sunnuntai 20. marraskuuta 2016

DIY virkattu valomatto

Jouluun on enää viisi viikkoa! Vielä ehtii askartelemaan ja laittamaan joulua. DIY: virkkaa valomatto! Kaunis virkattu ontelokudematto led-valonauhalla on tyylikäs sisustuselementti ja valopilkku pimeään talveen. Maton virkkaa parissa illassa.

Led-valonauhaa löytyy useimmista kaupoista sähkötarvikeosastoilta, kuten Motonetista ja rautakaupoista. Hinnat vaihtelevat kovasti, joten netistä tilaamalla saanee edullisimmat. Itsellä oli käyttämätön monivärinen 5 m led-valonauha, joten tilasin toisen samanlaisen. Kirkas led-valonauha on myös kaunis, mutta jos haluaa vaihtaa maton väriä vaikka jouluisen punaiseksi, kannattaa valita monivärinen. 5 m nauhasta saa pikkumaton, toinen 5 m tekee matosta hiukan suuremman, itse asiassa vain muutaman virkatun kerroksen verran. Jos kytkee kaksi valonauhaa peräkkäin, kannattaa varmistaa niiden toimivuus ja säädettävyys ennen virkkaamisen aloittamista ja muistaa laittaa nauhat oikein päin, että ne onnistuu yhdistää. Tosin nauhan toisessa päässä on irroitettava "piikikäs" yhdistäjä. Nauhoja kannattaa käsitellä varoen, sillä päiden juotokset ovat aika hengettömät ja voivat vaurioitua. Nehän on tarkoitettu asennettavaksi suoraan jonnekin, eikä virkattavaksi. Pitää muistaa myös, että maton päällä ei voi kävellä, joten lapsi- ja koiraperheissä se kannattanee ripustaa vaikka seinälle. Omia valonauhojani jouduttiin korjausjuottamaan, eikä niissä valitettavasti alun perinkään toiminut kirkas valo. Suosittelenkin tekemään maton yhdestä nauhasta, jos haluaa pelata varman päälle.

Matto on helppo virkata isolla virkkuukoukulla eikä aikaa mene kuin ilta tai pari. Koetin kirjoittaa ohjeen, jolla minusta tuli nätti matto, jossa valo pääsee oikeuksiinsa, eikä nauha näy rumasti ja valo tulee tasaisesti. Pääsääntöisesti kiinteät silmukat virkataan joka toiseen edellisen kerroksen silmukkaan, mutta kerrosten lisääntyessä kiinteät silmukat virkataan välillä jokaiseen silmukkaan, jolloin ketjusilmukka jää välistä pois, jotta matosta tulee pyöreä ja tasainen. Tämän hoksaa kyllä virkatessa. Kokeneet virkkaajat osaavat soveltaa ja suunnitella omanlaisensa maton, minulta syntyi nyt tällainen.

Valomatto
halkaisija 56 cm

tarvikkeet:
1 vyyhti (1 kg) ontelokudetta, valkoinen
virkkuukoukku nro 10
Led-valonauha (monivärinen) 5m 2 kpl

Aloitus: 5 kjs, yhdistä renkaaksi1 ps:lla
Ota led-valonauha mukaan virkkaukseen ensimmäisestä kerroksesta lähtien, kuljeta nauhaa edellisen kerroksen päällä ja virkkaa silmukat nauhan yli
1. krs: 1 pylväs, 1kjs 7 kertaa, 1 ps kerroksen loppuun
2. krs 1 ks, 1 kjs 15 kertaa, 1 ps kerroksen loppuun
3. ja 4 krs: 1 ks, 1 kjs, kiinteä silmukka virkataan joka toiseen edellisen kerroksen silmukoista, toista 3 kertaa, sitten 2 ks peräkkäisiin silmukoihin. Näitä toistetaan koko kerros.
Seuraavat kerrokset: jatka samaan tapaan, ja tee tarvittaessa enemmän kiinteitä silmukoita vierekkäisiin silmukoihin, niin että matosta tulee tasainen.
Lopuksi 1 tai 2 kerrosta kiinteitä silmukoita (maun mukaan) ja viimeiseksi virkataan kerros piilosilmukoita, jolloin reunasta tulee siisti.
Kiinteät ja ketjusilmukat olen virkannut edellisen kerroksen etumaiseen lenkkiin, mutta tämä on makuasia.Valomatto on minusta kaunis! Halusin kuvata sen pönttöuunin edessä, niin ihanasti sotkuisen ja korjausmuurauksen jäljiltä uutta maalipintaa odottavan, suosikkivärilläni maalatun pänttöuunimme edessä :D


11 kommenttia:

 1. Hauska idea! Ja tuo pönttöuunikuvassa oleva matto punaisilla valoilla näyttää aivan siltä kuin matto lepäisi hehkuvien hiilien päällä.

  VastaaPoista
 2. Tämä pisti silmään ja ihan pakko sanoa että wow miten ihana ja kaunis :) tosi hiano :) kunpa itsekkin osaisin tehdä :)

  VastaaPoista
 3. On kyllä hieno. Hyvä Aila aina sinä keksit uutta.

  VastaaPoista
 4. Voi hyvät hyssykät! Että sä vielä virkkaat johnakin välis. Respect! Ja hiano matto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanna! Ennen ehdin tehdä vaikka mitä! Nyt mulla on varastorakennuksessa työhuonekin, josta löytyy välineet ja tarvikkeet hopeatöihin, ompeluun, öljymaalaukseen, kirjansidontaan ja ja ja, vaan vapaa-aika menee etupäässä keittiössä ja ihanan miehen kanssa :), mutta inspiraatiota odotellessa :D

   Poista
 5. Vastaukset
  1. No jossain oli sellainen valokaapelimatto, lednauha oli minusta kivempi laittaa.

   Poista
 6. Hei Aila!
  Led-nauhasta tuleein kiva matto. Valokaapelia meinasin jo viime vuonna, mutta se sitten jäi tekemättä.
  Onko lednauha kestänyt käyttöä, meinaan kestääkö matolle astumista ettei mene ruttuun :) Päivi

  VastaaPoista