tiistai 14. toukokuuta 2013

Ihan paras brownies jyrkällä kalliolla!

Tässä jokin aika sitten sain kutsuttua itseni :) viskinmaisteluiltaan. Alue ei ollut täysin tuntematon, eikä varsinkaan single malt-viskien luvattu maa Skotlanti. Silti voin vain yllättyä, kuinka paljon erilaisia makuja ja tuoksuja viskit voivatkaan sisältää. Varta vasten hankituista nosing-laseista aromit tulevat ihan toisella tavalla esille. Tilkka vettä tuo aromit esille ihan uudella tavalla. No, tästä aiheesta riittäisi niin paljon kerrottavaa, mutta tärkeitä olivat myös tarjoilut. Erilaisten viskienkin kanssa voi löytää makupareja ruuasta. Illan aikana totesimme, miten mm. kylmäsavulohisalaatti sopii hyvin savuisten viskien kanssa. Sherry-tynnyrissä kypsytetyn ja japanilaisen Hokusu-viskin kanssa skotlantilaiset cheddar-juustot toimivat loistavasti, kun taas hedelmäiset viskit olivat omiaan suklaisten ja makeiden herkkujen kanssa.
Emäntä oli pannut parastaan ja pöytä notkui herkkuja. Mm. savulohiperunasalaattia, broilerisalaattia ja viskitorttua. Kannoin korteni kekoon tekemällä tiramisua ja elämäni parasta browniesia, jonka maustoin tilkalla viskiä. Ohje on n. 20 x 35 cm vuokaan. Suluissa on määrät pienempään paistokseen, jonka tein toisella kertaa, hiukan vaaleammasta suklaasta, jolloin laitoin enemmän kaakaojauhetta. Leivinpaperilla vuoratun astian koko ei ole niin tarkka, tortun paksuus vain vaihtelee. Browniesin tulee olla pehmeää ja kosteaa, haastavinta varmaan onkin ottaa se uunista oikeaan aikaan. Liika kypsennys saa aikaiseksi suklaakakun. Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana; browniesin pitää olla keskeltä vielä hyllyvä uunista pois otettaessa. Viskin voi jättää hyvin pois, se kuitenkin antaa suklaaherkkuun oman kivan makuvivahteensa. En tiedä, onko oikeaoppista vaahdottaa browniestaikinan munat ja sokeri, mutta ainakin näistä tulee hyviä.

Brownies

5 munaa (3)
240 g muskovadosokeria (240)
240 g sokeria (-)
340 g voi (175)
240 g tummaa suklaata (180)
100 g vehnäjauhoja (50)
20 g kaakaojauhoa (30)
1/2 dl viskiä (1/4)
pinnalle pekaani- tai saksanpähkinöitä 1-2 kourallista

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi kattilassa, anna hiukan jäähtyä. Lisää suklaavoimassa vaahtoon sekoittaen. Lisää kuivat aineet siivilöiden ja lopuksi loraus viskiä. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun vuokaan ja ripottele karkeaksi rouhitut pähkinät. Paista 160 asteessa (kiertoilma) n. 30 minuuttia, pienempää annosta 17-20 minuuttia.


Leivinpaperin päällä paistettu brownies on helppo nostaa pois vuokasta ja leikata paloiksi.


Juuri niin ihanan suklainen ja mehevä; tätä syö helposti liian monta palaa! Brownies säilyttää kosteutensa monta päivää ja sen voi hyvin tehdä etukäteen.



Illan maistellut. Osa maistoi viskejä ensimmäistä kertaa, siksi kattava perusvalikoima eri tyyppisiä viskejä; neljä vasemmanpuoleista. Kaksi oikealla joukon helmiä. Skottiviskit kypsytetään yleensä amerikkalaisissa tammitynnyreissä, pienempi osa kalliimmissa sherrytynnyreissä, mikä maistui upeasti Aberloressa.  Japanilaisten laatuviski oli piristävän erilainen ja nousi illan voittajaksi aavistuksen savuisella mäntymetsäisellä ja päärynäisellä olemuksellaan. Näitä otetaan todella pieni tilkkanen lasiin ja ensimmäiset 10 minuuttia vain haistellaan.
Viinipruuvin ohella todella mielenkiintoinen alue! Illan loistava alustus viskin valmistuksesta ja eri viskeistä herätti kiinnostuksen oppia lisää. Osa viskien nimistä juontaa valmistuspaikkaan, osalle nimet on keksitty. Enpä tiennyt, että Talisker tarkoittaa jyrkkää kalliota tai että Glenfiddich on hiljaisuuden laakso.

7 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Täytin juuri 20, voisin pelkästään tämän takia ensimmäisen "stydimmän" ostoksen Alkosta! :D

    - Irini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän käy ihan edullinen blended-viski, skottilaista suosittelen :)

      Poista
  2. Multa on kokeilematta vielä tämä herkku, niinkuin cakepopsit, macaronsit ja.. :D Pitäisi kyllä testailla, näyttää älyttömän hyvältä!
    Kaunis annoskuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on äärimmäisen helppo toteuttaa!

      Poista
  3. Ihanat kuvat viskibrownieseista, Aila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! Näitä ei uskalla tehdä kotiin, linjavika vain pahenee :)

      Poista
  4. What a great post! Thank you for sharing ,Looking at these food is too tempting, Color, flavor and taste , Really want to taste, Be sure to try to do these foods
    Gold For Runescape
    WOW Gold Kaufen Billig
    Blade And Soul Gold

    VastaaPoista