lauantai 19. marraskuuta 2011

Kyytön paistia ja gluteenitonta olutkastiketta

Viime maanantain lihakurssilla valmisteltu kyytön paisti kehotettiin valmistamaan viimeistään torstaina. Olin tottelematon ja laitoin sen pöytään vasta tänään olutkastikkeen, juurpersiljan ja maalaisperunalohkojen kanssa. Vajaan kilon paisti käsiteltiin kalvottomaksi, marinoitiin Dijon- sinapilla, valkosipulilla, timjamilla ja ripauksella suolaa. Paisti vakumoitiin.

Tänään pyyhin marinadit pois lihan pinnasta ja otin värin pintaan kuumalla pannulla ilman rasvaa, kuten opimme pihvin paistosta. Ja kas; upea väri ilman roiskeita!

Minulla oli mahdollisuus laittaa liha höyryuunissa , mutta tavallisessa uunissa alle sadan asteen lämmössä onnistuu hyvin; liha on valmista, kun lihaan pistetty lämpömittari näyttää 52 astetta. Liha saa vetäytyä tovin foliossa, jonka jälkeen leikataan ohuiksi siivuiksi.


Olutkastikeidea syntyi, kun löysin aikaa sitten gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa ystävääni varten ostamani Mongozo Quinua pullon. Tämä hedelmäinen, keltainen ja mukavan makuinen lager on tehty kvinoasta ja samaisen panimon tunnetuin olut on kuulemma Delirium Tremens, jota en missään nimessä halua kokea.

Kastike:
2.5 dl olutta
1 porkkana
1 sellerin varsi
1 salottisipuli
laakerinlehti
timjamia
2 dl vasikanlihalientä
5 kokonaista neilikkaa
2 rkl leipäsiirappia
1 tl arrowjuurijauhetta tai maizenaa
1-2 rkl voita

Kuullota hienonnettu sipuli voissa, lisää viipaloidut vihannekset ja pyörittele hetki. Lisää olut ja mausteet ja keitä puoleen. Siivilöi. Lisää vasikanfondi, neilikat ja keitä kokoon, poista neilikat. Mausta siirapilla, kiehauta ja lisää tilkkaan vettä sekoitettu arrowjuurijauhe. Kiehauta ja vatkaa joukkoon voi, älä keitä enää.

Lisäksi kypsensin uunissa perunalohkoja kuorineen rosmariinilla maustettuna ja pannulla paistoin juuripersilja- ja porkkanasiivuja jotka maustoin kuusenkerkkäsiirapilla, joukkoon paistoin myös siitakesieniä.


Liha oli ihan älyttömän hyvää, ja kaunista, kuten kuvasta voisi päätellä; kameran akku oli tyhjä, joten jouduin turvautumaan puhelimen kameraan, mutta erottuu kohde näinkin. Olutkastike tahtoo olla hiukan karvas, mutta siirappi ja lopussa lisätty voi taittoivat karvauden mukavasti, eikä kastike ollut kuitenkaan imelää. Juuripersiljan maku on pehmeämpi ja imelämpi kuin palsternakan ja kuusenkerkkäsiirappi korosti sitä mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti