sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Riistalinnun käsittely

Linnun käsittely ei ole hankalaa, mutta kun sen opettelee, on vaarana, että joutuu nylkemään ( ja joskus suolistamaan) myös muiden saaliita, milloin mistäkin syystä. Niin kävi tänäkin vuonna, vaikken jahtiin osallistunutkaan. Tässä on muutama kuva minun tavastani valmistella lintu.

Kaksi- ja nelijalkaisten syötävien anatomian tutkiminen kädestä pitäen syventää mielestäni myös ymmärtämystä lihan valmistamisessa ja tietääpähän varmasti, mitä suuhunsa laittaa.Vasemmalla riekko ja kaksi akkateertä.

Suolistettua lintua kannattaa riiputtaa (säilyttää) pari kolme päivää viileässä. Nylkeminen on nopeampi ja siistimpi tapa kuin kyniminen, ja kun monen metsäkanalinnun nahka on melko ohut ja valmiiksi paikoin repeytynyt, nahka kannattaa mielestäni poistaa. Välineitä ei juuri tarvita, sakset ja pihdit tai vaikkapa kalasakset, joilla voi katkaista rustot ja tarvittaessa ohuemmat luut.Laita lintu selälleen pöydälle ja irroittele nahka tylpästi sormilla työntäen ja nahkaa vetäen.Nahka irtoaa helposti, paitsi koipien ja siipien kohdalla se on tiukassa, tarvittaessa voi avustaa saksilla. Nahka vedetään nivelen yli, jalka ja siipi katkaistaan aina nivelestä ja se onnistuu helpoimmin taittamalla nivel sijoiltaan, jolloin siitä on  helppo leikata saksilla tai veitsellä.Siipi katkaistaan ensimmäisestä tai toisesta nivelestä, jälkimmäisessä tapauksessa siipisulat leikataan raajan reunasta irti. Kaula katkaistaan ja pyrstö leikataan saksilla irti. Lintu siistitään sisältä; poistetaan keuhkot henkitorvineen, ruokatorvi ja munuaiset. Maksa, kivipiira ja sydän on yleensä käsitelty jo suolistusvaiheessa. Kaikista vaiheista en saanut yhdellä kädellä kunnon kuvia.Linnut huuhdotaan huolella ja liotetaan kylmässä vedessä vettä vaihtaen n. pari tuntia. Valmiit linnut kannattaa mielestäni pakastaa kokonaisena, jolloin liha ei kuivahda niin helposti.Rintafileen irroittaminen aloitetaan leikkaamalla rintalastan vierestä sitä pitkin.Veitsellä voi edetä myös tylpästi tai auttaa sormilla, jotta liha saadaan tarkasti talteen.Rinta on enää siiven vierestä kiinni.Jalka leikataan irti ensin selkäpuolelta.Nivel käännetään nurin, jolloin leikkauskohta löytyy paremmin. Siivet irrotetaan samalla tavalla.Ranka pilkotaan pienemmiksi paloiksi liemen keittoa varten.Valmiit rintaflieet ja koivet. Vain muutama haulinreikä eikä yhtään reikää koiran hampaista. Siivet ovat sen verran pienet ja vähän kärsineet; ne jätettiin liemen keittoa varten.

1 kommentti: