tiistai 27. syyskuuta 2016

Savustetut bbq-ribsit

Bbq-mausteet ja hidas savustaminen matalassa lämmössä: lopputuloksena suussa sulavan mureat ja mausteiset ribsit! Koukussa ollaan!

On se aika vuodesta, kun kesäkeittiöt laitetaan talviteloille ja grillit kannetaan varastoon. Koko kesä (tai parikin) on haaveiltu kunnon savustimesta ja nyt sellainen hankittiin alennusmyynnistä. Syksy ei tunnu enää yhtään niin synkältä, kun kesäinen ruuanlaitto pääsi vasta vauhtiin!  Sadekaan ei haittaa, kun savustin seisoo jo purkutuomion saaneessa vanhassa kasvihuoneessamme. Onneksi sitä ei ehditty vielä räjäyttää, piharemontti näet siirtyi, toivottavasti ei hamaan tulevaisuuteen.

Ihan kelpo savustimeksi tämä Landmannin Smoky Mountain on osoittautunut. Sillä pitäisi pystyä myös kylmäsavustukseen, johon tämän hetkinen sää on mitä parhain. Ja kun jotain tehdään, niin tehdään innolla; pelkkä leppäpuru ei nyt riittänyt, niinpä tilasin verkkokaupasta erilaisia savustuslastuja ja -paloja. Nyt voidaan testata miten mesquite-, omena-, kirsikkapuu ja bourbonviskitynnyripalat antavat makua.  Landmannin savustimessa on varsinaisen savustimen alapuolella laatikko vesiastialle ja sen alapuolella laatikko savustuslastuille. Näin veden ja lastujen lisääminen onnistuu ilman, että savut karkaavat. Poltin on savustimen pohjalla. Katossa on venttiili, jolla voi myös säätää lämpötilaa ja savun poistumista.

Pakollisen savulohen jälkeen piti tietysti päästä bbq-ribsien makuun. Onneksi spareribsejä olikin vielä lähimarketin valikoimissa.  Kauhukeittiön ohjeita mukaillen lähdettiin liikkeelle. Hiukan mukaillen tein kuivamausteen erli rubin, joka hierottiin ribsien pintaan. Loppuvaiheessa savustusta lihaa voi valella bbq-kastikkeella ja ruokailua varten tietysti vielä barbecue-kastike.

Ihan kommelluksitta kaikki ei sujunut. Savustimen ovessa on lämpömittari ja sen toimintaa epäiltiinkin, kun tuntui, ettei lämpötilat olleet kohdillaan. Asia tarkistettiinkin erillisellä mittarilla, kunnes hoksattiin, että lämpömittarin lukemat olivat Fahrenheit-asteikolla, siinä alla tietysti pienellä Celsiukset, kun oikein tarkemmin katsoi! Niinpä ensimmäiset ribsit oikeastaan onnistuivat paremmin, kun alkuvaiheen lämpötilat olivat liian matalat. Toisella kertaa, ohjetta noudattaen, ribseistä tuli hiukan kuivakoita. Tällä perusteella korjasinkin alempana olevaan ohjeeseen lämpötilasuositukset.

Savustetut bbq-ribsit

2 kpl possun spareribsejä, noin 2 kg
Dijon-sinappia
rub-mausteseosta


Rub eli kuivamauste

1 tl sinapinsiemen
1/2 tl sinappijauhetta
2 tl mustapippuria (jauhettu)
1 tl korianterijauhe
1 tl kokonainen korianteri
1 tl timajmi
1.5 rkl kokonainen juustokumina
2 rkl savupaprikajauhetta (tulinen)
1 rkl valkosipulirouhetta
2 rkl paahdettua sipulirouhetta
1 rkl ruokosokeria
2 rkl suolaa (merisuola)

Hienonna sauvasekoittimella, saa jäädä rouheiseksi.

BBQ-kastike lihan sivelyyn savustuksen lopussa

4 rkl savupaprikajauhetta
1 tl cayennepippuria
2 rkl hienonnettua juustokuminaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl suolaa
2 dl vettä
0.5 dl soijaa
0.5 dl Worchestershire-kastiketta

Sekoita aineet keskenään

Barbeque-kastike

1 iso sipuli hienonnettuna
2 solovalkosipulia hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl jauhettua juustokuminaa
3 tl savupaprikaa (tulista tai mietoa)
1/2 tl cayennepippuria
1 dl muscovadosokeria
1 rkl Worchestershire-kastiketta
1/2 dl tomaattipyrettä
1/2 dl soijaa
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 tl dijonsinappia
1 rkl kuivattua chiliä (tai maun mukaan)
1 tlk colajuomaa (sokerillinen)

Kuullota sipulit, lisää kaikki aineet ja keitä paksuhkoksi kastikkeeksi. Soseuta  sauvasekoittimella ja siivilöi kastike.


Kuivaa ribsit, poista kalvo (HK:n ribseissä ei ole) ja puolita tarvittaessa, että sopivat savustimeen. Sivele ribsit sinapilla ja hiero pintaan mausteseosta.

Lataa savustin ohjeen mukaan. Landmannin Smoky Mountain-savustimessa savustuslastut ja palat laitetaan alalaatikkoon. Lastut kannattaa kostuttaa. Isompia savustuspaloja kannattaa laittaa mukaan, niistä riittää savua pidempään. Savustuslastujen yläpuolella olevassa laatikossa on vesiastia, joka kannattaa vuorata foliolla, pysyy paremmin puhtaana. Astia täytetään vedellä. Itse savustuskaapissa on 3 ritilää (4 tasoa), laitoin maustetut ribsit kahdelle niistä.
Ensin ribsejä savustetaan 3 tuntia lihapuoli ylöspäin, tällä kertaa savustimen lämpötila noin 80 astetta.  Mikäli ribsien alapinta tummuu liikaa, kannattaa lämpötilaa laskea. Sen jälkeen ribsit kääritään lihapuoli alaspäin folioon, pakettiin lisätään loraus mehua. Käytin omenalohkojen säilömisestä jäänyttä sokerilientä, jossa on ihana omenan, kanelin ja vaniljan maku. Ribsit saavat jatkaa savustumista 2 tuntia paketissa, lämpötilaa nostetaan nyt 100-120 asteeseen. Seuraavaksi paketit avataan, ribsit käännetään ympäri ja niitä sivellään bbq-kastikkeella, tässä vaiheessa savustusta jatketaan puolesta tunnista tuntiin, pari kertaa kastiketta lisäten. Tässä vaiheessa viimeistään lisätään uutta kostutettua savustuslastua, vettä joutuu lisäämään jo aiemmin.


Herkkuribsit! Muutaman yrityksen jälkeen totesin, että vaikea kuvattava, vaikka kuinka yritin, näyttää kasalta, no, jotain.


Ribsit alkutaipaleella. Foliolla vuorattu vesiastia ja sen alla olevassa laatikossa sijaitsee puruastia.  Meikäläinen kulkee taas omia polkujaan; savustus- ja grillauspostausten sesonkiaika on kaukana takana...


13 kommenttia:

  1. Herkullista. Mä savustelen paljon kaikenlaista (paitsi kalaa), mutta vain mökillä, jossa savupöntön lämpötilaa säädellään alle heiteltävien halkojen avulla. Tosiaan ribsit on yksi suurimpia savuherkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillai munkin lapsuudessa savustettiin: ahvenet oli ihan parasta1

      Poista
  2. Mustakin tuntuu välillä että olen postausteni kanssa ihan off-seasonissa. Ja sitten kun on sienisesonki se on melkein pelkkää sitä. No, onneksi omassa blogissaan voi tehdä just niinkuin tykkää!

    VastaaPoista
  3. Kesä loppuu vasta kun lumi maassa ;)

    VastaaPoista
  4. Oi että. Kaikki savustettu on mun mielestä ihanaa! Nyt kyllä kuola valuu...

    VastaaPoista
  5. Kunnon savustin on kyllä ollut hyvä hankinta, meillä on sellainen sekä kotona että mökillä. Ribsitkin on ihan eri luokkaa kun tekee kunnon BBQ:na. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähkösavustimella, sellaisella putkella, sai aika vähän mahdollisuuksia. Kalaa ja kasviksia lähinnä.

      Poista
  6. Onneksi grillauskautta voi jatkaa piiiiiitkään. Ja sittenhän tuleekin taas jo kevät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei purettu vanhaa kasvihuonetta vielä. Muuta katettua tilaa ei olekaan tällä hetkellä grillihommiin.

      Poista
  7. Kuulostaapa oikein pro-meiningiltä :-)

    VastaaPoista
  8. Julmetun hyvännäköiset lihankimpaleet!

    VastaaPoista