tiistai 11. lokakuuta 2011

Food Academy

Osalllistuin elämäni ensimmäistä kertaa kokkikurssille. Tähän asti ruoanlaitto on siis tullut opeteltua vähän lapsuuden kodin peruina, kirjoista, lehdistä, maistelemalla,  kantapään kautta...Mikä parasta: ei tarvinnut lähteä merta edemmäs kalaan vaan oppia ja vaikutteita saa ihan oman kotikaupungin laaturavintoloiden ansioituneelta luotsaajalta Mikko Rosendahlilta (ravintola Os, Hiili ja Gusto). Paikkakin on jo entuudestaan tuttu Tiukanlinna, Kattama Oy:n edustustila.

Paikalla oli innostuneita kotikokkaajia sekä lehdistö, olihan kyseessä Food Academyn ensimmäinen kurssi-ilta. Jatkossa noin kerran kuussa tarjolla on vaihtuvateemaisia iltoja, joissa ruoan harrastajille tarjotaan alustus illan aiheesta, käytännön vinkkejä ammattilaiselta ja tietysti tartutaan myös toimeen.

Ensimmäisellä kertaa sienikouluttaja Seija Korhonen antoi vinkkejä sienten tunnistukseen, keruuseen ja käyttötapoihin tavanomaisista vähän harvinaisempiinkin lajikkeisiin. Paljon sienestävän kannattaa varata mukaan useita pikku pusseja ja kerätä esipuhdistetut sienet niihin lajikkeittain. Pussiin kerätyt sienet roskaantuvat vähemmän ja ne voi heti autossa tai kotona tyhjentää koriin tai vastaavaan. Pienissä pusseissa sienet eivät muussaannu niin helposti. Tämä innokas kouluttaja ja sienestäjä opettelee joka syksy uuden ruokasienen ja kokeilee uusia tapoja käyttää niitä.Alustuksen jälkeen saimme ohjeet, kuinka ravintola-alan ammattilainen valmistaa sienikeiton ja sen jälkeen valmistimme suppilovahverokeiton parityöskentelynä. Ei keiton laitto kotonakaan hakusessa ole ollut, se oli mukava huomata. Aina oppii kuitenkin jotakin uutta.Tärkeintä onnistuneen keiton laittamisessa on kypsentää sienet niin, että ylimääräinen kosteus haihtuu ja kypsentää sipuli hyvin, ettei se jää karvaaksi. Valkosipulia hiukan ja voita pitää tietysti olla. Sen jälkeen lisätään laadukasta kanalientä, joka keitellään puoleen, lisätään kerma, kiehautetaan, suolaa ja pippuria, soseutetaan jos halutaan ja siinäpä maukas keitto!

Mukavan makuyhdistelmän saa, jos pikkuisen lorauttaa kupin pohjalle hyvää kahvia ja kaataa keittoa päälle; kannattaa kokeilla!

Lopuksi Mikko demonstroi kuinka sienet paistetaan maukkaiksi.Pannu kuumennetaan kunnolla ja kerros sieniä levitetään pohjalle. Niitä ei koko ajan  hämmennellä, eikä pannua nostella levyltä, vaan annetaan nesteen höyrystyä.Kun osa nesteestä on irronnut, lisätään merisuolaa ja jatketaan.Käännellään jo selvästi kuivahtaneita sieniä.Siinä vaiheessa, kun sienet ovat niin kuivia, että pannun keskelle muodostuu tummaa, lisätään voita.Sekoitellaan.Pannullinen sieniä kutistuu vähiin...Alkaa olla valmista. Ja voin sanoa, että sienet olivat todella herkullisia! Homma on yksinkertainen, mutta valmistuksessa ei kannata oikoa tai kiirehtiä.

Ilta oli onnistunut; maukas keitto masussa, innoitusta kotikokkailuun, vastauksia mieltä askaruttaviin kysymyksiin, rentoa yhdessäoloa lempiharrastuksen parissa samanhenkisten ihmisten kanssa: voiko maanantai-illalta enempää odottaa!

Jään innolla odottamaan tulevia kursseja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti