keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Valkosipuliperunat

Valkosipuliperunat, vuokaperunat tai perunapaistos valkosipulilla maustettuna. Helppo lisukeruoka vaikka makkaralle tai pihville. Meillä tätä syötiin ihan sinällään ilman kummempia kyytipoikia.
Retroruoka on tällä hetkellä suosittua. Valkosipuliperunat lasken retroruokiin, vaikka toisin paikoin niitä ravintolan listoilla onkin vuodesta toiseen. Valkosipuliperunoita tehtiin jo kasariaikaan. Toiset huuhtovat perunaviipaleet, itse tykkään että perunan tärkkelys toimii sidosaineena ja ruoka on enemmän perunalaatikon tyylinen. Ranskalaiseen tapaan sipulia, perunoita ja maitoa kypsennetään hetki kattilassa mausteiden kera, jolloin tärkkelys ja maito muodostavat paksun kastikkeen ja ruokaan tulee enemmän makua. Kanelitanko antaa ruokaan täyteläisen mausteisen maun, itse tykkään laittaa sitä perunavuokaan ilman valkosipuliakin. Kannattaa tehdä kerralla isompi satsi josta riittää useammalle aterialle.

Valkosipuliperunat ( 2 pyöreää vuokaa)

2 kg perunaa (jauhoinen)
2-3 sipulia
1-2 rkl voita ja tilkka öljyä
1-1.5 soolovalkosipulia/6-8 kynttä tai maun mukaan
2 kanelitankoa
cayenne, mustapippuri, muskottipähkinä
1 rkl suolaa
5 dl täysmaitoa

Hienonna sipuli ja kuori ja viipaloi perunat mahdollisimman ohuiksi. Säilytä kuoritut perunat kylmässä vedessä ennen viipalointia, etteivät ne tummu. Ota mahdollisimman iso kattila. Kuullota siinä hienonnettua sipulia voissa ja öljyssä. Lisää kanelitangot ja perunaviipaleet, sekoittele, lisää maito. Kääntele viipaleita keskilämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää tarvittaessa maitoa, seos saa olla selvästi kostea uuniin laittaessa, se kiinteytyy paistaessa. Mausta suolalla, pippureilla ja muskottipähkinällä. Sammuta liesi ja purista valkosipuli kattilaan, sekoita. Kaada perunat kahteen pyöreään voideltuun vuokaan tai yhteen isompaan. Tasoita. Paista 180 asteessa (kiertoilma) noin tunti niin että perunat ovat kypsiä ja pinta kauniin värinen.


Hyvin maistui valkosipuliperunat pitkästä aikaa! Melko ruokaisa tuoksu jäi huusholliin pariksi päiväksi ;)

1 kommentti: