2 kg kinkku
3 salottisipulia
tähtianis
maustepippuria
laakerinlehtiä

Kuori ja halkaise sipulit, laita kattilaan mausteiden kanssa ja sen verran vettä, että kinkku peittyy. Laita kinkkuun lämpömittari ja keitä kinkkua hiljaa poristen, kunnes saautat halutun lämpötilan. Suositellut kinkun lämpötilat vaihtelevat 72:sta 78 asteeseen. Kerran eräs kokki neuvoi kypsnetämään  kinkun 68 asteeseen, mutta vaikka en ylikypsästä kinkusta tykkääkään, tuo lukema ei ihan minulle riittänyt, kinkku oli sisältä vielä varsin kostea, hiukan epämiellyttäväkin. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, kinkku joko nostetaan liemessään viileään tai otetaan kattilasta jäähtymään. Kinkun voi kuorruttaa heti keittämisen jälkeen tai ennen tarjolle asettamista.

Kinkun kuorrute

1 osa muscovadosokeria
1 osa Dijon-sinappia
1 osa balsamiviinietikkaa

Sekoita kuorrutteen aineet ja levitä kinkun pinnalle. Laita kinkku vähintään 200 asteiseen uuniin n. 10 minuutiksi, kunnes kuorrute on saanut väriä.
Muscovadosokerin voisi korvata myös luumusoseella.




29 kommenttia:

  1. Huh, keitetty kinkku! Ensimmäinen ajatus oli, että käääääk! Mut sit aloin tuumata, että eipä sitä meidän kuusikiloista hevillä keitettäisikään, mutta tuollaisen rullanhan voisi varsin hyvin kokeilla. Kuorrutuskin näyttää oikein kivalta, suolaista ja makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittäminen on tainnut olla se perinteinen tapa valmistaa kinkku. Entisaikaan puuhellalle mahtui isotkin kattilat. Sellainen 10 litran emalikattila on meilläkin, siihen se kinkku molskahtaa, se kuusikiloinen (kahdelle, kun loput kaksi on kasvissyöjiä .D)

      Poista
  2. Keitetty kinkku kuulosti kyllä äärimmäisen eksoottiselta, mutta jos sitä on kokki kolmonenkin tehnyt niin selvästi se on ihan hyvä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Jaakko tietää! Joo, lapsuuden muistot kyllä on aina liputtaneet keitetyn kinkun puolesta, ja nyt se toteutetaan.

      Poista
  3. joka keitetyn paistaa, se makean maistaa

    VastaaPoista
  4. Wau, tämä valmistustapa olikin jotain ihan uutta, mutta varmasti tosi toimiva! 68 astetta kuulostaa kyllä minunkin korvaan vähän liian vähältä. Mutta minä pidänkin ylikypsästä joulukinkusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kinkun voi valmistaa itselle sopivimpaan kypsyyteen, tosin aina ei mene kuin Strömsössä. Kerran harmaasuolattu kinkku oli suolaton. Sitä ei saanut tuunattua.

      Poista
  5. Kiva idea tuoda vanhanajan metodi ja oma lapsuusmuisto tämän päivän joulupöytään, perinteitä on ihana noudattaa! Voisin itsekin kokeilla tätä kinkun keittämistä puuhellalla, ihanat mausteetkin siellä liemessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mennään tosi perinteisillä resepteillä. Tekisi mieli kokeilla kaikkea uutta, mutta sitten ruokaa olisi niin paljon, että kaikkea ei ehdittäisi syödä, hävikistä en tykkää.

      Poista
  6. Ihanaa että lapsuudenkodin perinteet ovat kulkeneet myös nykyhetkeen. Meilläkin on tiettyjä perinteitä joulupöydässä, mutta mukana on aina myös jotain uutta (usein salaatti vaihtaa muotoaan joka vuosi). Pitäisiköhän tänä vuonna tehdä kinkkuakin - se kun ei ole meidän joulupöydässä mikään itsestäänselvyys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tarjottavat on juurikin perinteisiä ja valikoima on supistunut vuosi vuodelta. Tekisi mieli laittaa vaikka mitä uutta tänä vuonna.

      Poista
  7. En ole koskaan keittänyt kinkkua, johtuen meidän suurperheen koosta. Pitäisi keittää muutama heti :D Ihanalta kuulostava kuorrute!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrute oli yllättävän hyvää. Aika ison kattilan kyllä tarvitsee isolle kinkulle :D

      Poista
  8. Oi, kinkussa jo! Kyllä se joulu vaan tulla tupsahtaa. Pakko se on vaan uskoa! Minäkään en ole koskaan kinkkua keittänyt vaan teen sen vuosien perinteen mukaisesti joka vuosi. Näyttää kyllä niin mehevältä, että ehkäpä joskus kannattaisi kokeilla! Toisaalta meidän kinkut on aina niin isoja, ettei niiden keittäminen ihan helpolla kävisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tämä kinkku meni ylikypsäksi, kuivakkuus johtunee siitä, että se oli rulla eikä oikea kinkku. Jouluna ollaan tarkempia, onneksi tuli testattua.

      Poista
  9. Kuorrutus kuullostaa aivan mahtavalta. Pitääpä kokeilla vaikka possun sisäfileen kuorrutteeksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea kuorruttaa sisäfile, taikka ulkofile

      Poista
  10. onpas mehevän näköinen kinkku ja voih, miten ihana tuo musta lautanen! mistä ihmeestä se on kotoisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et kerro kellekään, lautanen on muovia, Pieksämäkeläisestä sisustusliikkeestä, Vanilla Sky :)

      Poista
  11. Oispa jo joulu! alkoi heti tehdä kauheasti mieli kinkkua! mutta, siis.. että keitetty kinkku :D enpä ole moisesta ennen kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittäminen on vanha perinne, se on vaan unohtunut, ehkä käytännönkin syistä.

      Poista
  12. Taidan olla siitä harvinainen suomalainen, ettei kinkku ole koskaan kuulunut joulun viettooni. Siksipä keitetty kinkku ohje kuulostaa korviini ihan yhtä käyvältä tavalta valmistaa kinkku kuin uunissakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuuden kodissani lihaa syötiin vain juhlapäivinä, isäni ei välttämättä silloinkaan, mutta keitettyä kinkkua hänkin söi.

      Poista
  13. En ole keitetystä joulukinkusta kuullutkaan. Kiitos sivistämisestä!

    VastaaPoista
  14. Minulle myös oli aivan uusi juttu kinkun keittäminen. Kuorrute kuulosti ihanalle!

    VastaaPoista
  15. Keitän kyllä ja hyvä tulee.

    VastaaPoista