maanantai 19. maaliskuuta 2012

Banaani-gorgonzola-souffle

En taaskaan malta olla osallistumatta meneillään olevaan ruokahaasteeseen täällä (käykäähän äänestämässä!). Ideana on poimia 2 ruoka-ainetta jonkun toisen ruokashoppailijan kassakuitista. Keräsin kokonaista kaksi kuittia, ja tietäähän tuon, kun asioi lähikaupassa, että roskikseen heitettyjen kuittien ostoslistat ovat yleensä suppeita. Toisaalta luulen, että koko viikon ruokavarastot kerralla täyttävät harvemmin heittävät kuitteja menemään syystä taikka toisesta.



Kokonaista kaksi kuittia lähti matkaan kuun alussa; vasemmanpuoleisen kuitin ainekset olivat niin tylsiä (maitoa wc-raikastimella), että koppasin vielä toisen; eipä juuri kummempi (muut näyttävät syövän niin vähän ja edullisesti). Jotenkin sitten urauduin ajatukseen banaanista paprikajauheella maustettuna ja kun vielä mieleen iskostui ajatus kohokkaasta, ei muuta ollut sitten tehtävissä. Edellisestä kohokkaasta on varmaan aikaa yli kymmenen vuotta. Perusohjeen löysin jostakin leivontafoorumin makeasta kohokkaasta, jota muuntelin.

Perustaikina ; 4 annoskohokasta

1.5 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
0,25 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
3 isoa keltuaista
1 tl sokeria, 1 tl suolaa

Täyte

1 pieni kypsä banaani
gorgonzolaa n. 3 rkl
reilu 1 tl paprikajauhetta
2-3 rkl sitruunamehua
suolaa, pippuria, muskottipähkinää
2 isoa valkuaista

Vuokien voiteluun ja leivittämiseen voita ja parmesaania/korppujauhoja

Valmista perustaikina; vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi, lisää suola. Siivilöi jauhot ja sekoita maidon ja kerman kanssa, kuumenna kiehuvaksi. Valuta kuuma seos ohuena norona keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada takaisin kattilaan ja sekoita muutama minuutti, kunnes seos paksunee ja on tasaista. Nosta jäähtymään.

Soseuta banaani ja homejuusto sileäksi ja kuohkeaksi, mausta. Sekoita jäähtyneen taikinan joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi; vaahto on sopivaa, kun siihen muodostuu huippuja. Sekoita muutama lusikallinen vaahtoa rivakasti taikinaan, nostele loppu varovasti sekoittaen.

Voitele kohokasvuoat huolellisesti ja leivitä parmesaanilla tai korppujauhoilla. Täytä vuoat 2/3, koputtele kevyesti niin, että massa asettuu tasaisesti. Täytä vuoat täyteen ja tasoita pinta veitsellä. Paista 190 asteessa n. 17 minuuttia. Tarjoile heti.


Kohokkaiden kaveriksi valkoitui jättikatkarapuja karamellikastikkeessa; valkosipulia, chiliä ja palmusokerisiirappia, korianteria ja kevätsipulia, pikainen kypsennys pannulla ja basmatiriisiä. Ei ihan tavanomainen yhdistelmä, mutta toimi erinomaisen hyvin; kohokas on yllättävän täyttävää kaikessa pehmeydessä ja ilmavuudessaan, eikä kovin suurta ateriaa sen lisäksi kaipaa.  Valkosipuli ja chili toivat kivasti kontrastia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti