maanantai 23. maaliskuuta 2015

Pääsiäisherkkuja: rahkapiirakka, pirteä mangomehu sekä arvonta!

Pääsiäisen juhlavampi rahkapiirakka sekä aurinkoinen, raikas ja terveellinen mehu. Auringon keltaista ja keväistä niin aamiaiselle kuin kahvipöytään; kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Lampaan tai oikeastaan karitsan paisti, mämmi, rahkapiirakka, suklaamunat, monta ihanaa herkkua liittyy pääsiäiseen!
Pääsiäismenun suunnittelu on monella jo mietinnän alla. Mukavasti kevään katkaiseva pääsiäinen antaa luvan kattaa kauniisti, koristella kotia ja syödä vähän juhlavammin, joko perhepiirissä, sukulaisten tai ystävien kesken. Lammas on noussut suomalaisten suosikiksi pääsiäispöydässä ja kotimaista lammasta saakin nykyisin tuoreena nimenomaan pääsiäisen seutuun. Lammasta ei lapsuudessani pöytään katettu, mutta rahkapiirakkaa ja mämmiä kyllä. Koristeita tehtiin kreppipaperista, silkkipaperista ja höyhenistä ja pajunkissoja ja koivunoksia tuotiin hyvissä ajoin maljakkoon versomaan. Suklaamuna tai pari saatiin mieheen. Silloisten munien aarteita olivat rihkamasormukset, koottavia leluja tai muuta tavaraa en muista niistä saaneeni.

Mieluisa yhteistyötarjous osui kohdalleni Blogiringin ja Expertin toimesta. Sain 100 euron lahjakortin keittiön pienkoneen hankintaan. Voiko tällaiselta ruokaintoilijalta puuttua enää keittiöstään tarpeellista konetta? Toki jokunen laite vaatisi päivitystä, kuten ajoittain tehoton tehosekoitin ja joku turhakekin on saattanut varastoihini kertyä. Pitkään olin kuitenkin jo haaveillut mehupuristimesta (Wilfan JuiceMaster), ja nyt raaskin tuon hankkia. Ja voin kohta parin viikon kokemuksella sanoa, että tämä vempain ei ole meidän perheessä turhake!
En muuten ennen tätä kampanjaa tiennyt, että Expertillä on tuotevakuutus: jos laite sattuu menemään rikki, turva on voimassa jopa viisikin vuotta. Sitten on kotipalvelu, joka tarvittaessa toimittaa ja asentaa laitteet valmiiksi. Montako kertaa teillä on tuskailtu vaikkapa kotiteatterin johtojen kanssa tai mietitty, mistä sitä kanto- ja asennusapua pesukonetta varten?  Lisäksi tuotteilla on 30 päivän palautus- ja vaihto-oikeus. Siinäpä monta varteenotettavaa seikkaa, kun valitsee, mistä ostoksensa hankkii!


Pirteä mangomehu

3 mangoa
4 porkkanaa
pala inkivääriä

Kuori mango ja suikaloi liha, poista kivi. Kuori ja viipaloi porkkanat sekä inkivääri. Purista mehuksi juice masterilla, ensin mangot, sitten porkkanat ja inkivääri. Ota mangon perkeet talteen erikseen piirakkaa varten. Porkkanan perkeet voi käyttää vaikkapa kasvispihveihin tai kuivattaa myöhempää käyttöä varten.

Mangopassion- rahkapiirakka

Muropohja

125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
2.5 dl vehnäjauhoja
1 tl viinietikkaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan nopeasti, älä vaivaa pitkään. Lisää lopuksi viinietikka. Kauli kahden leivinpaperin välissä 18-20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan kokoiseksi niin, että saat parin cm reunat. Painele levy paikoilleen papereineen päivineen. Laita kylmään puoleksi tunniksi. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia. Päälle olisi hyvä laittaa paistokuulia tai kuivia herneitä paiston ajaksi. Poista paperi ja anna hetki jäähtyä. Levitä päälle mangopassiontäyte ja sen jälkeen rahkatäyte. Paista 180 asteessa puolisen tuntia, kunnes täyte on hyytynyt niin, että vuokaa ravistellessa täyte hyllyy vain keskeltä. Jäähdytä hyvin.

Täyte

3 mangon perkeet (mehupuristimen puru) tai yhden mangon hedelmäliha pieneksi silputtuna
2 passion hedelmää
1/2 dl sokeria

Halkaise passionhedelmät ja kaavi sisus mangon joukkoon. Lisää sokeria.

Rahkatäyte

1 tlk rahkaa
2 rkl maitoa
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1 sitruunan mehu
1/2 sitruunan kuori
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään.



Mangopassionpiirakassa maistuu ja näkyy pääsiäinen! Herkkua!
 




Parhaimpina päivinä mehua on puristettu kaksikin kertaa. Mehun tekeminen on niin hauskaa, että koneen käyttäjäksi on tungosta! Puristimen kitaan uppoaa sulassa sovussa niin hedelmät kuin juureksetkin parsakaalista fenkoliin. Taatusti terveellistä! Kuitupitoinen puru päätyy kuivattavaksi, piirakkaan tai vaikka kasvispihveiksi. 


Mangoporkkanamehu inkivääriboostilla on maultaan yhtä huikean pirteä ja herkullinen kuin väriltäänkin!


Puuttuuko keittiöstäsi jokin kone, jonka haluaisit hankkia tai kaipaisiko kahvinkeittimesi tai sauvasekoittimesi päivitystä? Saatat olla se onnekas, joka voittaa Expertin lahjakortin!
Mikä on sinun pääsiäisen suosikkireseptisi? Onko sinulla pääsiäisperinteitä, jotka ovat kenties lapsuuden peruja? Kerro näistä kommentoimalla tätä postausta, niin olet mukana Expertin lahjakortin arvonnassa, jonka arvo on 100 euroa! Jaa pääsiäismuistosi ja jätä yhteystietosi niille varattuun kenttään (ei näy julkisesti), niin olet mukana arvonnassa. Kommentointiaikaa on 23.3-30.3.15.






www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Expert




44 kommenttia:

  1. Vitamixille olisi kyllä tarvetta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja ne pääsiäismunat unohtu ja äitteen rahkapiirakka

      Poista
  2. Meidän perinteet pääsiäisenä. Rahkapiirakkaa ja suklaamunien etsiminen puutarhasta. T. PirjoS

    VastaaPoista
  3. Jäätelökone on ollut ostoslistalla jo pitkään. Pääsiäisenä on tapana tehdä kanaa riisipedillä aina vähän eri tavalla. Jälkkäriksi sitten mämmiä ja rahkaa joko sellaisenaan tahi piirakassa. Pääsiäisenä on lisäksi oltava paljon suklaamunia, kevätkukkia ja keväisempi ja pirtsakampi sisustus, esim. verhot ja matot vaihdetaan ja laitetaan pääsiäisaiheisia koristeita.

    VastaaPoista
  4. Mehupuristin pitäisi saada, juurikin tuo Wilfan JuiceMaster! Pääsiäisenä herkutellaan lampaalla ja valkosipuliperunoilla. Suklaamunien etsiminen on paras pääsiäismuisto :)

    VastaaPoista
  5. Yleiskoneesta olen kauan jo haaveillut <3
    Pääsiäisen perinteet ovat osaltani kovasti muuttuneet ulkomailla vietettyjen vuosien myötä. Lammas kyllä siihen olennaisena kuuluu edelleen :-)

    VastaaPoista
  6. Meillä kätketään suklaamunia lasten löydettäväksi ja syödään mämmiä vaniljakastikkeen kera.

    vaatehuttuja(@)gmail.com

    VastaaPoista
  7. Mämmiä, rahkapiirakkaa ja pashaa pitää ainakin olla.
    T.Sartsu

    VastaaPoista
  8. Lapsena äitini piilotti suklaamunia ja sain etsiä niitä. Joskus hän oli tehnyt aarrekartankin. Tämän perinteen haluaisin siirtää myös lapsilleni. Pääsiäisenä syömme mämmiä ja vaniljakastiketta.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  9. Meillä on ollut ihan perus persikkarahka-kakku, joka on osiaan jäänyt pelkkäksi pääsiäisherkuksi. Vaikka maunpuolesta sitä useammin mieli kyllä tekisi! Juicy master tulis meille ehdottomasti hankittua! Odotan meille ensimmäistä lasta ja gefiluksen ananas-porkkama mehu on ollut koko ajan kovassa huudossa, olisi itse ihana puristaa mehu ja olla tietoinen mitä se sisältää. Raskauden aikaan syönteihin ja itse ruokaan tulee kiinnitettyä paljon enemmän huomiota kuin koskaan aijemmin. Entinen00@hotmail.com

    VastaaPoista
  10. Raikkaan viileä, samettisen pehmeä ja maistuvan makea mangosose tuo ehdottomasti mieleen (ja kieleen) lapsuuden pääsiäiset, jolloin sosetta tuli syötyä rahkan kaverina. Kävipä niinkin, että suunniteltuun mangojuustokakkuun ei sosetta enää riittänytkään, kun sose oli mennyt jo parempiin suihin ;)

    -R

    VastaaPoista
  11. Perinteenä on pääsiäispupu piilottamat suklaamunat, joita on kiva etsiä isompienkin :)
    maiqquu(at)gmail.com

    VastaaPoista
  12. Jäätelökone olisi ihana! Pienenä, ja täytyy myöntää että vähän isompanakin, on suklaamunien etsintä tietty tuonut jännitystä pääisäiseen :)
    saya
    sayav(a)hotmail.fi

    VastaaPoista
  13. Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti jokin sitruunainen/keltainen/raikas leivonnainen, välillä juustokakku, sitruunamarenkipiiras tai pavlova. Tänä vuonna ajattelin yhdistää passionhedelmää, lemoncurdia ja marenkia.. :) lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Kunnon yleiskone puuttuu.
    Ihana valkosuklaa-sitruunakakku, jonka tein uutena vuotena voisi sopia hyvin pääsiäiseksi!

    jolannian@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Pääsiäisen perrinteitä olen halunnut juurruttaa lapsiini.Virpominen on ok mutta mämmi ei. Jotenka sen tarjoilureseptiä on pitänyt muuttaa kermaiseen rahkaan :) ja munia jokapuolella!
    bikkenpilttuu@hotmail.com

    VastaaPoista
  16. Meillä on oikein hätää. Kahvinkeitin on finaalissa :)

    VastaaPoista
  17. Meillä aina lapsuudessa pääsiäiskukko piilotti lapsille karkkiyllätyksiä ympäri taloa, tätä perinnettä olen jatkanut omille lapsille =). Ja mämmiä pitää joka pääsiäinen saada. Mukaan mahtavaan arvontaan, uudelle yleiskoneelle olisi tarvetta.
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  18. Meillä aina lapsuudessa pääsiäiskukko piilotti lapsille karkkiyllätyksiä ympäri taloa, tätä perinnettä olen jatkanut omille lapsille =). Ja mämmiä pitää joka pääsiäinen saada. Mukaan mahtavaan arvontaan, uudelle yleiskoneelle olisi tarvetta.
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Äitini teki ja tekee vieläkin minulle niin ihanaa appelsiiniriisiä ja perinne jatkuu eteenpäin....
    Olen haaveillut jäätelökoneesta sekä mehulingosta, en ole vain malttanut ostaa. Oikein hyvää pääsiäistä Aila :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy, aurinkoista ja herkullista pääsiäistä Sinulle!

      Poista
  20. Pasha ja mämmi kuuluvat ehdottomasti pääsiäiseen. Ja Mignon-munat pääsiäisaamuna!
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  21. Meillä aina kävi pääsiäiskana munimassa yöllä suklaamunia.
    Nyt vanhemmiten mämmi kuuluu ehdottomasti pääsiäiseen.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Meillä aina kävi pääsiäiskana munimassa yöllä suklaamunia.
    Nyt vanhemmiten mämmi kuuluu ehdottomasti pääsiäiseen.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Hassua ettei kukaan tähän mennessä ole kertonut pääsiäisperinteekseen munien maalaamista. Meillä käydään trullittamassa, etsitään pääsiäispupun ympäri taloa piilottamat munat, maalataan munia ja syödään hyvin (ennen aina pashaa, mutta nyt kun asun ulkomailla ja rahkaa ei ole saatavilla niin sen korvaa mangojuustokakku). Leivontaan tulisi hyvin tarpeeseen yleiskone:mmhakoniemi(at)gmail.com

    VastaaPoista
  24. Mukana :) Haaveissa uusi tehosekoitin. Pääsiäisperinteenä meillä on puunata kesäkeittiö kuntoon talven jäljiltä ja paistaa kevään ensimmäiset letut terassilla.
    johannakautto@hotmail.com

    VastaaPoista
  25. Minulla on menossa elämäntaparemontti, joten tänä pääsiäisenä en herkuttele ollenkaan millään. Perinteitä ei oikeastaan ole muutenkaan vielä kerennyt tulla. Tai no, jos perinteenä pidetään keltaisten narssissien ostamista niin olkoon se minun perinteeni :) Voi.. Jospa voittaisin tämän lahjakortin että saisin vihdoin hommattua itselleni yleiskoneen. linahaapalainen (a) gmail.com

    VastaaPoista
  26. Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti suklaa! ilman sitä herkkua ei pääsiäistä ole ;) jos onni tässä arvonnassa suosii, niin ostaisin varmaankin jäätelökoneen, niin voisinpa tehdä kesällä ja miksei talvellakin, herkullisia jäätelöitä aivan itse
    meoj_@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. Mango-passionia joutuu ehken kokeilemaan ikuisen sitruunan tilalle, kiitos vinkistä! Ja nuo koristelemasi isot Suklaa munat on kyllä upeita! Meillä vaan kerkee munat hävitä ennenkuin koristeet on valmiit...

    VastaaPoista
  28. Ei pääsiäistä ilman lammasta, ja mämmiä, ja pashaa, ja..... pääsiäiseen kuuluu herkuttelu!

    VastaaPoista
  29. Rahkapiirakka ja pasha kuuluu pääsiäiseen. Haaveena olisi hankkia mehulinko.
    sinilintu_(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  30. Rahkapiirakka ja mämmi kuuluvat perinteisiin, mutta suklaamunat tuovat pääsiäisen! Haaveena olisi mehulinko. pauliina.la@luukku.com

    VastaaPoista
  31. Pääsiäisperinne ehdottomasti suklaamunien piilotus ja syöminen antaumuksella! Mehulinko olisi ihan mahtava saada. :)
    sopeutuja(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  32. Paras pääsiäisleivonnainen on ehdottomasti mangojuustokakku ja pääsiäisperinteeseen kuuluu herkuttelu, virpojien odotus ja perheen kesken vietetty aika :)

    jasmiina.jussila95@gmail.com

    VastaaPoista
  33. Kahvimylly tai minkä niminen se onkaan.. Joka jauhaa kahvipavut :D siitä haaveilen. Ja pääsiäisjuttuja, monena pääsiäisenä jonkunlainen juustokakku on tullut tehtyä, joko appelsiini tai sitruuna. Rahkapullista tykkään mutta niitä ei juuri tule tehtyä kun mieheni ja lapset ei niitä syö :/ lapsille piilotellaan pitkin taloa suklaamunia. Lampaasta en ole ikinä tykännyt, meillä syödään pääsiäisenä lohta ainakin, kanaa jonain päivänä myös. perinteisiä pääsiäisen ajan ruokia ei olla osattu syödä. :) parasta on kun on pitkä viikonloppu ja saa rauhoittua olemaan oman perheen ja läheisten kanssa :) -Satu

    VastaaPoista
  34. Pajunoksien kerääminen aurinkoisilla hankiaisilla oli ihana perinne, jota haluan jatkaa myös omien lapsieni kanssa :)

    VastaaPoista
  35. Pääsiäismunien etsiminen on meillä pääsisäisen kohokohta

    VastaaPoista
  36. Suosikkini on ehdottomasti läpi yön haudutettava nyhtölammas, mintulla ja granaatinomenansiemenillä höystettynä. Resepti yhdestä Nigellan ekoista ohjelmista eli yli 10v on tätä tehty!

    VastaaPoista
  37. Karitsanpaisti minttuhyytelöllä, rahkapiirakka muropohjalla ja mignon suklaamunat namm.
    pirjo.skytta@hotmail.com

    VastaaPoista
  38. Arvonta on suoritettu (siitä olikin jo oma postauksensa): Suvilainen, odottelen sähköpostia ja yhteystietojasi!

    VastaaPoista
  39. Voittaja ei ole vieläkään ilmoittautunut! Odottelen vielä tämän viikon loppuun ja arvon uuden voittajan 12.4.

    VastaaPoista
  40. Arvonta on nyt suoritettu uudelleen; onnittelut Linalle! Laitoin meiliä tulemaan.

    VastaaPoista
  41. Lahjakorttia odotellessa :) Kiitos!

    VastaaPoista