maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pääsiäismenu


 

Pitkälti kokkipoikien ohjeilla mennään tämäkin postaus. Meininki oli kyllä tänä pääsiäisenä puuhastella kaikenlaista, mutta yllättäen joku (minä) oli rohmunnut kassikaupalla aineksia, joista riitti kokattavaa useammalle päivälle. Kivaahan se on ollut, ja onnistunutta, sanoisin jopa että erityisen onnistunutta!

Kastikevalintaan vaikutti se, ettei kunnon lihalientä ollut, mutta 2 isoa ja kauniinpunaista paprikaa. Punajuuri couscous taas Food Academyn ohjeella. Juureksissa on edelleen hyvät valikoimat ja jälkiruoaksi jotain suhteellisen kevyttä ja nopeaa.

Pakastimesta sulatin hyvissä ajoin luomulähikaritsan viulun, reilu 2 kg. Kuten karitsan potka, tämäkin suolattiin 20% suolaliemessä, johon kiehautin laakerinlehteä, timjaminoksaa, neilikkaa, maustepippuria, valkosipulia ja annoin jäähtyä. Paisti on sen verran iso luineen, että laakeassa astiassa se ei peittynyt kokonaan kylpyyn vaan sitä piti käännellä tasaisin väliajoin. Pidensin suolausaikaa puoleentoista tuntiin, koko kylvyssä varmasti tunti olisi riittänyt.

Sen jälkeen 80 asteiseen uuniin kiertoilmaan, jos on höyrymahdollisuus, sitä voi laittaa hiukan. Paisti joutui alle kahden tunnin 58 asteiseksi; tässä kohtaa heräsi epäusko ja pidin 62 asteiseksi, yhteensä 2 tuntia. Sitten folioon vetäytymään.

Juuri ennen tarjoilua edellispäivän potkanhaudutuspussin liemen ja voin seoksella glaseerasin paistin grillivastuksen alla 220 asteessa. Tiivis lihaliemi-voiseos käy myös.

Uunijuurekset

Bataattia, juuripersiljaa ja palsternakkaa. Kuori ja viipaloi tasakokoisiksi paksuhkoiksi tikuiksi. Levitä juuripersilja ja palsternakka uunipellille, sekoita joukkoon tuoretta rosmariinia, timjamia, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä ja paahda 200-220 asteisessa uunissa, 5-10 minuutin jälkeen lisää bataatti, paahda yhteensä 20-25 minuuttia. Juuri ennen tarjoilua lisää kourallinen silputtua tuoretta rakuunaa.

Paprikavoikastike
2 punaista paprikaa
1 salottisipuli
tilkka vettä
nokare lihaliemikuutiosta
muutama timjaminoksa
suolaa, pippuria
3-4 rkl ruskistettua/tavallista voita

Puolita paprikat ja poista siemenet ja valkeat osat. Paahda 220 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Laita muovipussiin vartiksi. Kuoren pitäisi irrota helposti. Soseuta monitoimikoneessa. Hienonna sipuli, kuullota tilkassa voita ja lisää joukkoon paprikasose ja tarvittaessa tilkka vettä. Lisää lihaliemikuution palanen, timjami ja suola. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes paprika on täysin pehmennyt. Paseeraa siivilän läpi. Juuri ennen tarjoilua kuumenna ja vatkaa joukkoon voi, älä keitä enää. Ruskistettua voita olin tehnyt aiemmin, se sopi tähän hyvin.


Punajuuri couscous
Punajuuret kuoritaan ja hienonnetaan karkeaksi monitoimikoneessa. Keitetään punajuurimehussa, mukaan voi laittaa appelsiinin mehun ja kuoriraasteen. Valutetaan. Maustetaan paahdetuilla pinjansiemenillä, persiljasilpulla, (rusinoilla), suolaa ja pippuria unohtamatta. Reilu kimpale voita kuumennetaan joukkoon ennen tarjoilua (laitoin kyllä vähän vähemmän).

Punajuuri couscous oli ihan älyttömän hyvää!


Esillepano nyt on mitä on. 58 astetta olisi varmasti riittänyt, mutta paisti oli rosee vielä näinkin, ja mukavampi syödä seuraavina päivinä. Paprikakastike toimi mielestäni hyvin myös lampaalle, ei ollut liian voimakas. Ihmettelin poikkeuksellista ylivalotusta kuvissa (piti käsitellä tummemmaksi), mutta vaikka lautanen on lämmitetty, ruoka jäähtyy kuvatessa, piti päästä syömään. Jälkeenpäin huomasin, että kameran valintakiekko oli liikahtanut. Asetukset pitäisi aina tarkistaa ennen kuvausta!


Kaikki meni. Siitä huolimatta, täydellä vatsalla:

Hedelmäsabayon
½ hunajameloni
1 päärynä
1 mango
½ dl viiniä; esim. tilkka limoncelloa ja loppu kuivaa valkoviiniä
2 rkl tomusokeria
½ tl vaniljasokeria
4 keltuaista

Kuori ja kuutioi mango ja päärynä, tee hunajamelonista palloraudalla palleroita. Laita jälkiruoka-astioihin.

Laita loput aineet metallikulhoon ja vispaa kiehuvan vesihauteen päällä, varo, ettei keltuainen kokkaroidu. Lisää hedelmien päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti