tiistai 27. tammikuuta 2015

Paras lohikeittoresepti

Kalakeitto, lohikeitto on yksi lempiruuistani eikä siihen hevin kyllästy. Kalakeitolla ruokkii isommankin porukan ja se on helppo valmistaa. Sukujuhlissa tai muissa perhejuhlissa lähes poikkeuksetta parhaat ruokamuistot liittyvät kalakeittoon. Pienellä vaivannäöllä kalakeitosta saa loisteliasta, kuten tällä Jouni Toivasen ohjeella, joka on joskus julkaistu Glorian Ruoka- ja Viinilehdessä. Juurikin tällä ruualla korkattiin uusi induktioliesi ja keittiö rempan jälkeen. Nyt keittoa tuli tehtyä toistamiseen, hiukan suurempi annos, sillä viimeksi se melkein loppui kesken, niin hyvää se oli. Lohifileet ovat useimmiten ruodottomaksi käsiteltyjä, tähän ohjeeseen ruodot ovat tarpeen. Jos ostaa kokonaisen kalan, kannattaa ruodot ja pää pakastaa ja käyttää tämän keiton liemen valmistukseen, maku vain paranee. Kalakauppiaalta kannattaa myös kysyä ruotoja. Annoksesta riittää ainakin neljälle nälkäiselle. Ohjetta varten kannattaa varata digitaalinen lämpömittari, silloin kalan kypsyyden saa kohdilleen.

Lohikeitto

1 kirjolohi- tai lohifile, n. 900 g
lohifileen ruodot ja nahka, pää ja ruodot esim. toisesta kalasta
1-2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
muutama maustepippuri
muutama valkopippuri
2 pientä sipulia
voita
1/2 punttia tilliä
n. 10 kiinteää perunaa, esim. siikli
2 dl kuohukermaa
1-2 tl suolaa

Poista kalasta nahka ja ruodot, käytä myös toisen kalan ruodot ja pää, jos niitä on saatavissa. Kuori porkkana ja pilko pieniksi kuutioiksi, n. 1 cm kokoisiksi. Laita porkkanat, nahka ja ruodot kattilaan ja lisää kylmää vettä reilu litra, mutta niin että ainekset peittyvät. Lisää mausteet ja keitä miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Kuori vaahto pois. 
Kuori ja hienonna sipulit sillä aikaa ja kuullota toisessa kattilassa miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.
Leikkaa tillin paksut varret ja lisää kalaliemeen, jatka liemen keittämistä. Hienonna loppu tilli ja vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.
Kuori ja paloittele perunat n. 1.5 x 1.5 cm kokoisiksi ja lisää ne sipulin joukkoon, kuullota muutama minuutti.
Siivilöi valmis lohiliemi sipulin ja perunoiden joukkoon ja keitä 10-15 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Mausta suolalla ja jätä odottamaan.
Laita lohipalat toiseen kattilaan ja laita yhden palan sisään lämpömittari. Kauho hieman jäähtynyttä kalalientä (n. 60 astetta) kalojen päälle, kunnes sisälämpömittari näyttää 42 astetta. Älä kypsennä liikaa.
Lämmitä peruna-sipuliseos kiehuvaksi, ota kattila pois levyltä , lisää hienonnettu tilli ja kermavaahto sekä lohipalat liemineen ja sekoita. Tarkista suola. Ja eikun nauttimaan!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti