lauantai 28. tammikuuta 2012

Murokeksit

Murokeksi, alkuperäiseltä nimeltään shortbread, on klassinen skottilainen jälkiruoka, joka koostuu voista, sokerista ja jauhoista. Alkujaan käytettiin kaurajauhoja, mutta nykyisin ne yleensä korvataan vehnäjauhoilla ja moderneissa versioissa mukaan lisätään riisijauhoja tai maissitärkkelystä ja joskus makuaineita. Kohotusaineita shortbread ei sisällä. Shortbread-nimi viittaa keksin mureaan koostumukseen, joka tulee short-sanan vanhasta merkityksestä.

Tämän ohjeen löysin Sweetopian sivuilta. Maissitärkkelys antaa keksille suussasulavan koostumuksen.

450 g voita
2.5 dl tomusokeria
2.5 dl maissitärkkelystä (Maizena)
7.5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi joko sähkövatkaimella tai  talouskoneella. Siivilöi loput aineet toiseen kulhoon. Lisää ne vähitellen voin joukkoon samalla sekoittaen. Jos käytät talouskonetta, tässä kohden kannattaa vispilä vaihtaa sekoitusmelaan. Sekoita vain sen verran,  että ainekset ovat täysin sekoittuneet.

Kaada taikina leivinpaperille, peitä toisella leivinpaperilla ja kauli paksuksi levyksi ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Ota taikina lämpenemään 10 minuuttia ennen leipomista. Kauli leivinpaperien välissä noin puolen cm paksuiseksi levyksi ja ota jauhotetulla muotilla haluamiasi kuvioita. Uudelleen kaulimisen välissä taikinaa kannattaa pitää hetki jääkaapissa.

Paista 170-175 asteessa keksien koosta riippuen 8-10  minuuttia, keksit saavat jäädä vaaleiksi. 


Nimensä mukaisesti keksi on murea ja sulaa suussa. Kuviokeksejä pelliltä nostellessa saa olla varovainen, sillä keksit rikkoutuvat helposti. Jäähtyneenä tätä onglmaa ei juuri ole. Murokeksit ovat varsin rasvaisia, mutta sopivat hyvin myös koristeltaviksi. 

2 kommenttia:

 1. Itse tein "shorbreadia" juuri äsken ensimmäisen kerran skotlantilaisen poikaystäväni äidin ohjeella ja tuli aivan suussasulavan ihania, juuri sellaisia kuin Skotlannissa!

  2 osaa huoneenlämpöistä voita ja 1 osa sokeria ja ripaus suolaa vatkataan hyvin "vaahdoksi", kunnes seos on vaaleaa ja "keveää". Sähkövatkaimella jopa 10 minuuttia. Jauhoja lisätään suhteessa 2 osaa vehnäjauhoja, 1 osa maissijauhoja sekoittaen ja vaivaten, kunnes taikinasta saa pallon. Sitten vaivataan ainakin 10 minuuttia, että tulee hyvä sitko. Kaulitaan kahden leivinpaperin välissä vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Päällimäinen voipaperi laitetaan pellin päälle. Perinteisesti taikinalevy (edelleen alimmaisen voipaperin päällä) vain leikataan 1x2 tuuman (2,5x5,0 cm) kokoisiksi suorakaiteiksi. Puolet nostellaan varovasti pellille, loppuja siirrellän varovasti voipaperilla etteivät ole toisissaan kiinni ja voipaperi liu'utetaan toiselle pellille. Perinteisesti kunkin keksin pinta vielä tökitään haarukalla (n. 4 tökkäystä per keksi). Paistetaan 170 asteessa n. 20 min tai kunnes keksit ovat kauniin kullanruskeita. Juuri uunista otetuille kekseille voi vielä ripotella hienosokeria koristeeksi.

  Anoppilainen ei osannut aluksi kertoa tarkkoja määriä, mutta yhdessä päädyimme tähän:

  220 g voita
  110 g sokeria (tavallinen hienosokeri käy hyvin)
  ripaus suolaa

  3 dl vehnäjauhoja
  1 1/2 dl maissijauhoja
  + vehnäjauhoja vielä juuri sen verran että taikinasta tulee "vaivaamiskelpoista". Taikina ei saa alkaa murustumaan!

  Anoppilaisen mielestä onnistuneen "shortbreadin" salaisuus on kunnolla vaahdottaa voi ja sokeri, ja sitten kunnolla vaivata taikina.

  Itsellä ei ollut maissijauhoja (Maizenaa) joten korvasin perunajauhoilla, ja ihan hyvin toimi. Joissain shortbread-resepteissa käytetään vain vehnäjauhoja, mutta kai maissi/perunajauho antaa keveyttä.

  Anoppilainen ei käyttänyt taikinaa jääkaapissa, enkä minäkään. Ehkä kaulittujen keksien siirtely olisi helpompaa, jos taikina olisi jähmeämpää, pitää kokeilla ensi kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos reseptistä. Pitää joku kerta testata. Skotlanti on lähellä sydäntä!

   Poista