lauantai 9. marraskuuta 2013

Kampasimpukat ja viskikastike ja voipuuron ohje

Kampasimpukat, hyvä kastike, viski, vähän salaattia: isänpäivä, itsenäisyyspäivä, joulu, uusivuosi, mikä tahansa juhla. Näistä ei voi saada aikaan huonoa ruokaa! Sorsareseptiikka saa vielä hiukan odottaa.
Ostin Skotlannista keittokirjan Whisky and food. Kuinka käyttää viskiä ruuanlaitossa, myös ruokajuomana. Varsin yksinkertaisten ohjeiden finedining-tasoiset kuvat toimivat melkein yksistään inspiraation lähteenä. Kampasimpukat Mornaykastikkeella ja karpalosiirapilla kokivat pienen muodonmuutoksen. Kirjan savuisasta skottiviskistä, maidosta, maissijauhosta ja parmesanjuustosta tehty kastike ei ihan vastannut käsitystäni Mornay-kastikkeesta.
Klassikkokastike Mornay on Bechamel- eli valkokastike, johon on lisätty raastettua juustoa, tavallisimmin gryereä ja parmesania, molempia. Myös cheddaria voidaan käyttää. Mornay-kastike sopii erinomaisesti äyriäisille ja kasvisruokien kanssa ja se toimii hyvin kuorrutteena. Kastike on saanut nimensä Mornayn herttua Philippen mukaan, wikipediasta voi lukea lisää.
Niinpä sovelsin tästä oman viskimornaykastikkeeni. Kampasimpukoita, lisäksi hyvää salaattia, tuore viikuna ja passionkastiketta. Eipä kaivannut enää leipää.
Bechamel-kastike, siis valkokastike on oikein tehtynä niin hyvää, että sitä voisi syödä ihan sinällään. Niinhän sitä syötiinkin aikoinaan lähempänä itärajaa, Pohjois-Karjalan Keskussairaalassa. Vaikka Pohjois-Karjala -projekti oli voimissaan, ruokalassa oli säännöllisin välein jälkiruokana voipuuroa. Siis paksua valkokastiketta, jota tarjottiin mehukeiton kanssa. Samettista, ihan parasta! Muutama vuosi sitten kuulin, että se olisi vieläkin listoilla, tiedä häntä. Vanhasta, kotoa perimästäni, Ragni Tennbergin kirjoittamasta Kotiruokakeittokirjasta (vuodelta -51, toinen kirja kotona oli vielä vanhempi) löytyy ohje voipuuron nimellä:

Voipuuro

200 g voita
300 g karkeita vehnäjauhoja
1 3/4 l maitoa
suolaa

Voi sulatetaan kasarissa, vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon ja kiehuva maito lisätään pienin erin. Seos saa kiehahtaa joka välissä samalla vatkaten. Maustetaan suolalla ja tarjotaan maidon tai mehukeiton kera.


Väriä elämään! Ja viisi elämäni parhaista kampasimpukoista, valehtelematta!

Kampasimpukoita ostin herätteenä marketista; tuoreita Usa:sta. Myyjä ei voinut varmistaa, oliko niitä pakastettu, kilohinta olisi voinut sen tehdä. 5 kappaletta isoja kauniita kampasimpukoita. Jos olivat käyneet pakkasessa, sulatus oli osunut nappiin; ne olivat täydellisiä! Ateria yhdelle tai alkupalaksi kahdelle. Viskikastiketta varten kannattaa varata tilkka hyvä viskiä, single malt-viskiä, mieluiten savuista, mutta varmasti sherrytynnyreissä kypsytetty sopii myös. Jos viski ei kuulu omaan juomavarastoon, saatavilla on laatua 2 dl verran: 10 vuotta kypsytetty Talisker, miellyttävän savuinen, kypsän tasapainoinen viski Skyen saarelta. Sitä käytin tänään. Juustoksi valikoitui jääkaapista Kartanon Meijerin Willebrand, punaviinicheddar.

 5 isoa kampasimpukkaa
voita, öljyä
suolaa, pippuria
1 tuore viikuna
erilaisia salaatteja
1 passionhedelmä
sokeria hiukan

Kiehauta passionhedelmän sisus ja ripaus sokeria, anna jäähtyä.


Bechamel-kastike

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl täysmaitoa
suolaa, pippuria
muskottipähkinää

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot. Kypsennä minuutti pari  sekoittaen, älä anna ruskistua. Lisää vähitellen maitoa koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä miedolla lämmöllä, mausta. Kastiketta jää tähteeksi, mutta sille keksii kyllä käyttöä. Vaikka jälkiruuaksi hillon kera.

Viskikastike - viski-Mornaykastike

1/2 dl hyvää viskiä
6 rkl Bechamel-kastiketta
suolaa, pippuria
n. 2 rkl raastettua cheddaria

Kiehauta viski, lisää valkokastike lusikka kerrallaan kokoajan hämmentäen. Raasta joukkoon cheddarjuusto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. 

Kuivaa, suolaa ja pippuroi kampasimpukat. Kuumenna hyvä nokare voita ja loraus öljyä hyvin, lisää kampasimpukat, kun vaahtoaminen on loppunut. Paista minuutti pari per puoli. 
Tarjoile salaatin, viikunan, passionkastikkeen ja viskikastikkeen kanssa.


Ensimmäisestä kuvasta unohtui passionkastike. Olisi ruokaan sopinut niin rakastamani ripaus sitruunankuortakin. Kastikkeessa maistui upeasti viski, pieni tulisuus ja savuisuuskin. Punaviinicheddarin perusmaku oli hiukan pistävä, sopi hyvin tähän. Ihana ateria!

2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen näköinen ateria ja viskimornay kyllä maistuu meillä, pitää kyllä apinoida lisäkekastikkeeksi jollekin ruoalle. harmi ettei kanssasyöjä kampasimpukoihin edes koske. Voipuuro tuo mieleen mukavia ruokamuistoja vuosikymmenien takaa... silloin kun meilläkin voipuuroa tehtiin...tai samettipuuroa tai rakkauspuuroa....nuo nimet minulle on eteen tullut ja kaikki tarkoittavat voipuuroa. Joskus kun oikein nostalginen meininki iskee, teen voipuuroa vielä nytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastike sopii kyllä muuhunkin. Hyvällä lapsella on monta nimeä :)

      Poista