Oikeastaan ei ollut aikomus osallistua syyskuun ruokahaasteeseen, jonka järjestää Tee ite parempaa-blogi. Alkuviikosta siellä vieraituani huomasin, että tämä ateriahan sopii hyvin tuohon sadonkorjuu-teemaan ja niinpä taas kisaan mukaan.
Maissikurpitsapihvien ohje on melkolailla Donna Hayn Vieraspöytä-kirjan ohjeen mukaan, salaatti on muunnettu Glorian Ruoka ja viini-lehden ohjeesta, sienikastike omasta päästä. Haastavin vaihe on kypsien maissinhyvien irrottaminen tähkästä. Erilaisia konsteja kokeiltuani kuorimaveitsen reunalla peukalolla avustaen irtosi kymmenkunta jyvää kerralla, aikaa tähän saa silti varata :).
Vihreät pavut ovat ihania, niitä voisin syödä melkein päivittäin. Keltalihainen Sunshine-kurpitsa on päätynyt keiton lisäksi suklaakakkuun ja monta reseptiä on vielä kokeilematta.
Maissikurpitsapihvit
3 maissintähkää
n. 500 g kurpitsaa11/4 dl couscous suurimoita
11/4 dl kiehuvaa vettä
1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
suolaa, pippuria, cayennepippuria, valkosipulia
(luomu)vehnäjauhoja leivitykseen
Keitä maissintähkät ja kuutioitu kurpitsa eri kattiloissa kypsiksi. Valuta kurpitsa (ota keitinvesi talteen vaikkapa leivän leivontaa varten) soseuta sauvasekoittimella. Irrottele maissit tähkistä. Mittaa couscous kulhoon, kaada kiehuva vesi päälle ja anna turvota hetki. Sekoita ainekset keskenään ja mausta. Jos käytettävissä on kokonaista juustokuminaa, hienonna morttelissa. Muotoile kostutetuin käsin pihvejä (koosta riippuen 15-25 kpl) ja pyörittele vehnäjauhoissa.
Kaada wokkiin tai korkeareunaiseen pannuun n. 2 cm öljyä, kuumenna ja paista pihvit molemmin puolin kauniin kullan ruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle. Tarjoa lämpimänä.
Mustatorvisienikastike
4 dl pilkottuja mustia torvisieniä
1 sipuli hienonnettunavoita
2-3 rkl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl maitoa
3.3 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria, muskottipähkinää
Laita sienet kuivalle pannulle/kattilaan, kuumenna, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää voi ja sipuli, kuullota. Lisää vehnäjauhot, kääntele hetki, lisää maito , sekoita ja 2/3 kermasta. Anna kypsyä hiljaisella tulella kymmenisen minuuttia, mausta ja lisää loppu kerma, tarvittaessa voit lisätä vähän vettä. Jätä kannen alle maustumaan.
Sadonkorjaajan lämmin salaatti
600 g vihreitä kotimaisia papuja
1 punasipuli1 pkt pekonisiivuja
½ kerää kurttukaalia
kourallinen kanttarelleja
voita, oliiviöljyä paistamiseen
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
suolaa, pippuria
Pilko kanttarellit.
Keitä pavut vähässä vedessä, siivilöi ja jätä kannen alle odottamaan. Laita pekonisiivut kylmälle kuivalle pannulle, kuumenna ja paista molemmin puolin rapsakaksi. Valuta talouspaperin päällä ja saksi suupaloiksi.
Laita kanttarellit kuivalle pannulle ja kuumenna, kunnes ylimääräinen neste haihtuu pois. Lisää sipuli, mausteet, öljy ja voi, kuullota. Lisää kaali ja pyörittele pannulla, kunnes pehmenee ja saa hiukan väriä. Lisää pavut ja pekoni ja mausta.
Sadonkorjuun kunniaksi piti vielä leipoa leipää luomuvehnäjauhoista ja ruissihtijauhoista. Nautitaan syksystä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti