tiistai 6. lokakuuta 2015

Helppo omenakakku

Helppo omenakakku tai omenapiirakka. Omenareseptit ovat nyt ajankohtaisia, kellä omenoita sitten sattuu olemaan. Omenasato on runsas, mutta omenat rupisia, osa madon syömiä ja osa mädäntyy jo puuhun. Joitakin omenoita sentää sain pelastettua ja aikalailla saa nähdä vaivaa, kun pienet rupiset omenat kuorii ja poistaa huonot osat. Viime kesänä puumme ei tuottanut kuin viisi omenaa. Tasan ei käy onnenlahjat. Tietämäni mukaan puu tuottaa satoa joka toinen vuosi. Toivottavasti kahden vuoden päästä saadaan kunnollisia omenoita.

Mielessä on lapsuuden omenakakku, jolla eräs tuttava oli voittanut kilpailunkin. Yritin muistella ohjetta, montaa ainetta siinä ei ollut ja tekotapa oli hyvin yksinkertainen. 2 purkkia kermaviiliä, se on varmaa. Loput sävelsin. Tein kaksi kolme eri versiota, ennenkuin olin jokseenkin tyytyväinen. Ensin lisäsin kaksi kananmunaa. Koskapa lämpimänä kakku maistui kananmunilta, en kelpuuttanut ohjetta. Ehkä alkuperäiseen ei laitettukaan kananmunia? Olisiko sokeria ollut enemmän? Tulisiko rakenteesta erilainen jos sokeria lisätään? Kakkukakkosesta jätin kananmunat pois, rakenne jäi jotenkin turhan tiiviiksi, maku sen sijaan oli ihan ok. Kolmas kerta toden sanoo: voin lisääminen sai kakun rakenteen ja maun parhaimmilleen. Ja nyt puhutaan siis helposta kakkureseptistä: ainekset sekoitetaan, kaadetaan vuokaan ja paistetaan. Piirakan saat, kun kaadat taikinan laakeaan voideltuun piirakkavuokaan ja nakkaat omenalohkot päälle.

Helppo omenakakku

2 purkkia kermaviiliä
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua voita
(sitruunan kuorta)

lisätään:
3-4 dl omenalohkoja, mieluiten hapokkaita, kotimaisia
2 rkl sokeria
kanelia

Sekoita taikinan ainekset sitruunankuorta myöten. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele vuokan reunat. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 180 asteessa (kiertoilma) 15-20 minuuttia. Sekoita omenalohkojen joukkoon sokeri ja reilusti kanelia. Ota kakku uunista ja painele omenalohkot taikinan sisään. Jos kakun pinta on jo kuorettunut, tee veitsellä pienet viillot. Kypsennä vielä n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

 

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Maistui myös! Omat omenat eivät ole kovin kirpeitä, uskoisin että hapokkaista omenista tulee vielä parempaa.

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköinen!

    VastaaPoista