lauantai 19. maaliskuuta 2016

Rahkapullat

Pääsiäinen, pulla, rahkapulla. Kevät tulee, ihanaa! Pääsiäisen pulla on rahkapulla, mutta maistuu se muutenkin, vaihteeksi. Rusinoilla tai ilman. Erittäin hyvän peruspullan ohjeella syntyy monenlaiset pullat, täytettä ja tyyliä vaihtaen. Ennen leivoin pullat aina voilla, mutta tällä ohjeella syntyy terveellisemmät ja ehkä vähän kevyemmät pullat. Maku on yhtä hyvä, ellei parempi ja pulla säilyy mehukkaana monta päivää. Pakkasesta otettuna se on yhtä hyvää kuin tuoreena. Taikinan salaisuus on maitojauhe ja juokseva rypsiöljyvalmiste.


Rahkapullat, noin 30 kpl

5 dl vettä
1 dl rasvatonta maitojauhetta (laktoositon)
hiivaa vajaa paketti (50 g palasta 2/3)
2 dl sokeria
1-2 tl suolaa
2 munaa (yksikin riittää)
1-2 rkl kardemummaa (reilusti pitää olla)
noin 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

voiteluun kananmuna

täyte

purkki maitorahkaa (pehmeää, 200 g)
1-2 kananmunaa (isoja 1, pieniä 2)
2-3 rkl lemon- tai limecurdia
1/2 sitruunan mehu
raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljasokeria
kourallinen rusinoita (1/2 dl)


Sekoita maitojauhe kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja kananmunat. Lisää jauhot vähitellen, jos alustat käsin tai jos käytät yleiskonetta, noin 13 dl ja käynnistä kone. Lisää tarvittaessa jauhoja. Vaivaa taikinaan hyvä sitko, vähintään 10 minuuttia mutta mieluimmin pidempään, varsinkin käsin alustaessa. Lisää lopuksi juokseva rypsiöljyvalmiste.
Anna taikinan kohota kelmun alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin tunti.

Tee sillä aikaa täyte. Raasta pestyn sitruunan kuorta, 1-2 tl verran. Purista sitruunan mehu. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa noin 30 tasakokoiseen palaan. Pyöritä pulliksi leivinpaperilla vuoratuille pelleille. Kohota liinan alla noin puoli tuntia. Paina juomalasilla pullat kuvan mukaisesti littanaksi, voitele reunat kevyesti vatkatulla kananmunalla ja lisää jokaiseen pullaan 1-2 rkl täytettä.
Paista pullia noin 200-220 asteessa (itse paistan 220 asteessa, kiertoilmalla, uuneissa on eroja) kymmenisen minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin värisiä.



Täytettä saattaa valua yli pullien kohotessa, joten täytteen määrän kanssa kannattaa olla maltillinen. Yltiörahkaiset pullat eivät ole makuuni, mutta näissä täytettä on juuri sopiva määrä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti