torstai 10. maaliskuuta 2011

Leipätaikinakokeiluja


Uusimmassa Yhteishyvässä  3/11 oli artikkeli Hukka hyödyksi.  Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija totesi että ruokaa heitetään paljon pois parasta ennen päivämäärämerkintöjen mukaan, vaikka ruoka olisi vielä syötävää. Tästä olen sortunut paasaamaan niin kotona kuin työpaikallakin J . Luotan aika pitkälle aistinvaraiseen arviointiin ruoka-aineesta riippuen, enkä toki syötä vieraille vanhentunutta ruokaa. Leipojat kyllä kautta aikain ovat hyödyntäneet vanhentuneet maitotuotteet ja puurojen tähteet ym.

Niinpä naistenpäiväpullia tehdessäni sattui sellainen fiba, että lämmitettyäni taikinaan menevän maidon mikrossa, kokeilin sitä sormella ja kaadoin kulhoon ja heitin hiivan perään. Kohta huomasin, että maitohan oli kylmää. Epäilemättä mikro saattaisi tappaa hiivan, ja vesihauteessa lämmittäminenkin tuntui toivottomalta, päätin ottaa uuden maidon ja hiivan. En raskinut tätä versiota heittää roskiin, joten ajattelin tehdä leipätaikinan.

1 l maitoa
50 g hiivaa
3 dl Myllärin ruisleipäainesta (sattui olemaan kaapissa)

Seisota yön yli-vuorokausi jääkaapissa

7 dl nestettä (tässä vanhentuneita; 2 kermaviiliä, sitruunabulgarian jogurtti, 1 dl kermaa)
50 g voita

Lämmitä reilusti käden lämpöiseksi, sekoita joukkoon, lisää iso loraus leipäsiirappia tai muuta imelää, sekoita, jaa seos kahteen astiaan

Vaalea leipätaikina:

Lisää

2 tl suolaa
1 tl soodaa sekoitettuna jauhoihin
n.700 g vehnäjauhoja
1 dl salaattimix siemeniä, mysliä tms.

Vaivaa taikina hyvin, lisää siemenet vasta lopuksi. Kohota vedottomassa paikassa (mikro).

Tumma leipä

n. 650 g ruisleipäainesta

Alusta taikina hyvin ja kohota.

Vaaleasta taikinasta tuli varsin kiinteä, ehkä vähempi jauhokin olisi riittänyt. Tumma tarttui vielä sormiin, kohotuksen jälkeen ei juuri jauhoja kuitenkaan tarvittu.  Saavat kohota reilun ajan (saunan ja pesuhuoneen pesu, loppusuihku).


Leivo leiviksi tai sämpylöiksi Vaaleasta tuli kaksi tällaista sämplyläleipää ja tummasta n. 20 leipästä. Paina rukiiset litteiksi sormin, ,kohota liinan alla. .Paista 185 ast. kiertoilmalla n. 20-25 min.  Revi tummat leivät haarukalla auki.


Vaaleaan taikinaan lisäsin soodaa, kun nesteet olivat niin happamia. Olisi voinut kokeilla tummaankin. Vaalea ei maistanut yhtään happamalle (eikä soodallekaan), mutta tummat leivät hiukan maistoivat. Toisaalta tuo tumman leivän maku ei ole hapatetun ruisleivän makuinen, vaikka ruisleipäaineessa on juuri mukana.


Molemmat olivat kyllä tähdekokeiluiksi onnistuneita, mutta enmmän tykkäsin vaaleasta, toivottavasti tulevat syötyä :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti