sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Risotto nero ja kuningatarkampasimpukoita

Nuorison lista joululomaruoista - joulupöydän herkkujen lisäksi- sisälsi kalan, sukiyakin, sinihomejuuston (ja tietysti ruisleivän lisäksi) myös toiveen kampasimpukoista. Mielihyvinhän kaikki toiveet koetin toteuttaa ja ekstrana yllätyksenä vielä tuoretta tryffeliä (!), mutta kampasimpukoiden kanssa oli tulla vesiperä. Jostain syystä niitä ei kauppojen pakastealtaissa näkynyt. Lopulta Prisman hyllystä löytyi kuningatarkampasimpukoita. Sellaisia pienen pieniä, pari senttiä halkaisijaltaan olevia. Joskus ennenkin olen niitä ostanut, mutta nyt ihmettelin nimeä ja kokoa. Wikipedian mukaan kyseessä on Aequipecten opercularis, keskikokoinen kampasimpukkalaji, kooltaan noin 7 cm. Kuoret ovat usein värikkäät ja tarkemmin muistellessani olen joskus ostanut niitä kuorineen pakastettuna, valmiiksi maustettuna. Lajia tavataan Norjasta Kanarian saarten eteläpuolelle ja Välimerellä ja se on yleinen Pohjanmerellä. Täällä myytävät on pyydetty Koillis-Atlantilta.
Kesälomareissulta Venetsian lentokentältä ostamani risotto nero tuntui sopivan juhlavalta kampasimpukoiden kanssa juhlistamaan yhteistä viikonloppua. Vinkkiä löytyi tietysti Murun keittokirjasta. Riisipakkaus sisältää arborio riisiä ja kuivatun mustekalan musteen lisäksi kasvislientä, ja se neuvottiin kypsentämään sekoittamatta 600 g:ssa hiljalleen kiehuvaa vettä. Enpä tuota uskonut, vaan valmistin niin kuin muutkin risotot.
Ateria riittää kahdelle, useamman ruokalajin kanssa 3-4:lle.

150 g kuningatarkampasimpukoita (tai tavallisia)
voita ja oliiviöljyä paistamiseen, suolaa, pippuria

1 salottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
200 g risotto neroa
1.5 dl valkoviiniä
nokare kanaliemikuutiosta (hyvän liemen puutteessa)
vettä
vastaraastettua parmesaania kourallinen
voita ja öliiviöljyä kypsennykseen + lopuksi 1-2 rkl voita
puolikkaan limen (tai sitruunan) kuori raastettuna+ mehu
pippuria

Kuullota sipulit voissa ja öljyssä. Lisää riisit pannulle ja pyöräytä hetki, sitten valkoviini. Lisää lientä/vettä vähän kerrassaan niin, että edellinen satsi on imeytynyt riisiin. 200 g riisiä vetää noin 7-8 dl nestettä. Kun riisi on vielä suht kovaa, taputtele sulaneet kampasimpukat kuiviksi ja ota pikaisesti kuumalla pannulla, jossa on voita ja öljyä, niihin kaunis väri. Jätä hetkeksi odottamaan. Riisin ollessa melkein al dente, sammuta levy, lisää parmesan, voi, pippuri, limen kuori ja mehu, tarvittaessa vielä tilkka nestettä. Tarjoile heti kampasimpukoiden kanssa.


Oli ihan älyttömän hyvää! Syötiin viimeiseen riisiin! Täytyypä ostaa joskus mustekalan mustetta, jos käsiinsä saa, tai ainakin tätä valmiiksi värjättyä riisiä; oikea juhlaherkku!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti