perjantai 26. kesäkuuta 2015

Parhaat hampurilaissämpylät tehdään itse!

Hampurilaissämpylät, ne itse tehdyt, pehmeät ja maukkaat sämpylät, on viime aikoina ollut se juttu monessa blogissa. Juhannuksena päätettiin grillata kunnon hampurilaispihvit ja niille tehtiin tietysti sämpylät ihan itse. Taikinan kohotus yön yli parantaa makua ja rakennetta, olipa kysessä sämpylät, leipä tai pullat. Ja oikein herkulliset sämpylät syntyivätkin tällä mukaillulla ohjeella.
Karkeita vehnäjauhoja ei ole pakko käyttää, niitä nyt sattuu olemaan kaapissani reilummin ja tykkään niiden rakenteesta. Karkeiden vehnäjauhojen vaikutuksesta hiivataikinan rakenteeseen en osaa tarkemmin eritellä, mutta leivinpöydällä ne toimivat mainiosti juuri karkeutensa vuoksi. Hyvät sämpylät syntyvät varmasti pelkästään puolikarkeistakin vehnäjauhoista, mutta durumjauhot parantavat sämpylän rakennetta. Monesti laitan niitä hiukan myös vaalean leivän esitaikinaan. Yleiskoneella taikinan teko on nopeaa ja illalla jääkaappiin laitettu taikina on aamulla valmis käytettäväksi. Pitkä kohotus parantaa sämpylöiden makua ja yön yli kohotettava taikina kohoaa vähemmällä hiivalla. Taikinan voi jättää normaalia löysemmäksi, sillä se tuntuu kiinteytyvän pitkässä kohotuksessa.

Hampurilaissämpylät 12 kpl

5 dl vettä
1 dl täysmaitoa
2/3 hiivaa
1 rkl siirappia
2 dl durumjauhoja
2 dl karkeita vehnäjauhoja

1 dl karkeita vehnäjauhoja
1 dl durumvehnäjauhoja
6-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
1 rkl suolaa

voiteluun
kananmunan valkuainen
tilkka vettä

seesaminsiemeniä

Liota hiiva vesimaitoon. lisää siirappi ja 2 dl durumjauhoja ja 2 dl karkeita vehnäjauhoja. Anna seistä ainaki puoli tuntia. Lisää loput jauhot (puolikarkeat vähitelleen, jauhojen kosteudessa ja siis menekissä on eroja) ja vaivaa 10 minuuttia yleiskoneella. Lisää suola ja tarvittaessa vielä jauhoja ja vaivaa 5-10 minuuttia. Taikina on löysää, mutta nousee taikinakoukkuun ja tarttuu vielä käsiin. Lisää pehmeä voi palasina ja sekoita huolella. Laita taikina öljyttyyn kannelliseen astiaan yön yli jääkaappiin. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä 12 palaan ja muotoile palloiksi venyttämällä ja kääntelemällä reunat alle. Perinteinen pyörittely ei helposti onnistu, sillä taikina on sen verran löysää. Anna kohota pellillä liinan alla noin tunnin verran. Voitele kevyesti vatkatulla kananmunan valkuaisella, jossa on tilkka vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 200 asteessa (kiertoilma) noin 20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä.

 
Sämpylät jäivät valkuaisvoitelulla vaaleiksi, hyvän vinkin löysin Kaikki äitini resepit-blogista, jossa sämpylät voidellaan kananmuna+ 2 tl sooda-seoksella, jolloin väri on kauniin rustiikkinen. Sitä pitää kokeilla seuraavaksi.
 
 
Valkuaisella voitelu oli uusi juttu. Pinta on kaunis, mutta sämpylät jäävät kovin vaaleiksi, vaikka ovat sisältä kypsiä.

 
Pehmeät ja maukkaat sämpylät tekevät hampurilaisen. Ihan toista kuin kaupan höttömauttomat lisäainepullat. Tähän astisista hampurilaissämpylöistäni parhaat! Seuraavan kerran kokeilen tehdä sämpylät juureen, ilman lisättyä hiivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti