tiistai 29. joulukuuta 2015

Piparipullat ja joulutunnelmia

Joulu tuli ja meni perinteisin herkuin. Kinkku paistettiin pikaohjelmalla ja leivottiin piparipullia Hanna Sumarin pullataikinaohjeella, sitä suosittelen! Ohjetta alempana. Flunssa iski viimein ja siinäpä ne pyhät menivätkin, pikkuhiljaa alkaa vointi kohentua. Jos jo blogin päivitykseen onkin hinku, niin eiköpä tietoliikenneyhteydet takkua... mutta niistäkin selvittiin.
Joulupöydän herkkuina meillä on perinteisesti kinkku, laatikot, rosolli ja suolaista kalaa, keittoperunoita ja kinkun kastiketta unohtamatta. Taatelikakkua tietysti. Perinteinen 9 kilon kinkku tuli hankittua kokeeksi Väisäsen Kotilihalta. Pienemmän kinkun valmistaminen sujui ensikertalaiselta edellisjouluna leivinuunissa ongelmitta, nyt aikataulutus ja uunin lämmitys oli hakusessa, kun kinkkukin saapui aatonaattona vasta puolilta päivin. Pelotti, että pitääkö koko yö valvoa. Niinpä kinkku tuli nakattua ehkä turhan kuumaan uuniin ja se valmistuikin muutamassa tunnissa silläaikaa, kun kyläiltiin. Vähänkö jänskätti, mutta eroa hitaasti miedossa lämmössä muhineeseen kinkkuun ei huomaa, ellei tietäisi! Onkohan kinkkuvalvojaiset yliarvostettua puuhaa? Ei tullut ylikypsää eikä kuivaa kinkkua vaan juurikin passeli, 74 asteinen herkku, joka on kohta tuhottu viimeistä viipaletta myöten!

Mutta niihin piparipulliin: sattui silmään Hanna Sumarin paras pullataikinaohje, jonka mukaan tyttären kanssa leivottiin piparipullia. Niitä, joissa pipari lätkäistään pullan selkään sekä sellaisia, joissa piparitaikina kaulitaan pullataikinan sisään korvapuustien tyyliin. Ihan parasta herkkua ja toimii joulunkin jälkeen. Hanna Sumarin Lucia-pullat löytyvät Topi- Keittiöiden sivuilta. Me tehtiin noin 9 tavallista, isoa pullaa ja toistakymmentä täytettyä pullaa. Yksi kaupan piparitaikina pakastealtaasta riittää tähän touhuun.

Piparipullat

taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
200 g sokeria
200 g voita
n. 1 kg vehnäjauhoja

1 paketti piparitaikinaa (500 g) sulatettuna
voiteluun kananmuna
raesokeria ja kanelia päälle

Ota pari ruokalusikallista voista, sulata kattilassa ja sekoita voisulaan kardemumma ja kiehauta. Ihana tuoksu! Lisää maito, lämmitä kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, munat ja suola. Lisää suurin osa jauhoista ja alusta koneella (tai käsin) taikinaan kunnon sitko. Sulata loppu voi ja lisää se taikinaan lopuksi niin lämpimänä, kuin kätesi kestää (koneen alustaessa lisäsin ohuena nauhana noin 50-asteisen voin, enkä saanut hiivaa kuolemaan). Oma taikinani veti 950 g vehnäjauhoja, tämä voi vaihdella jauhojen kosteuden mukaan.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Me kaaviloitiin noin 2/3 taikinasta levyksi ja sen päälle kaulittiin ohut levy piparitaikinasta. Nämä rullattiin ja leikattiin noin 3 cm paloiksi, jotka kohotettiin muffinssivuoissa. Loppu taikinasta pyöritettiin pullia, joiden päälle liimattiin paksut piparit kananmunalla voidellen. Reilu puolen tunnin kohotus lämpimässä, kierrepullien päälle vielä voitelu, kanelia ja raesokeria ja paisto 200 asteessa (kiertoilma) 10-15 minuuttia.


Pullataikina oli juurikin niin herkullinen, kuin Hanna Sumari lupaa. Sama määrä sokeria ja voita, voissa kiehautettu kardemumma sekä kuumana lisätty sula voi lienevät taikinan salaisuus. Jos jotain muuttaisin, niin ehkä vähentäisin hiivan määrää.


Piparitaikina ehdittiin kaulia aika ohueksi. Keksittiin laittaa kaksi pipari päällekkäin, sillä piparin pitää olla pehmeää ja maistua pullan päällä.


Piparikierrepullat olivat myös herkkua. Niistä voisi tehdä myös korvapuusteja, jos vaikka muffinssivuokia ei löydy.



Joulupöydästä en muistanut kuvaa räpätä, mutta näissä maisemissa meillä syödään juhla-ateriat.


Suosikkinurkka keittiössä. Puuhellan päällä on sopivasti laskutilaa ja leivinuunin lämmityksen jäljiltä hella toimii vaikka lautasten lämmittäjänä. Alinna olevassa kuvassa lyhdyn juju tulee esille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti