maanantai 21. marraskuuta 2011

Jouluinen creme brulee

Piparikoristelijan ja macaron-leipurin jääkaappi täyttyy kananmunan keltuaisista. Mitä tehdä niille, kun säilyvyyskin on niin rajallinen? Kakkutaikinaan voi aina lisätä yhden ylimääräisen keltuaisen, mutta hyviä käyttövinkkejä kaivattaisiin.

Kestosuosikki keltuaisten tuhoamisessa on creme brulee. Vanilja on suosikkimausteeni, mutta vaihtelun vuoksi lisäsin joukkoon jouluista makua. Ohje on neljälle.

1 dl vaaleaa glögiä (Herrljunga glögi)
muutama siivu appelsiinin kuorta
pieni pätkä tuoretta inkivääriä siivuina


4 keltuaista
3/4 dl sokeria
3 dl kermaa
vaniljatanko

Kyseinen glögi on appelsiinin ja inkiväärin makuinen, melko mieto, joten makua vahvistamaan laitoin mukaan appelsiinin kuorta ja inkivääriä.

Keitä glögi mausteineen siirapiksi; vähenee noin kolmasosaan.

Vaahdota keltuaiset, sokeri ja vaniljatangosta kaavitut vaniljansiemenet tanakaksi vaahdoksi.

Kiehauta kerma ja halkaistu vaniljatanko ja lisää joukkoon keltuaissokerivaahto ja lopuksi makusiirappi hämmentäen. Poista vaniljatanko ja kaada seos uuninkestäviin annosvuokiin ja kypsennä 100 ˚C noin tunti, kunnes seos on hyytynyt. Anna jäähtyä.

Ennen tarjoilua ripottele pinnalle sokeria ja halutessasi fariinisokeria ja karamellisoi pinta joko grillivastuksen alla tai kaasupolttimella.


Kaasupolttimella saa ihanan lohkeavan sokeripinnan, mutta itse jälkiruoka säilyy viileänä. Glögi antoi mukavan vienon aromin, täytyy kokeilla jatkossa muitakin mausteita.

1 kommentti:

  1. Melko turmiollista on selailla näin herkullisia ohjeita kun on parhaillaan herkkulakossa.. Minä tein elämäni ensimmäisen creme bruleen viime viikolla ja se onnistui loistavasti. Täytyypä laittaa korvan taakse glögivinkkisi joulua varten! En löytänyt sähköpostiosoitettasi blogistasi ja mieleeni tuli eräs asia, laittaisitko minulle postia osoitteeseen inkivaarihillo@gmail.com :)

    VastaaPoista