torstai 7. marraskuuta 2013

Hävikkiviikon suolaiset piirakat

Nyt laskeudutaan latvasta puuhun vai miten se meni. Varsinaisen sorsaillallisen reseptiikka saa odottaa, nythän on hävikkiviikko. Eli koetetaan vähentää haaskiin menevien elintarvikkeiden määrää, tosin sitähän pitää tehdä koko ajan, mutta tällä viikolla siitä pidetään enemmän ääntä.
Sorsaillalliselta jäi tähteitä ja mikäs estää syömästä niitä ihan sinällään. Tämän sorsapiirakan idea on kuitenkin, miten tähteeksi jäävä liha, vaikkapa paisti, jauheliha tai lihapullat, keitto ja kasvispyre leivotaan maistuvaksi piirakaksi. Melkein mitä vaan voi piilottaa piirakkaan. Toisen, punajuuripiirakan tarkoitus on hävittää hieno ihana juures, rakastamani pinaatti, lapsesta saakka tykkäämäni sinihomejuusto ja kastikkeen jämä. Löysin kylmiöstä paketin esikeitettyjä punajuuria, kesällä unohtuneen, päiväystä en edes kehtaa sanoa. Punajuurissa ei ollut mitään vikaa!
Piirakat tekevät paremmin kauppansa työpaikan kahvipöydässä kuin silkat lihapalat, muut sattumat ja kastikkeet. Ja nämä piirakat todella tekivät kauppansa! Lappuun oli raapustettu sydämiä ja kehuja ja ohjetta on jo kirjoitettu ylös.
Piirakkapohjaksi käy jokin hyväksi todettu taisen voi hyvin tehdä näppituntumalla: voita, melkein kaksinkertainen määrä jauhoja, ripaus suolaa ja kananmuna. Lisätään jauhoja, jos taikina tarttuu liiaksi. Painellaan piirakkavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi tai vuorataan koko vuoka leivinpaperilla. Punajuuripiirakan tein gluteenittomana samaan tapaan.
Ja ohjeita ei kannata noudattaa muutenkaan orjallisesti, voi tehdä omat sovellukset, niistä raaka-aineista mitä kotoa löytyy. Soveltamalla vähentää myös hävikkiä ja voi välttää ylimääräisen kauppareissun.

Sorsapiirakka

150 g pehmeää voita
250 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna

Sekoita jauhot, voi ja suola. Lisää kananmuna. Jos taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Taputtele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täytteet:

n. 3 dl revittyä sorsanlihaa, seassa vähän kermaa, mausteita
tähteiksi jääneet sorsanrintalihat ja ballotine (linnunnahkaan käärittyä mureketta)
3 dl mustajuurikeittoa ja 1 dl maa-artisokkapyreetä
2 kananmunaa
timjamia, pippuria, cayennepippuria
juustoraastetta

Laita revitty liha/mureke pohjalle. Sekoita keitto, pyre ja kananmunat. Maista, lisää pippuria ja tarvittaessa suolaa. Levitä pohjalle. Leikkaa lihat ohuiksi suikaleiksi ja lado keiton päälle. Keskelle leikkelin ballotinepalat. Mausta timjamilla. Peitä juustoraasteella. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.



Punajuuripiirakka

150 g pehmeää voita
n. 2oo g gluteenittomia jauhoja
n. 50-100 g maissijauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet ja voi, lisää kananmuna. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taputtele vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:

3 keitettyä punajuurta viipaleina
paketti tuoretta pinaattia
paketti aurajuustoa tai vastaavaa
tuoretta rosmariinia
1/2- 1 dl jämäkastiketta (tummaa) tai pari rkl hyvää sinappia
tai balsamicosiirappia

n. 3-3.5 dl kermatuotteita
2-3 kananmunaa
suolaa, pippuria
tuoretta rosmariinia

Sivele pohjalle kastiketta, sinappia tai balsamicosiirappia makua antamaan. Lado punajuuriviipaleet limittäin pinaatinlehtien kanssa. Murusta juusto päälle. Sekoita kermatuotteet ja kananmunat. Jos kerma, kermaviili tms. on kovin löysää, enemmän munia, jos paksua, kuten mascarpone, ricotta, creme fraiche, riittää kaksikin kananmunaa hyydyttämään päällisen. Mausta ja kaada piirakan päälle, ripottele päälle rosmariinia ja paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.



Ja jatkoa seuraa: makeat hävikkipiirakat. Jääkaapin hyllyt ovat kummasti tyhjentyneet!

2 kommenttia:

  1. Eikö kohta ala olemaan jo kaappien täyttämisvaihe? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkaappi on jo vajaa, pakastin täysi. Jollakin on hirveet suklaavarastot, ei ole siis addikti.

      Poista