maanantai 19. syyskuuta 2011

Sadonkorjaajan leivokset

Jo jokunen aika sitten olin ostanut tavoistani poiketen muutaman punajuuren lueskeltuani syksyn ruoka- ja leivontaohjeita lehdistä (mm. Hembakat ja Glorian ruoka ja viini). Yleensä kartan punajuuria en toki maun vaan niiden luontaisen huomattavan värjäämiskykynsä vuoksi; laiskuuttani varsin harvoin niihin kosken, vaikka niistä saa upeita ruokia. Tarkoitus oli tehdä vaikkapa punajuuribrownieseja, mutta huomattuani Nami-hiiren blogissa kakkukisan aiheenaan "Väririkas syksy", päätin kokeilla tällaista yhdistelmää. Luonnollisesti gluteenittomat jauhot voi korvata tavan vehnäjauhoilla.



Kurpitsa-punajuurileivokset

450 g talvikurpitsaa
2 isoa punajuurta
250 g pehmeää voita
2 dl muscovadosokeria
3 dl ruokosokeria
4 munaa
5 dl semper fin mix gluteeniton jauhoja/vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
vajaa tl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
1 tl kanelia
hyppysellinen neilikkaa

Väliin:
1 prk (250 g) mascarponea
1 prk (200 g ) tuorejuustoa
½ tl aitoa vaniljaa
1 sitruunan raastettu kuori
4 dl tomusokeria

päälle: 400-500 g valkoista marsipaania
koristeeksi esim. sokerimassakukkia, pikeeriä

Raasta kurpitsa karkeaksi raasteeksi. Kuori raa’at punajuuret  ja raasta. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita joukkoon. Jaa taikina kahteen astiaan, sekoita toiseen kurpitsaraaste, inkivääri ja muskottipähkinä, toiseen punajuuriraaste, kaneli ja neilikka. Vuoraa kaksi pienempää (n.20x30) vuokaa leivinpaperilla, tai jaa 60 cm uunipelti kahtia kahdella leivinpaperilla, ja levitä taikinat niille. Paista 175 asteessa 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä.


Edit. Tämä kuva unohtui aiemmin kyydistä.

Vatkaa mascarpone ja tuorejuusto vaahdoksi, lisää vanilja ja sitruunankuoriraaste sekä tomusokeri, vatkaa tasaiseksi. Levitä ohut kerros punajuurilevyn päälle ja loput kurpitsapohjan päälle. Nosta punajuurilevy kurpitsalevyn päälle. Kauli marsipaani levyksi ja nosta kakun päälle, tasaa reunat. Leikkaa levy terävällä veitsellä varovasti 24 palaan. Koristele pikeerillä ja sokerimassakukilla.



Kurpitsa antaa kivan keltaoranssin värin alempaan kerrokseen ja punajuuri omansa ylempään. Valitettavasti kuvat ovat taas illan pimeydessä otettuja. Täytyy paljastaa, että työkaverit eivät tunnistaneet joukosta kurpitsaa eivätkä punajuurta, niin mukavasti ne sulautuvat joukkoon, mutta pitävät kuitenkin leivoksen mehukkaana, tämän vuoksi en niitä mitenkään kostuttanut.



Sokerimassakukat ( tehty silikonimuotilla) esittävät ajankohtaisia astereita, joita upeissa väreissä olen torilta eräänkin kerran ostanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti