lauantai 16. huhtikuuta 2011

Paras minestronekeitto

Minestrone ei aiemmin ole kuulunut suosikkeihini, lähinnä siitä on tullut mieleen vetinen pussikeitto. Mielipide muuttui, kun sain jokin aika sitten maistaa ystäväni Claudian tarjoamaa keittoa. Taisin silloin santsata monta kertaa. Tämä on nykyisin ehdoton suosikkiresepti, kiitos Claudia!

Lihaa ja kasviksia voi vaihtaa sesongin ja mielihalujen mukaan. Täyteläinen liemi syntyy punaviinin ja tomaattipyreen voimalla. Liha voi olla valmiiksi suikaloitua tai vaikkapa punaviinimarinoitua. Tällä kertaa ostin paistia valikoimien vähyyden vuoksi. Mureasta lihasta syntyy paras keitto.

300-400 g lihaa (naudan paisti) ,mausteita, suolaa
voita ja öljyä paistamiseen
100 g pekonikuutioita
iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
iso porkkana
2 sellerin vartta
15 cm purjoa
100 g vihreitä papuja
1 tlk valkoisia tai ruskeita papuja
4 tomaattia
2 prk tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
3 laakerinlehteä
oreganoa, timjamia, rakuunaa, basilikaa, pippuria
vettä n. 1.3 l + 0.5 l
250 g penne pastaa

Lisäksi:
raastettua parmesaania, hienonnettua persiljaa, smetanaa tai creme fraichea

Suikaloi liha ohuiksi pieniksi suikaleiksi, mausta suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja yrteillä. Anna hetki maustua. Pilko sillä aikaa kasvikset; hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko selleri ja porkkana ohuiksi suikaleiksi, jätä purjo hiukan paksummiksi renkaiksi. Katko pavuista päät ja leikkaa neljään osaan.

Keitä vihreät pavut melkein kypsiksi.

Ruskista liha pannulla pienissä erissä ja lisää kattilaan, ruskista pekoni, kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää kattilaan ja kuumenna. Lisää punaviini, liemikuutiot ja litra kiehuvaa vettä.

Kuullota pannussa loput kasvikset (papuja ei tarvitse) ja lisää kattilaan tomaattipyreen kanssa. Laita joukkoon laakerinlehdet ja mausta haluamillasi yrteillä. Lisää pieniksi kuutioidut tomaatit. Lisää vettä tarvittaessa ja keitä 20-30 minuuttia. Kun vihannekset ovat lähes kypsiä, lisää vihreät pavut ja tölkkipavut.

Tässä vaiheessa voit jättää keiton odottamaan vieraita tai laittaa kylmään.

Lisää puoli litraa vettä, kuumenna kiehuvaksi ja lisää 250 g penne pastaa. Keitä ohjeen mukaan (n. 11 min) kunnes pasta on al dente. Tarkista suola. Keiton ei tarvitse olla hyvin suolaista, kun lisänä tarjotaan juustoa.

Tarjoillaan parmesanin, persijan ja smetanan tai creme fraichen kanssa.


Todella herkullinen keitto. Loppujen lopuksi helppo valmistaa, pilkkomiseen ja kypsennykseen pitää varata hiukan aikaa. Myöhemmin lämmitettäessä kannattaa lisätä vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti