Munkit kannattaa paistaa laakeassa, isohkossa kattilassa ja öljyä, joko paistoöljyä (auringonkukkaöljyn, palmuöljyn ja rypsiöljyn sekoitus) tai rypsiöljyä, kannattaa laittaa sen verran, mieluiten parikin litraa, että öljyn lämpotila pysyisi mahdollisimman vakiona. Lämpömittari on helpoin tapa varmistaa rasvan lämpötila paiston aikana ja se on muutenkin erittäin käyttökelpoinen väline myös kotikeittiössä.
Tein täytteeksi vaniljakreemiä, creme patissiereä. Ohjeella tuli sen verran imelää kreemiä, että vähensin munkkitaikinan sokerin määrää puoleen. Kardemummaa halusin reilusti taikinaan. Ohje on tekemilläni muutoksilla. Creme patissiere, sakea vanukastäyte, on monikäyttöinen perustäyte, joka käy esimerkiksi hedelmätorttujen täytteeksi ja muunneltuna vaikkapa tuulihattujen sisään. Täytteen voi tehdä edellisenä päivänä.
Taikinasta tulee 50 pientä munkkia. Taikinan voi hyvin tehdä kylmään maitoon ja voihin, ja antaa kohota rauhassa kaksinkertaiseksi, pari kolme tuntia. Munkit voi kohottaa vaikkapa hiukan lämmitetyssä uunissa.
Creme patissiere
450 g maitoa (4.5 dl)
50 g kermaa (0.5 dl)
1 vaniljatanko
3 keltuaista
30 g maissitärkkelystä
150 g sokeria
Laita maito ja kerma kattilaan, halkaise mukaan vaniljatanko ja siitä kaavitut siemenet. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja jätä maustumaan vähintää vartiksi. Vatkaa sokeri,keltuaiset ja maissitärkkelys vaaleaksi. Kuumenna kermamaito kiehuvaksi ja vatkaa ohuena nauhana sokerikeltuaisseokseen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kypsennä sekoittaen, kunnes seos on paksua kiisseliä. Siivilöi ja anna jäähtyä. Laita pursotinpussiin, jossa on munkintäyttöön sopiva tylla.
Pikkumunkit
2.5 dl maitoa
1/2 pkt hiivaa
1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
n. 6.7-7 dl vehnäjauhoja
100 g voita kuutioituna
Sekoita hiiva ja sokeri kylmään maitoon. Sekoita joukkoon kananmuna ja suola. Lisää lähes kaikki jauhot sekä muut aineet paitsi voi ja vaivaa. Lisää loputkin jauhot ja vaivaa kymmenisen minuuttia (yleiskoneella). Lisää voi ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Jätä kohoamaan liinan tai kelmun alle.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kauli se n. 2 cm paksuksi levyksi ja ota sopivalla pyöreällä muotilla pyörylöitä pellille. Kohota puolisen tuntia. Munkit näyttävät vielä pieniltä, mutta ne kohoavat vielä reilusti paistettaessa.
Lämmitä öljy kattilassa, 180 astetta on sopiva lämpötila. Omassa paistossani lämpö jäi alle sen, n. 175 tai alle. Kuuma öljy ruskistaa munkit hyvin nopeasti, eikä pikkumunkit minusta ehtineet kypsyä kunnolla sisältä, joten annoin lämpötilan pudota. Todennäköisesti, näinjälkeenpäin ajatellen, öljy oli oikean lämpöistä; mittarilla oli pohjakosketus ja pohjan lämpötila lienee pintaa kovempi. Nostele munkit reikäkauhalla öljyyn, parissa minuutissa alapinta on kauniin kullanruskea. Käännä ja paista toinen puoli samoin. Valuta talouspaperin päällä ja työnnä tylla munkin sisään ja purista pieni määrä täytettä munkin sisään. Pyörittele sokerissa ja nautiskele.
Tyllan avulla munkin täyttäminen onnistuu helposti. Munkkimuotiksi käy mikä tahansa sopivan kokoinen pyöreä esine.
Ihan näin paljon täytettä ei tarvitse laittaa; täyte nimittäin loppui kesken ja kymmeneen viimeiseen munkkiin laitoin lemon curdia.
Hiukan myöhästyneeksi äitienpäivälahjaksi sain tuliaisia Notting Hillin antiikkikaupasta Lontoosta. Ihastuttavia!
Very good article , The content is worth thinking about ,Speak out the truth of the matter The next will continue to focus your attention to your article
VastaaPoistarunescape gold
Gold für WOW Kaufen
Cheap Blade And Soul Gold
Hei!
VastaaPoistaIhania donitsija! Voisitko sanoa mistä ostit tämän tyllan? Etsin sellaisen pitkään aikaan. Kiitos.
Hei, tyllan olen muistaakseni ostanut Carlsonilta. Luulen, että nettikaupoista voisi löytyä myös.
PoistaKiitos vastauksestasi! Mitä Carlsoni on? Onko se kauppa? Voisitko antaa mulle linkki? Kiitos.
PoistaCarlson on tavaratalo. Suosittelen etsimään leivontanettikaupoista. Hakusanalla munkkitylla googlesta löytyy, esim. Chez Marius: hinta 3.90.
VastaaPoista