keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Naulapiirakka

Ei, ei piirakkaan päädy nauloja eikä viiloja, mutta naurislanttu tai lanttunauris oli mukavampi lyhentää. Niinpä vaan taas ruokahaasteen kimpussa; tammikuun haasteen emäntänä on Kotona tehtyä-blogin Heli.  Aiheena tällä kertaa kahden vuoden vihannes; nauris tai lanttu ja tuoreyrtti tai kaikki nämä. Tykkään molemmista juureksista, kovin usein niitä ei tule kuitenkaan laitettua, ovat kohtuu vahvan makuisia. Yrteiksi päätyi myös kaksikko; suosikkini rosmariini ja paikalla ollut korianteri, jonka makuun alan päästä toden teolla; väliin se maistuu saippualle mutta toisin paikoin on ihan huippu.



½ kg lanttua
½ kg naurista
2 porkkanaa
1 sipuli
1+1 rkl+ 1 tl suolaa
1 rkl tuoretta rosmariinia pilkottuna
1 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
voita
2.5 dl kermaa
hitunen valkosipulia
suolaa, cayennepippuria, muskottipähkinää
2 rkl vaniljasiirappia, vaihtoeht. 1 tl vaniljasokeria
1 kg voitaikinaa (tässä: leipomo Hötin tuore taikina)
1 kananmuna voiteluun

Suikaloi lanttu mahdollisimman ohuiksi muutaman cm mittaisiksi suikaleiksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon 1 rkl suolaa. Tee samoin nauriille. Suikaloi porkkana ja sipuli kolmanteen astiaan ja ripottele 1 tl suolaa. Anna näiden vetäytyä 2-3 tuntia tai pidempään välillä sekoittaen. Kun kasvikset ovat pehmenneet, ota niitä kourallinen kerrallaan ja purista kuivaksi. Samalla lähtee liika suolaisuus.

Kuumenna pannu ja lisää kasvikset ja pyörittele niitä hetki. Lisää hitunen voita ja kerma, kiehauta, anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää mausteet ja jäähdytä.

Jaa taikina kahtia, ensimmäinen pala saa olla hitusen suurempi. Kauli vajaan puolen cm paksuiseksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä sille kasvisseos, mutta jätä muutama cm reunoilta täyttämättä. Voitele reunat vedellä. Kauli toinen levy ja nosta täytteen päälle, tiivistä reunat ja leikkaa siistiksi. Pistele haarukalla pintaan reikiä ja koristele halutessasi jämätaikinasta kaulituilla koristeilla. Voitele kananmunalla ja paista 185 asteessa 25-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Sekoitus sopii myös raakaraasteeksi, tai kermassa haudutettuna maukkaaksi lisukkeeksi vaikkapa riistaruoalle. Lantun ja nauriin vahva maku pyöristyy mukavasti suolalla pehmentäessä, mutta kaipaa vielä reilusti makeutta. Vaniljaa voisi laittaa enemmänkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti