maanantai 14. maaliskuuta 2011

Karpalomacaronit: macaronmaraton

Macaronien sielunmaailma alkoi kiinnostaa siinä määrin, että halusin kokeilla erilaisia macarontaikinoita ja eri tapoja tehdä taikina. Yhden päivän aikana ei kovin montaa kokeilua jaksa tehdä, muutamankin kanssa aikaa täytteineen saa hurahtamaan.

Karpalomacaronit: perusohjeen (täällä), koostumusta muutin niin, että puolet mantelijauheesta korvasin jauhetulla cashewpähkinällä. Tomusokerin määrää vähensin ja laitoin joukkoon n. 10 g kuivatuista karpaloista tehtyä jauhetta. Taikinaan lisäsin hiukan punaista ja ruskeaa pastaväriä.


Täytteeksi mascarponesta, maustamattomasta tuorejuustosta, kuivatuista karpaloista ja vaniljasokerista tehty tahna, lisäksi karpalohyytelöä. Kauniin näköisiä, karpalojauhe täplittää kuorta kivasti. Maku on selvästi karpaloinen ja hapan.

Kaakaomacaroneja tein kaksikin versiota. Ensimmäisessä osa tomusokerista on korvattu kaakaojauheella, ja puolet mantelijauheesta jauhetulla hasselpähkinällä. Lisäksi hiukan ruskeaa pastaväriä. Kaikki macaronit paistoin kiertoilmalla 140 asteessa, n. 14 minuuttia, kaakaoversio 2 otti aikaa selvästi enemmän.

Toisessa kaakaoversiossa tarkalleen ottaen 25 g kaakaojauhetta, 225 g tomusokeria, 95 g mantelijauhetta ja hasselpähkinäjauhetta. 106 g valkuaista ja 3 rkl sokeria.


Kaakaomacaronien täytteenä ananastäyte. Tässä kakkosversio, rakenne pehmeä, ulkonäkö ei niin hyvä.

Neljäs versio on tehty italialaisella marengilla Kermaruusun ja leivontafoorumin ohjeita yhdistäen. Lisäsin joukkoon keltaista pastaväriä. Täytteenä mascarponea, tuorejuustoa, lemoncurdia, limen mehua ja kuorta.


Vasemmalla ensimmäinen kaakaoversio, rakenne on parempi kuin toisessa, jossa on vähemmän mantelipähkinäseosta. Hasselpähkinän maku tulee ihanasti esille, sopisi hyvin täytettäväksi esim. valkosuklaalla. Tässä sessiossa selkeästi paras maku ja rakenne oli mielestäni näissä lemon-limemacaroneissa, jotka siis tehty sokerisiirappia keittämällä. Täyte oli myöskin raikas ja mukavan keväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti