lauantai 16. huhtikuuta 2011

Paistisalaatti

Oikeastaan nimi voisi olla fenkolisalaatti, koskapa se oli tämän salaatin juju. Suolalla vedätettyjä kasvissuikaleita ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. Fenkoli on vähän jännä, kun toisaalta siitä tykkää, mutta pelkästään keittämällä siitä tulee kuitenkin aika puisevaa ja vaatisi jotain muuta käsittelyä. Kun tytär ei ole siitä liiemmin perustanut, niin pitkään aikaan ei ole tullut sitä laitettua. Glorian lehdestä napattua ohjetta muuttelin; suolaa tarvitsee reippaasti, muutoin neste ei irtoa eikä vihannes pehmene. Lihapolitiikka oli kehnonlainen, ei mitään karitsaa tai mureaa pikkupaistia, vaan ihan perus naudanpaistipala, joka piti valmistaa lyhyellä marinointiajalla ja turhan kuumassa uunissa.

700 g naudanpaistia
suolaa, pippuria, rakuunaa, punaviinietikkaa ja öljyä
2 keskikokoista fenkolia
1 rkl suolaa
2 appelsiinia
rucolaa, suolaheinää
rosepippuria

Mausta huoneenlämpöinen paisti, laita pussiin, ja lorauta perään punaviinietikkaa ja oliiviöljyä. Jos omistat vacuvin tyhjiöastian, käytä sitä. Jälkimmäisellä vajaa tuntikin riittää marinointiin, jos on kiirus.

Poista fenkoleista kovat kannat, huuhtele ja suikaloi mahdollisimman ohueksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen suolaa. Seisota ainakin tunti välillä hämmentäen.

Leikkaa veitsellä appelsiinit kuorettomiksi lohkoiksi.

Ruskista liha pannulla, työnnä paistomittari lihaan ja kypsennä, kunnes liha on 55 asteista. Tässä tapauksessa uunin lämpö oli 170 astetta, aikaa meni n. 40 minuuttia. Ota paisti unista ja anna levätä hetki, voit kääriä sen hetkeksi folioon.

Ota pieni määrä fenkolia kerrallaan ja purista lujasti niin, että neste irtoaa. Fenkoli on pehmennyt ja jää sopivan suolaiseksi. Sekoita fenkoli ja appelsiini keskenään. Leikkaa paistista ohuita siivuja ja suikaloi. Mausta suolalla ja rosepippurilla.

Laita lautasille revittyä salaattia, nostele päälle appelsiinia ja fenkolia ja lihasuikaleita. Kastikkeeksi riittää vaikkapa balsamiviinietikka ja hyvä öljy tai valmis balsamicokastike.


Kuvassa ei ole kastiketta, kun en niistä kauheasti perusta; pieni loraus balsamicokastiketta riittää, appelsiinista ja fenkolista tulee ihan mukavasti kosteutta. Fenkoli oli niin hyvää, että tytärkin tykkäsi ja tätä laitetaan varmasti jossain yhteydessä uudelleen. Rauhassa valmistetun murean lihan kera tämä olisi ihan huippu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti