Minä juon nyt kahvia
Minä juon nyt kahvia, totesi
edesmennyt pääministeri, kun lehdistö janosi tietoa kesken kokoomuksen
laivaseminaarin. Lausahduksesta tuli oitis kuolematon, ja sitä lienee
siteerannut yksi jos toinen piilottaen hymynkareen kahvikupposen taakse. Sillä
asiahan on sinänsä vakava, kuolemanvakava. Siis kahvi. Meille suomalaisille.
Olihan kahvin tuska toisen maailmansodan aikaan Suomessa niin suuri, että sille
piti keksiä korvikkeita niin paahdetusta rukiista, ohrasta, lantusta, herneestä
kuin voikukanjuurestakin. Ja mitähän jäi mieleen 70-luvun nuorelle aikansa
realitysarjoista kuten Rintamäkeläiset ja Heikki ja Kaija? Kahvittelupa
hyvinkin: pannukahvi, tassilta ryystettynä, sokeripalan ja pullanisun kanssa,
vierailla tai ilman.
Jos jossakin olemme
kerrankin maailman huippuluokkaa, niin kahvin kulutuksessa. Raakakahvia kuluu
12 kiloa vuodessa, henkeä kohden laskettuna. Mukitolkulla litkitään siis
vaaleaa sumppia, Italialainen luultavasti tuhahtaisi, kuinka brutaalia! Sillä oikea
kahvikansa nauttii päivässä espresson, pari, digestiiviksi. Vain takametsien
kasvatti tilaa illallisen päätteeksi cappuccinon, juoman, jolla käynnistetään
aamu, croissantin kera. Varsinkin monelle ikäihmiselle kahvi on edelleen kallis
nautintoaine, vaikka kotona suodatetun kupin hinnaksi jää keskimäärin huikeat
5.75 senttiä. Juhla Mokkaa metsästetään tarjouksista kun voitaisiin sijoittaa
euro tai kaksi enemmän ja turvata kahvinviljelijöiden oikeuksia hankkimalla
Reilun kaupan tuotteita. Pikkuhiljaa meilläkin erikoiskahvien valikoima etenkin
kahviloissa on lisääntynyt, mutta monessako paikassa saa todella hyvää
espressoa?
Yleensä aloitan aamuni
kevyellä aamiaisella kahvimukillisen kera. Joskus aamu käynnistyy epäterveellisesti
pelkällä kahvikupposella ja toisinaan aamiainen nautitaan vasta työmaalla.
Työpäivinä kumottuja kupposia kertyy useampikin, mutta vapaapäivinä kulutus
saattaa jäädä kupilliseen, ilman vieroitusoireita. Illalla nautittu juoma sen
sijaan vie helposti yöunet. Hyvä ystäväni taas kärsii migreenistä ja kofeiinin
vieroitusoireista, ellei saa sitä yhtä sokerilla ja kermalla terästettyä
kuppostaan joka päivä. Aikoinaan omatoiminen leikki-ikäinen tyttäreni nautti
suurella antaumuksella autoliikkeen itsepalvelukahvia mukillisen pari sillä
seurauksella että loppuillan euforinen virtapiikki taisi kestää puolille öin.
Kahvin löytymiseen liittyy
monenlaista legendaa, mutta tuskinpa siitä ilman sen piristävää vaikutusta
olisi tullut niin haluttu herkku. Kofeiini,
1,3,7-trimetyyliksantiini on keskushermostostimulantti, mutta kahvin monine
aineyhdisteineen on tutkittu vaikuttavan mm. maksan toimintaan. Kofeiiniriippuvuus
on yllättävän yleistä, vaikka vieroitusoireita ei moni tunnistakaan. Enpä
tullut ajatelleeksi, että kahvin puute voisi aiheuttaa jopa masennusta ja ahdistusta.
Runsaasti kofeiinia sisältäviin tuotteisiin on syystäkin tullut varoitusteksti,
mutta kofeiinitabletteja saa ilman reseptiä ja netistä voi ostaa
kofeiinipulveria, jota teelusikallinen vastaa 25 kahvikupillisen määrää! Vuonna
2011 USA:ssa onkin tilastoitu 28 000 ihmisen joutuneen sairaalaan
energiajuomien aiheuttamien kofeiinimyrkytysoireiden vuoksi.
Kahvinsa voi nauttia
muutenkin kuin juomalla. Vahvaa kahvijuomaa kuuluu lorauttaa aina tiramisusta
mokkapaloihin, miksei maustaisi sillä myös vaikkapa paahtovanukasta tai
kostuttaisi täytekakkua. Kahvijäätelö on ihanaa, samoin mm. ranskalaisten
vohvelien täytteenä käytetty voi-kahvikiisseli. Kahvijauheella voi maustaa
esimerkiksi pikkuleivät tai kahvikakun. Ylijäämäkahville löytyy siis loppusijoituspaikka
helposti ja hävikki vähenee. Lihan marinadeissa ja lampaan kanssa tarjottavan kastikkeen
mausteena kahvi on monelle tuttu, mutta kokeileva kokki löytää muitakin
makupareja.
Seuraavan ohjeen esikuva on
todennäköisesti Villin Lännen peruja. Nuotiotulen puutteessa se onnistuu
kotihellalla ja savun makua saa kätevästi pullosta. Ilta-ateriaksi en
suosittele, voi mennä yöunet.
Cowboyn kahvipavut neljälle
1 tl kuivattua chiliä
rouheena, esim. Chipotle, vaihtoehtoisesti tuoretta chiliä maun mukaan
2 tölkkiä veteen säilöttyjä
papuja (valkoisia tai maun mukaan) valutettuna
6-8 valkosipulin kynttä hienonnettuna
(2 tl savuaromia)
2 sipulia hienonnettuna
2 pakettia pekonia
3 rkl muscovadosokeria
1 rkl sinappijauhetta
muutama kypsä tomaatti
5 dl vahvaa kahvijuomaa (2
mitallista/kuppi, tummapaahtoista)
ripaus suolaa
lisäksi voimakasta juustoa
raastettuna sekä hyvää vaaleaa leipää
Laita pekonisiivut kylmälle
pannulle ja kypsennä rapeiksi. Nosta pannulta ja saksi pienemmiksi paloiksi.
Freesaa sen jälkeen valkosipulia ja sipulia, lisää chili. Lisää joukkoon
valutetut pavut, sinappijauhe, muscovadosokeri ja pekoni, pyörittele hetki.
Halkaise tomaatit kahtia ja lisää pannulle leikkauspinta alaspäin, kypsennä
hetki. Lisää ripaus suolaa. Kaada paistos uunivuokaan, tomaatin puolikkaat
viimeiseksi leikkauspinta alaspäin. Lisää kahvi. Kypsennä 180 asteisessa
uunissa noin 40 minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Raasta päälle juustoa ja
nauti tuoreen leivän kera.
Loistava idea! Tämähän olisi kiva ruoka vaikka viikonlopun brunssille. Tämähän kattaa kananmuna lukuunottamatta koko aamiaisen :D Ja sen kananmunankin voi vaikka lisätä pieniin koloihin paistamisen loppuvaiheessa.
VastaaPoistaJoo, hyvä idea, enpä tullut ajatelleeksi.
PoistaKahviahan voi käyttää moneen ja tämäkin maistuu varmasti hyvältä. Komppaan Ninniä siinä, että aika hyvin varmaan herättäisi brunssiherkkuna.
VastaaPoistaJoo ei missään nimessä iltapalaksi!
PoistaRakastan kahvin tuoksua, en ole vain koskaan oppinut juomaan sitä, sen maun vuoksi. Leivonnaisiin olen kahvia käyttänyt ja maistuu. Ruokaan ei ole tullutkaan mieli kokeilla, ehkäpä nyt :)
VastaaPoistaKokeile ihmeessä Peggy!
PoistaTämä kuulostaa niin ovelan makuiselta, että pitänee testata! Kunnon länkkärimeininki!
VastaaPoistaJoo voisin kuvitella tän jossain länkkärissä nuotiolla, Robert Redford hämmentäisi pataa :D
PoistaTäytyy kokeilla, kuulostaa tosi hyvältä. Itse olen mitä suurimmassa määrin hyvän kahvin ystävä!
VastaaPoistaKahvi on hyvä mauste, ei aina muista jämiä käyttää.
Poistakuulostaa hyvältä - ihan kauhea nälkähän tässä tulee!
VastaaPoistaToivottavasti nälkä siirtyy :D
PoistaKahvi olikin ihana lisä ruokaan! Sitä niin useasti tulee yhdistettyä makeisiin :)
VastaaPoistaJuurikin niin.
PoistaKahvi ja pavut - eipä olisi tullut mieleen yhdistää.
VastaaPoistaAina oppii uutta, kun tutkii juttuja. Nyt kirjoitin teestä, monta uutta asiaa, alkoi teen juonti kiinnostaa :)
PoistaLeivonnassa olen varsinkin viime aikoina testannut kahvia paljon, mutta harvemmin sitä suolaiseen ruokaan tulee laitettua. Tätä voiskin kokeilla.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla suolaisiin ruokiin. Onhan monessa punaviinissäkin tammea, joka maistuu ja tuoksuu kahvilta, ellei sitten vaniljalta, kaakaolta ym.
PoistaVarmasti olivat hyviä!
VastaaPoistaKyllä oli vaikka yöunet menikin :D
PoistaMielenkiintoinen makuyhdistelmä, todella! Mutta uskon kyllä, että kahvi toimii myös suolaisen kanssa eikä vain leivonnaisissa.
VastaaPoista