lauantai 12. maaliskuuta 2011

Pähkinäkakku ja hillotut klementiinit

Tarjosin tätä kakkua jokin aika sitten työpaikalla, ja ohjeen perään kyseltiin.



Jälleen lehdestä poimittu ohje (Glorian ruoka ja viini 2/11). Muutin ohjetta, koska halusin tehdä gluteenittoman. Toisaalta ohjeen kakku kuulosti kovin raskaalta, kostealta. Mielessä oli kevyt ja ilmava kakku.  Jätin siis öljyn pois. Hasselpähkinää oli vain 125 g, joten lopun korvasin mantelijauheella.

3 kananmunaa
½ dl ruokokidesokeria
1 ½  dl sokeria
150 g voita
125 g hasselpähkinärouhetta
75 g mantelijauhetta
½ dl gluteenitonta kaurajauhoa
½ dl Semperin vaaleaa jauhoseosta
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruuna
1 klementiini

Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Pehmennä voi ja vatkaa se vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita kaikki varovasti. Lisää hyvin pestyjen hedelmien raastettu kuori joukkoon. Puserra mehu. Lisää n. puoli dl mehua.

Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista n. 160 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

Hillotut klementiinit

1 kg klementiinejä
1 kg sokeria
1 dl vettä

Pese klementiinit huolella, halkaise ja poista kannat.
Tällaisen sokerimäärän sulattaminen kattilassa on hankalaa. Kannattaa kiehauttaa ensin tilkka vettä ja lisätä sokeri sen jälkeen, ei pala pohjaan (ensimmäiset sokerit menivät muuhun käyttöön). Laita klementiinit alassuin kattilaan. Keitä tunnin verran miedolla lämmöllä. Tässä vaiheessa nesteen määrä on lisääntynyt reilusti. Ohjeessa käskettiin lisätä 1 litra vettä. Minulle ei selvinnyt, miksi näin suuri määrä. Päädyin laittamaan desin verran. Keitä sen jälkeen ainakin 2 tuntia, ei haittaa, jos kattila unohtuu liedelle vähän pidemmäksikin aikaa.


Kaada klementiinit pestyihin kuumennettuihin purkkeihin piripintaan ja sulje kannet.

Tarjoa kakun kanssa, hapankerma tai smetana olisi ollut oiva lisä, mutta meni hyvin näinkin. Klementiinisiirappi on mukava lisä mihin tahansa leivontaan, jälkiruokiin, jäätelön kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti