keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Taikinaterapiaa: italian makuiset briossit




Illalla pitkän päivän jälkeen kaupan kautta kotiin raahauduttuani olin niiin väsynyt. Teki mieli heittäytyä pitkulaksi ja vähät välittää mistään. Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni, kun mielessä oli pyörinyt briossien teko. Kädet taikinaan upotettuani väsymys oli tiessään ja olo onnellinen: todellista taikinaterapiaa, eikä tarvinnut tehdä sitä ihan Alibullenin neitien tapaan! Joitain päiviä sitten briossit jäivät alitajuntaan Jokapäiväistä leipää-blogin Luomo- ravintola-vierailusta. Pitkällisiä vaivaamisia ja kohottamisia, kuten aidossa briossiohjeessa oli, ei voinut arki-iltana toteuttaa, joten turvauduin tavalliseen sämpylätaikinaan vehnäjauhoilla. Käytössä oli Lähiseudun aarteet-kaupasta ostettuja luomuvehnäjauhoja sekä italialaisia 00 jauhoja.

5 dl vettä
30 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 tl leipäsiirappia
12-13 dl vehnäjauhoja
tuoretta rosmariinia
Maldon ym. suolaa
voita
oliiviöljyä
pinjansiemeniä
pecorinoa raastettuna
kananmuna voiteluun

Tee taikina normaalin kaavan mukaan, vaivaa huolella ja kohota 2-3 kertaiseksi vedottomassa paikassa.


Kauli levyksi, ripottele pinnalle voinokareita, rosmariinia, pinjan siemeniä, suolaa, raasta pecorinoa ja lorauta vielä oliiviöljyä. Kääri rullalle ja leikkaa muffinssivuoan korkuisiksi paloiksi. Näihin vuokiin tästä annoksesta tuli 12 kpl.


Laita vuokiin, anna kohota, voitele munalla. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.


Tarkoitus oli nauttia näitä salaatin kanssa, mutta salaatti tuli syötyä aiemmin; salaatteja, kurkkua, päärynää, paistettua pekonia ja mozzarellaa. Nyt täytyy kehua Pirkan mozzarella di buffala campanaa; pahvilaatikossa myytävä puhvelinmaitomozzarella; ihanan pehmeä sisus ja sopiva suola! Mutta hyvää oli tämäkin leipä tuoreena!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti