tiistai 30. kesäkuuta 2015

Suussa sulava clafoutis!

Mitä jälkiruuaksi? Pannari! Tällä kertaa pannaan paremmaksi kuin maailman paras pannari: tehdään clafoutis! Kirsikat ovat parhammillaan juuri nyt ja kirsikkareseptejä onkin testattu jo useampi.
Clafoutis on klassinen ranskalainen jälkiruoka, jossa yksinkertaisesti kirsikat ladotaan vuokaan, pannukakkutaikina kaadetaan päälle ja herkku kypsennetään uunissa. Monenlaisia versioita tästä kirsikka-pannarista olen kokeillut mutta tämä Sikke Sumarin clafoutis on astetta hienostuneempi ja erittäin herkullinen! Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä tällä ohjeella pannarista tulee kevyt ja ilmava ja kirsikat saavat täyteläisen maun esikypsennyksestä ja ripauksesta kanelia ja sitruunaa. Keltuaiset ja valkuaiset vatkataan erikseen, jolloin taikinasta tulee kuohkea ja yllättäen parista kananmunasta loihtii peräti kaksi piirakkavuoallista jälkiruokaa, josta riittää useammallekin herkuttelijalle. Bonuksena makean hapokas kirsikkasiirappi joka sopii myös jäätelön kaveriksi.
Alkuperäisen ohjeen sitruunan vaihdoin limeen ja kerman sijaan käytin kerma-maitoa, eikä mittaukseni ihan millilleen mennyt mutta hyvää tuli silti! 

Clafoutis

1 l kirsikoita
1 rkl limen mehua
1/2 limen raastettu kuori
hiukan kanelia
1 1/2 dl sokeria

Huuhtele ja valuta kirsikat, halkaise ja poista kivet. Voitele uunipannu tai- vuoka ja levitä siihen kirsikat. Mausta ripauksella kanelia, limen mehulla ja kuoriraasteella. Ripottele sokeri päälle. Kypsennä noin vartti 200 asteisessa uunissa. Siivilöi kirsikat ja ota liemi talteen.

Taikina

2 munaa, keltuaiset ja valkuaiset erikseen
3 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
pari tippaa manteliaromia
1 3/4 dl kermaa tai kerma-maitoa
ripaus suolaa

päälle tomusokeria

Voitele vuoka tai kaksi, niiden koosta riippuen tai useampi annosvuoka. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja vainljasokeri vaahdoksi, siivilöi joukkoon vehnäjauhot, lisää pari tippaa manteliaromia. Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää pieni määrä valkuaisvaahtoa keltuaisvaahtoon ja sekoita huolella. Lisää loppu valkuaisvaahto varovasti käännellen. Levitä taikina kirsikoiden päälle tasaisesti niin että kirsikat jäävät näkyviin. Kypsennä noin 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pannukakku on kypsä.
Keitä silläaikaa kirsikkaliemi siirapiksi, anna jäähtyä. Koristele clafoutis tomusokerilla ja tarjoile kirsikkasiirapin kera.




Kuohkea, kevyt ja herkullinen clafoutis on ihana jälkiruoka!

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Parhaat hampurilaissämpylät tehdään itse!

Hampurilaissämpylät, ne itse tehdyt, pehmeät ja maukkaat sämpylät, on viime aikoina ollut se juttu monessa blogissa. Juhannuksena päätettiin grillata kunnon hampurilaispihvit ja niille tehtiin tietysti sämpylät ihan itse. Taikinan kohotus yön yli parantaa makua ja rakennetta, olipa kysessä sämpylät, leipä tai pullat. Ja oikein herkulliset sämpylät syntyivätkin tällä mukaillulla ohjeella.
Karkeita vehnäjauhoja ei ole pakko käyttää, niitä nyt sattuu olemaan kaapissani reilummin ja tykkään niiden rakenteesta. Karkeiden vehnäjauhojen vaikutuksesta hiivataikinan rakenteeseen en osaa tarkemmin eritellä, mutta leivinpöydällä ne toimivat mainiosti juuri karkeutensa vuoksi. Hyvät sämpylät syntyvät varmasti pelkästään puolikarkeistakin vehnäjauhoista, mutta durumjauhot parantavat sämpylän rakennetta. Monesti laitan niitä hiukan myös vaalean leivän esitaikinaan. Yleiskoneella taikinan teko on nopeaa ja illalla jääkaappiin laitettu taikina on aamulla valmis käytettäväksi. Pitkä kohotus parantaa sämpylöiden makua ja yön yli kohotettava taikina kohoaa vähemmällä hiivalla. Taikinan voi jättää normaalia löysemmäksi, sillä se tuntuu kiinteytyvän pitkässä kohotuksessa.

Hampurilaissämpylät 12 kpl

5 dl vettä
1 dl täysmaitoa
2/3 hiivaa
1 rkl siirappia
2 dl durumjauhoja
2 dl karkeita vehnäjauhoja

1 dl karkeita vehnäjauhoja
1 dl durumvehnäjauhoja
6-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
1 rkl suolaa

voiteluun
kananmunan valkuainen
tilkka vettä

seesaminsiemeniä

Liota hiiva vesimaitoon. lisää siirappi ja 2 dl durumjauhoja ja 2 dl karkeita vehnäjauhoja. Anna seistä ainaki puoli tuntia. Lisää loput jauhot (puolikarkeat vähitelleen, jauhojen kosteudessa ja siis menekissä on eroja) ja vaivaa 10 minuuttia yleiskoneella. Lisää suola ja tarvittaessa vielä jauhoja ja vaivaa 5-10 minuuttia. Taikina on löysää, mutta nousee taikinakoukkuun ja tarttuu vielä käsiin. Lisää pehmeä voi palasina ja sekoita huolella. Laita taikina öljyttyyn kannelliseen astiaan yön yli jääkaappiin. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä 12 palaan ja muotoile palloiksi venyttämällä ja kääntelemällä reunat alle. Perinteinen pyörittely ei helposti onnistu, sillä taikina on sen verran löysää. Anna kohota pellillä liinan alla noin tunnin verran. Voitele kevyesti vatkatulla kananmunan valkuaisella, jossa on tilkka vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 200 asteessa (kiertoilma) noin 20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä.

 
Sämpylät jäivät valkuaisvoitelulla vaaleiksi, hyvän vinkin löysin Kaikki äitini resepit-blogista, jossa sämpylät voidellaan kananmuna+ 2 tl sooda-seoksella, jolloin väri on kauniin rustiikkinen. Sitä pitää kokeilla seuraavaksi.
 
 
Valkuaisella voitelu oli uusi juttu. Pinta on kaunis, mutta sämpylät jäävät kovin vaaleiksi, vaikka ovat sisältä kypsiä.

 
Pehmeät ja maukkaat sämpylät tekevät hampurilaisen. Ihan toista kuin kaupan höttömauttomat lisäainepullat. Tähän astisista hampurilaissämpylöistäni parhaat! Seuraavan kerran kokeilen tehdä sämpylät juureen, ilman lisättyä hiivaa.

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Suolaiset korvapuustit

Korvapuustit, suolaiset korvapuustit, ovat mukavaa vaihtelua sämpylöille ja patongille. Korvapuustit ovat herkullinen ja kevyempi vaihtoehto briosseille. Taikinaksi sopii tavallinen pullataikina ilman sokeria (ja rasvaa) tai vaalea leipä- tai sämpylätaikina. Taikina kannattaa tehdä edellisiltana jääkaappiin kohoamaan; pitkä kohotus viileässä antaa leipään makua. Täytteeksi voi valita haluamansa ainkset, vaikkapa tyyliin mitä kaapista löytyy. Erilaiset yrtit ja juustoraaste toimivat hyvin ja pestosta saa tuhtia makua.
Omiin korvapuusteihini valikoitui kaapista artsiokkatahna sekä tattitryffelitahna, lisäsin vielä lorauksen tryffeliöljyä ja hiukan sormisuolaa. Pinjansiemenet antavat hiukan purutuntumaa ja ihanaa pähkinäistä makua. Yleiskoneella taikina on nopea tehdä ja koneen kannattaa antaa vaivata taikinaa riittävän kauan, ainakin kymmenisen minuuttia, hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Vehnäjauhoja lisäsin sen verran, että taikina tarttuu taikinakoukkuun mutta on edelleen sen verran löysää, että tarttuu sormiin. Yön yli kohotettavan taikinan voi jättää vähän löysemmäksi, se tuntuu kiinteytyvän pitkässä kohotuksessa. Toisaalta kaulittava taikina saa olla pehmeämpi, täytyy vain käyttää riittävästi jauhoja kaulitessa.



Suolaiset korvapuustit (2 pellillistä, 15-20 kpl)

6 dl vettä
1/2-1 dl jogurttia
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 dl durumjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
vehnäjauhoja (karkeita ja puolikarkeita)
1 rkl suolaa

täyte:

1 purkki artisokkatahnaa
1 pieni purkki tatti-tryffelitahnaa
tryffeliöljyä
pinjansiemeniä
sormisuolaa

voiteluun kananmuna

Liota hiiva nesteeseen, jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa, nesteitä ei tarvitse lämmittää. Lisää siirappi, durumjauhot, kaurahiutaleet ja anna taikinan seisoa ainakin puoli tuntia. Lisää loput vehnäjauhot vähitelleen, sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi ja vaivaa huolella vähintään 5 minuuttia koneella, käsin kauemmin. Lisää suola ja jatka vaivaamista toinen mokoma. Taikina saa jäädä hiukan sormiin tarttuvaksi. Siirrä öljyttyyn kannelliseen astiaan yön yli jääkaappiin tai kohota normaalisti huoneen lämmössä. Kauli jauhotetulla leivinlaudalla suorakaiteen muotoiseksi. Lisää tahnat, siemenet ja öljy ja suola tai valitsemasi täytteet ja kierrä rullalle. Leikkaa kolmiomaiset palat ja laita pellille kapeampi puoli ylöspäin ja paina littanaksi. Anna kohota liinan alla, voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista 225 asteessa (uunista riippuen) n. 15 minuuttia, kunnes puustit ovat kauniin värisiä ja kypsiä.


Olen tykästynyt karkeisiin vehnäjauhoihin leivinpöydällä ja tulee niitä lisättyä moniin leipomuksiinkin puolikarkeiden sijasta. 


 
Suolaiset korvapuustit nautittiin kuohuviinitastingissä, makupari toimi hyvin.
 

maanantai 22. kesäkuuta 2015

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

Helppo tomaattipiirakka, herkullinen tomaatti-vuohenjuustopiirakka tai hienommin ranskalainen tomaattipiirakka maistuu erityisesti nyt kun kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan! Tomaattipiirakka sopii vaikkapa rippijuhlien suolaiseksi tarjottavaksi tai kesäisen pyöräretken piknik-koriin. Upean punaiset ja keltaiset kirsikkatomaatit tuovat auringon keittiöön sateisenakin päivänä.
Kun alkukesä on ollut sateinen ja kolea, eikä lupaus omasta tomaattisadosta ole vielä kummoinen, on kauppojen hyllyille ilmestynyt kiitettävä valikoima erilaisia kotimaisia tomaatteja. Kirsikkatomaatit ovat oma suosikkini; pari kolme tomaattia on juuri sopiva suupala muutaman kerran päivässä aterioiden välillä tai niistä on helppo pyöräyttää lisukesalaatti tai yksinkertainen ruokaisa pasta. Kesällä kasviksia tulee muuten syötyä helposti suosituksia enemmän.
Nyt jos koskaan kannattaa suosia suomalaista sillä kotimaisilla tuotteilla saadaan Suomi nousuun! Tarvitaan kipeästi lisää työpaikkoja ja jokainen euro, joka jää kotimaahan lisää hyvinvointia. Omaa hyvinvointia lisää puhtaasti lähellä tuotettujen vihannesten nauttiminen. Tiesithän että sirkkalehtimerkki pakkauksessa takaa sen, että tuote on sataprosenttisesti kotimainen!


Värikäs tomaattipiirakka on helppo tehdä. Pohja on ranskalaisen pissaladiere-sipulipiirakan pohja, suolainen murotaikina. Taikina on helppo kaulita, kun sen antaa ensin jähmettyä viileässä. Kahden leivinpaperin välissä se on helppo kaulita ohueksi ja paistaminen onnistuu hyvin ja piirakka säilyttää muotonsa. Reunat jäävät sopivan rustiikkisiksi. Tuoreet yrtit ovat tomaattien lisäksi heikkouteni. En osannut päättää, mitä lajia laittaisin piirakkaani, joten laitoin hiukan kaikkea. Laita sinä suosikkiyrttiäsi!

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

pohja:

4 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
1 tl suolaa
1 dl kylmää vettä

täyte:

500 g kirsikkatomaatteja (punaisia ja keltaisia)
1 purkki creme fraiche
100 g pehmeää vuohenjuustoa
suolaa, pippuria
kuivattua valkosipulia myllystä
chiliä (tuoretta tai kuivattua)
hyppysellinen sokeria
oliiviöljyä
tuoreita yrttejä
parmesaania raastettuna

Nypi jauhot, voi ja suola kulhossa ja lisää lopuksi vesi tai tee taikina yleiskoneella. Kääri kelmuun ja nosta puoleksi tunniksi jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen. Kauli jähmettynyt taikina hiukan piirakkavuokaa suuremmaksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta vuokaan ja painele pohjalle ja reunoille. Laita päälle paistokuulia tai kuivia herneitä ja paista 200 asteessa (kiertoilma) n. 15 minuuttia. Ota piirakka uunista, poista päällimmäinen leivinpaperi. Tarvittaessa painele hiukan reunoja ja pistele pohjaa, mikäli se on kupruillut. Nosta uunin lämpö 220-225 asteeseen.

Levitä creme fraiche pohjalle, ripottele pinnalle hiukan suolaa, pippuria, hienonnettua tuoretta tai kuivattua chiliä ja valkosipulirouhetta sekä hiukan hienonnettuja yrttejä, esim. ruohosipulia, rakuunaa, timjamia ja lehtipersiljaa tai korianteria. Murustele vuohenjuusto pääle. Viipaloi kirsikkatomaatit 3- 4 osaan ja lado vuokaan. Ripottele hiukan suolaa ja hyppysellinen sokeria tomaattien päälle ja pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia, kunnes se on kypsä ja tomaatit ovat saaneet hiukan väriä. Raasta päälle parmesaania ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä.


Tomaattien kanssa sopii mikä tahansa yrtti. Lautasella ruohosipulia, sitruunatimjamia, basilikaa, lehtipersiljaa ja korianteria.


Paistokuulat pitävät piirakan ryhdissään esipaiston aikana. Kuivatut herneet käyvät myös mutta leivinpaperin päälle voi laittaa myös reilusti karkeaa suolaa.


Ripaus sokeria korostaa tomaatin makeutta, sen opetti jo mummovainaa. Oli muuten hyvä konsti saada lapset syömään lapsen suussa kovin hapokkaalta maistuvia tomaatteja!



Piirakka maistui hiukan jäähtyneenä taivaalliselta!


Mutta oikein hyvää se on vielä seuraavanakin päivänä.

Lisätietoa kotimaisista vihanneksista ja sirkkalehtimerkistä löydät täältä. Siellä näkyy olevan myös tomaattiaiheinen kilpailu, kannattaa osallistua!

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

torstai 18. kesäkuuta 2015

Grillilohi aasialaisittain

Grillattua lohta, aasialaiset mausteet ja juhannus! Helppo ja nopea kalaherkku juhannuspöytään. Thaikeittiön yksinkertaiset mausteet antavat grillilohelle potkua ja vaihtelua. Kastike keitetään kasaan  ja lisäkkeeksi sopii vaikkapa riisi. Lohta ei kannata grillata kuivaksi vaan se saa jäädä punertavaksi. Kala on helpoin grillata halsterissa, jolloin sitä voi kääntää usein ja kala säilyy ehjänä. Itse grillaan ensin nahkapuolelle hyvän värin ja sitten useamman kerran kääntäen myös toinen puoli saa väriä ja kala kypsyy tasaisesti. Kala on valmis, kun lihassyyt irtoavat helposti toisistaan. Puugrillissä ruokaan tulee ihana aromi.
 
Grillilohi aasialaisittain
 
700-800 g lohifile
 
marinadi:
 
pätkä inkivääriä hienonnettuna
1 rkl ruokosokeria
1/2 dl soijaa (Kikkoman makea soija)
1 sitruunaruoho hienonnettuna
 
kastike:
 
8 rkl kookosmaitoa
3 rkl
1 rkl kalakastiketta
1 limen mehu
4 rkl ruokosokeria
(hienonnettua inkivääriä ja sitruunaruohoa)
 
lisäksi:
 
hienonnettua kevätsipulia
hienonnettua chiliä
tuoretta korianteria
paahdettuja cashewpähkinöitä
keitettyä riisiä (basmati, jasmiini)
 
Laita kala nahkapuoli alaspäin reunalliseen vuokaan, kaada soijakastike kalan päälle ja ripottele muut aineet kalan pintaan. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
Laita kastikeainekset kattilaan ja keitä kokoon niin, että kastike hiukan sakenee. Anna jäähtyä.
Paahda cashew-pähkinöitä (kourallinen) kuivalla pannulla kunnes saava hiukan väriä. Sammuta levy ja lorauta tilkka makeaa soijaa ja sekoita. Varo polttamasta. Nosta jäähtymään.
 
Pyyhi kalan päältä marinadi ja grillaa kala, se valmistuu grillistä riippuen noin 15-20 minuutissa. Tarjoile riisin kanssa, ripottele päälle hienonnettua chiliä, kevätsipulia, korianteria ja cashewpähkinöitä.
 
 
Kirpeän mausteinen kastike lämmittää makunystyjä koleanakin juhannuksena!

 
Juuri kalan kokoisessa vuokassa marinadi pysyy kohteessa ja kala maustuu paremmin. Kalan voi myös kääntää marinoitumisen aikana. Resepti syntyi sivutuotteena taannoisen Kikkoman-yhteistyökamppiksen reseptiä, kananpojan grillivartaita kehitellessä.

 
Leppoisaa ja herkullista juhannusta!

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Illallinen ystävien kanssa

 
Eräänä talvisena viikonloppuna vietettiin oikein mukavaa iltaa ystävien kesken, hyvästä ruuasta nauttien. Ullan kanssa kokattiin jälleen, nyt vain kuudelle. Ruokalista oli tällä kertaa maltillinen, vain neljä ruokalajia! Vierailevan kokki-viiniharrastajapariskunnan valitsemat viinit natsasivat aterialle mainiosti.
 


Pekoniin käärityt vuohenjuustolla täytetyt luumut tarjottiin kukkakaalipannacotan kanssa. Maut täydensivät mukavasti toisiaan.
 
 
Samettinen mustajuurikeitto on aina yhtä hyvää!
 
 
Ruusukaalirisottoa, ankkaa, fasaania, peltopyytä sekä tummaa kastiketta. Yhdestä ankanrinnasta ja kahden linnun pienemmistä rinnoista riitti juuri maisteltavaa kuudelle. Ruusukaali saa särmää balsamiviinietikasta. Risoton ohje on Etiketti-lehden nettisivuilta.
 

Marenkijäädykekakku karpaloista. Raikas ja herkullinen.
 


Saatiin tupaantuliaislahjana mittojen mukaan leipomosta tilattu ruisvarras, puolisen metriä halkaisijaltaan!
 

Leivän alta paljastui ihana vanerista tehty vati. Kiitos Anne ja Make! Kiitos Ulla ja Matti, otetaan uusiksi!

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Labneh

Labneh, libanonilainen valutettu jogurtti sopii dipiksi, kastikkeeksi tai leivän päälle. Mausteita, yrttejä ja öljyä lisäämällä saa aikaan huikeita makuja. Lähi-idän keittiöistä peräisin oleva valutettu jogurtti on hyvin monikäyttöinen. Labnehia päädyin tekemään, kun jääkaappiin uhkasi jäädä pari jogurttipurkkia pyörimään.
 
 
Labneh
 
1 kg turkkilaista jogurttia
1 tl suolaa
harso/caritaliina
 
Vuoraa siivilä harsolla tai caritaliinalla ja nostele jogurtti siihen valumaan. Valuta jogurttia jääkaapissa noin vuorokausi; silloin levite on valmista. 2 vuorokauden valutuksen jälkeen tahnasta voi muotoilla palloja ja säilöä öljyyn.
Labneh toimii levitteenä leivälle ja voit maustaa vaikkapa sitruunan kuorella ja yrteillä. Säilyy hyvin rasiassa, kun kaadat pinnalle kerroksen öljyä.
 

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Erittäin hyvä drinkki -Herushinki

Älyttömän hyvä drinkki, joka on sopivasti happamanraikas, hikkasen tulinenkin ja makeuttakin löytyy. Juomassa on lempiaineksia; inkivääriä, limeä, kurkkua. Ohjeen löysin Suolaa ja hunajaa-blogista, alkuperältään drinkki on Tomi Björkin Gaijin-keittokirjasta. Sopii hyvin ruokahalun herättäjäksi. Hendricks-gini on uusi tuttavuus, vaikka onkin majaillut kaapissani varmaankin vuoden päivät. On hyvin erilainen, kuin perusginit.
 
Herushinki
 
2 cl kurkkumehua
2 cl limen mehua
2 cl inkivääri-sokerilientä
4 cl Hendricks-giniä
muutamia mintunlehtiä
jääpaloja
 
Inkivääri-sokeriliemi
 
1 dl vettä
1 dl ruokosokeria
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä pilkottuna
 
Keitä ensin inkivääri-sokeriliemen aineksia kattilassa niin, että liemi hiukan sakenee. Jäähdytä. Leikkaa kurkku pitkittäin ja ota juustohöylällä tai kuorimaveitsellä pari suikaletta koristeeksi. Kuori kurkku ja aja blenderillä mehuksi. Tai tee kurkkumehu mehuprässillä. Purista limestä mehu. Mittaa kaikki ainekset shakeriin tai kannelliseen astiaan ja ravista. Jaa laseihin, koristele kurkkusiivulla ja mintulla.
 

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Kananpojan grillivarras ja helppo marinadi ja glaseerauskastike


Kananpoikaa tai broileria, omatekoinen marinadi sekä kastike, glaseerauskastike. Helppo ja taatusti maistuva grilliruoka on broilerivarras! Mehukas, juuri sopivan kypsä grillattu broileri vie kielen mennessään! Marinadi sopii hyvin myös possulle ja  kastikkeella on mukava sivellä vaikka kaikki grillissä kypsyvät kasvikset.
 
Resepti on kehitetty Radio Aallon ja Kikkomanin kampanjaan. Tuotteekseni sain Kikkomanin makean soijakastikkeen, joka sopii omaan makuuni. Perinteistä soijakastiketta aavistuksen makeampi, täyteläisen mausteinen ja vähemmän suolainen soijakastike antaa mukavan pohjan marinadille ja kastikkeelle, helposti. Muutama perusaines ja mauste riittää.
Kisassa on muuten luvassa päivittäin palkintoja reseptejä äänestäneiden kesken; siitä ohjetta alempana.
 
 

Kananpojan grillivarras ja helppo marinadi ja glaseerauskastike

3 kananpojan fileetä, n. 500 g
0.5 dl Kikkoman makeaa soijaa
1 purkki mangososetta (lastenruoka)
1 solovalkosipuli
5 cm (paksu) pätkä inkivääriä
4 rkl ruokokidesokeria (tai tavallista sokeria)
4 rkl riisiviinietikkaa (tai vaaleaa balsamietikkaa)
4 rkl kalakastiketta
1/4 tl cayennepippuria, mustapippuria myllystä
3 rkl seesamöljyä (tai rypsiöljyä)

seesaminsiemeniä
tuoretta chiliä hienonnettuna
tuoretta korianteria hienonnettuna
kevätsipulia hienonnettuna
3 puista varrastikkua liotettuna

lisäksi keitettyä riisiä (jasmiini, basmati)
(limeä)
kourallinen cashew-pähkinöitä, loraus Kikkoman makeaa soijaa
 
Kuivaa broilerin fileet ja halkaise pitkittäin kahteen osaan. Laita kulhoon ja lisää Kikkoman makea soija. Hienonna valkosipuli ja inkivääri, sekoita joukkoon . Lisää loput aineet paitsi seesaminsiemenet, chili, korianteri ja kevätsipuli. Anna marinoitua huoneenlämmössä vähintään tunti. Pyyhi marinadi lihojen päältä, pujota vartaaseen laskostaen. Jätä odottamaan grillin kuumentamista. Keitä sillä aikaa marinadia kasaan n. 10 minuuttia niin että saat sakean glaseerauskastikkeen.  Grillaa vartaat hyvässä lämmössä, niin että kana on kypsää mutta säilyttää mehukkuutensa. Grillauksen lopulla sivele ahkerasti kastikkeella ja lopuksi ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paahda kourallinen cashew-pähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, niin että pähkinät saavat hiukan väriä. Sammuta virta ja lorauta tilkka makeaa soijaa pähkinöiden päälle samalla sekoittaen. Toimi rivakasti, sillä sokeri palaa helposti. Suolaisen makeat pähkinät tuovat mukavaa purutuntumaa ruuan päälle ripoteltuna.
Tarjoile esimerkiksi riisin kanssa. Ripottele annoksen päälle tuoretta chiliä, korianteria ja kevätsipulia.
Vinkki: marinadia/glaseerauskastiketta tulee reilu annos joten siitä riittää isommallekin satsille lihaa. Lisää kastikkeeseen halutessasi joukkoon tilkka limen mehua. Kastike säilyy jääkaapissa muutaman päivän, ellei tule syödyksi. 
 


Radio Aallolla on siis reseptikilpailu meneillään, osallistu ihmeessä, sillä joka päivä arvotaan kaikkien äänestäneiden kesken runsas Kikkoman-tuotepaketti! Äänestämään Radio Aallon kampanjasivulle pääset tästä.
 
www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Kikkoman
 

torstai 4. kesäkuuta 2015

Marjacrumble, marjapaistos

Marjapaistos, murupaistos, murupiirakka, hienommalta nimeltään marjacrumble. Vanha helppo piirakkaohje tai helppo jälkiruoka, joka maistuu ihan sellaisenaan mutta kaveriksi sopii hyvin vaniljakastike tai jäätelö. Nopea ja helppo marjapaistos on kätevä vierasvara ja hyvä konsti pakastimen tyhjentämiseksi edelliskesän marjoista. Mitkä tahansa marjat toimivat, ja paistokseen laitoin edelliskerralla musta- ja punaherukkaa, mustikkaa ja karviaista. Toisella kertaa vuokien pohjalle päätyi saskatoon eli marjatuomipihlajan marjoja, punaherukkaa, lakkoja ja mansikoita. Happamankirpeiden marjojen vastapainoksi päälle sekoitetaan makea pähkinäinen tai kookoksinen murupinta, fiiliksen ja ruokakaapin sisällön mukaan. Ohje on neljälle pyöreälle piirakkavuoalle tai kahdelle isommalle uunivuoalle. Jälkimmäisen piirakan tein gluteenittomista jauhoista, jonka ohje on tässä, mutta yhtä hyvin voi käyttää tavallisia vehnäjauhoja. Kookoshiutaleet voi korvata erilaisilla rouhituilla pähkinöillä tai vaikkapa kaurahiutaleilla. Määrät ovat suuntaa antavia sen mukaan, mitä sekaan laittaa. Käsin murustellessa pehmeää voita käyttäessä tuntee sopivan murumaisen koostumuksen voin ja kuivien ainesten sekoittuessa.
 
Marjacrumble, marjainen murupaistos
2 isoa tai 4 pientä vuokaa
 
Noin 3 litraa pakastemarjoja (jäisiä)
1 dl tomusokeria
4-5 rkl perunajauhoja

250 g pehmeää voita
2 dl ruokokidesokeria
3 kaurajauhoja (gluteeniton)
3 dl kuituleivontamix (gluteeniton, Urtekram)
4 dl kookoshiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Sekoita marjojen joukkoon tomusokeri ja perunajauho. Levitä marjoja 1-2 cm kerros vuokiin. Sekoita crumblen ainekset keskenään ja levitä marjojen päälle. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes muruseos on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera. Myös vaahdotettava soijakerma maustettuna lakritsijauheella toimii hyvin.
Vinkki: marja- ja murukerroksen väliin voi lisätä myös rahkakerroksen makua ja kosteutta antamaan. 2 purkkia maustettua rahkaa ja 2 kananmunaa sekoitetaan keskenään. Seos levitetään marjojen päälle, lopuksi muruseos.
 

 
Pähkinäinen marjacrumble
 
 
Kookosmarjacrumble

 
Rahkakerros mehevöittää murupaistosta, eikä piirakka välttämättä kaipaa kastiketta.

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Perunarieska

Perunarieska, ohut perunaleipä perunamuusin tähteistä. Nyt on viimeinen hetki käytää ylivuoteiset, mahdollisesti jo hiukan itäneet perunat. Uusia perunoita odotellessa kannattaa keitellä iso kattilallinen perunamuusia ja leipoa lopusta muusista rieskoja. Helppo perunaherkku, joka on ehdottomasti parasta oikeasta muusista. Perunamuusiin nokare voita, perunan keitinvettä ja tilkka kermaa tai maitoa, suolaa ja mausteita. Rieskataikinaan laitoin heraa ja päiväyksen ylittänyttä kirnupiimää mutta maito tai vesikin käy. Rieskat maistuvat parhaalta vähän jäähtyneenä, päälle vain sipaisu itse tehtyä levitettä.
 
Perunarieskat
 
5 dl kirnupiimää, heraa, maitoa tai vettä
1/2 hiiva (25g)
1-2 rkl siirappia
2 dl ohrajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
noin 7 dl perunamuusia
2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
(tilkka tryffeliöljyä)
 
Sekoita taikinan ainekset keskenään, taikina tarttuu käsiin. Anna taikinan kohota 1/2-1 tuntia. Nostele pellille tasakokoisia kekoja ja ripottele päälle vähän jauhoja, taputtele rieskat noin 1/2 cm paksuisiksi. Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen, itse paistoin leivinuunissa hyvässä lämmössä. Rieskat ehtivät kohota uunin lämmetessä. Paista 20-25 minuuttia, rieskan koosta riippuen niin, että molemmat puolet ovat kauniin kullanruskeat. Leivinuunissa paistaessa käänsin rieskat välillä, sillä ne paistuivat alapinnaltaan joutuisasti.
 

Perunarieska on parasta hiukan jäähtyneenä, mutta säilyy kyllä muutaman päivän.