maanantai 14. joulukuuta 2015

Makumatka Etelä-Afrikkaan

Matkailu keittiössä saa jatkoa. Järjestettiin teema-menu isommalle porukalle, tällä kertaa matkamme suuntautui Etelä-Afrikkaan niin ruoan kuin viinienkin osalta. Voin sanoa, että tähänastisista menukokonaisuuksista kyseessä oli nappisuoritus! Rentoa ruokaa, hyvin valitut viinit ja hyvää seuraa, mikäpä voisi olla mukavampi tapa viettää vapaapäivää? Samalla porukalla on siis kokattu ennenkin, mm. 10 ruokalajin sieni-illalliset sekä Espanjan eväät.
Monikulttuurisuus näkyy Etelä-Afrikan keittiössä. Hollantilaisten siirtolaisten malaijiorjien ruokaperinne näkyy vahvasti makumaailmassa. Oman vaikutuksensa ovat antaneet hollantilaisten ja brittien lisäksi Ranskasta uskonnollista vainoa paenneet hugenotit, jotka muuten perustivat maan ensimmäiset viinitilat. Lisäksi intialaisen keittiön mausteisuus näkyy ruoissa. Erilaiset curryt, joissa intialaiset maut on loivennettu ripauksella makeutta, ovat tyypillisiä. Niitä nautitaan sambalien, vihannesraasteiden kera. Tyypillinen ruoka on bobotie, mausteinen jauhelihavuoka, jossa on päällä usein kananmunaa. Grilliruoka, braai on myös suosittua.


Kokkikaveri Ulla Mattinsa kanssa palasi juuri Etelä-Afrikan visiitiltä, jolloin tuoreessa maistissa oli maan makupaletti. Kuvan herkullinen maustesetti tuliaisina.

 
Tervetuliaismaljat tätä laatua, todella hyvää!

 
Tyypillinen Etelä-Afrikkalainen snack, perunalastujen korvike: biltongia eli kuivattua lihaa sekä pähkinöitä.
 
 
Alkupalojen katkaravut Santa-Carolinan tapaan valmistumassa.

 
Pöytä kutsuu.
 
 
Emännän kaunista askartelua.

 
Siiliviini sopi erinomaisesti alkuruoille. Tiedänkin erään siilien ystävän, jolle tämä myös sopisi ;)
 
 
Kylmä avokadokeitto ja Santa Carolinan katkaravut. Tyylikäs keitto ripauksella Tabascoa, katkaravut joissa chili, valkosipuli ja korianteri muodostavat ihanan maistuvan liiton.

 
Suun raikastajana ennen punaviinitastingia melonigranita.

 
Toimii todella hyvin ja helppo valmistaa.

 
Illan punaviinikattaus. Vasemman puoleinen Alkon perusvalikoimasta, Solms:t suoraan tilalta, loput Alkon Arkadianmäen myymälästä Helsingistä. Kelpo setti, jonka pisteytys oli melko tasainen.

 
Lammaspataa, Geelrys eli maustettua riisiä, kurkku- ja porkkanasambalia. 6 tuntia uunissa muhinut lammas oli ihanasti mausteinen, tulisuutta loivensi sopivasti kastikkeen kuivatut aprikoosit.Loistavat maut, tätä on tehtävä lisää. Parhaat maut koko setissä, jota sambalit raikastivat sopivasti. Ronskisti aseteltu, mutta maut korvasivat tuon puutteen!

 
Jälkiruokakimara. Malvapudding on tyypillinen jälkiruoka Etelä-Afrikassa, sitä tarjottiin kuulemma joka paikassa. Lisukkeeksi chai latte-rooibosjäätelöä, rooibossiirappia, mangogeeliä, passionjäädyke, pekaanicrumble ja vielä persimonia.

 
Naked cake, mangopassion ja limenougat täytteillä. Täytekakku ei kuulunut makumaan tapoihin, mutta juhlistettiin pariakin pyöreitä vuosia täyttänyttä.
 Reseptiikkaa kirjaan tänne blogiin myöhemmin, olkaahan kuulolla. Voin vilpittömästi suositella Etelä-Afrikan makuja, ne sopivat hyvin suomalaiseen makuun. Sopivasti mausteisuutta ja tulisuutta loivennettuna ripauksella makeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti