perjantai 23. tammikuuta 2015

Helpot Runebergin tortut

Runebergin torttu tai leivos, Runebergin kuppikakku tai muffinssi. Helppo gluteeniton resepti jossa hiekkakakkumainen leivos kostutetaan manteliliköörillä. Perinteisempi Runebergin torru -ohje gluteenittomana versiona löytyy täältä. Halusin yksinkertaistaa edellistä ohjetta jättämällä korppujauhot pois, niitä harvoin löytyy meikäläisen ruokakaapista, tai sitten ne maistuvat vanhoilta. Gluteenittomia korppujauhoja kaappiini eksyy vielä harvemmin. Gluteenittomien jauhosekoitusten sijaan olen alkanut käyttää vanhaa kunnon perunajauhoa, jolla saa leivoonaisiin ihanan kevyen rakenteen, kuten entisajan kahvikakku hiekkakakussa. Perunajauhot ovat muutenkin monikäyttöisiä ja edullisia. Pieniä suupaloja saa, kun käyttää pieniä muffinssivuokia. Muffinssipeltiä kannattaa käyttää, sillä silloin kakut kohoavat ylöspäin eivätkä leviä vuokan antaessa periksi. Jos peltiä ei ole käytettävissä, kannattaa laittaa ainakin kaksi paperivuokaa päällekkäin.

Runebergin kuppikakut

12-18 kpl vuoan koosta riippuen

200 g pehmeää voita
2 dl ruokosokeria
2 kananmunaa
3.5 dl mantelijauhoa ja mantelirouhetta
3 dl perunajauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
muutama tippa karvasmantelia

kostutukseen mantelilikööriä

koristeluun

tomusokerikuorrutetta
vadelmahilloa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Lisää mantelijauho ja mantelirouhe ja sen jälkeen siivilöi joukkoon perunajauhot, johon olet sekoittanut leivinjauheen. Sekoita lopuksi joukkoon maito. Täytä muffinssivuoat 2/3 tai enemmänkin ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes kakut ovat kypsiä. Kostuta jäähtyneet kakut reilusti manteliliköörillä (koosta riippuen 1-2 rkl/kakku). Pursota valkoinen kuorruterinkula ja lisää keskelle vadelmahilloa.


Pieni kuppikakku on juuri sopiva suupala kahvin kanssa. Mantelilikööri pitää leivoksen kosteana useamman päivän. Perinteisiä Runebergin torttuja vaaleammat leivokset eivät maussa häviä alkuperäisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti