lauantai 2. toukokuuta 2015

Intialainen ilta, possua banaaninlehdessä

Ystävien kesken vietettiin Ystävänpäivää, kuinkas muuten. Vierailtuani vähän aikaisemmin Helsingin etnisissä ruokakaupoissa, pitkästä aikaa, makumatka päätettiin suunnata Intiaan. Intialaisen ruuan täyteläiset maut ja mausteet ja huikeat tuoksut meikeläisittäin laitettuna saavuttivat suosion. Luulenpa ettei kellekään jäänyt nälkä!
Jos nyt tarkkoja ollaan, banaaninlehteen käärityn possun esikuva löytyi Ruokalan sivulta; Aasian makuja Tomi Björckin tapaan. Pientä tuunausta mausteisiin ja Intiaan mentiin! Ohje on siitä kiva, että tehdään mm. sipulista ja mausteista currytahna, jota kypsennetään ensin kattilassa, jolloin maut ja tuoksut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Samalla tapaa päätin tehdä muidenkin ruokalajien maustamisen, jolloin eri ruokien jäsentäminen ja valmistaminen oli huomattavasti helpompaa, kuin nakkaamalla mauste toisensa jälkeen pataan. Näin eri ruokalajien maut erottuivat selkeästi omikseen, vaikka samoja mausteita sisälsivätkin.

Possua banaaninlehdessä

500-600 g kypsää porsaanlihaa (ulkofile, kassler), valmiiksi suolattua
vettä uuniastiaan niin, että liha peittyy
korianteria, jeeraa eli juustokuminaa noin 1 tl kumpaakin
3 mustaa kardemumman kotaa
muutama kuivattu luumu
kanelitanko
1 tl sarviapilaa
kuivattua chiliä 1/2 tl
curryn lehtiä
1 tl mangojauhetta

kookoskermaa
kalakastiketta
chiliä

banaaninlehtiä tai leivinpaperia

Laitoin lihan mausteliemeen mietoon lämpöön muutamaksi tunniksi (leivinuunin jälkilämpö). Liha revitään haarukalla suikaleiksi. Liemeen lisäsin puolisen dl palmusokeria ja keitin kokoon, lopputuloksena tulinen kastike.
Lisää lihan joukkoon kookoskermaa tai -maitoa ja kalakastiketta, tarvittaessa chiliä

Currytahna

1 rkl hienonnettua tuoretta vihreää chiliä
3 rkl hienonnettua salottisipulia
2 tl hienonnettua valkosipulia
1/2-1 tl jauhettua galangal-juurta
2 sitruunaruohoa
1/2-1 tl kurkumajauhetta
1 limen raastettu kuori
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl suolaa
hiukan vettä

kookosöljyä
kaffirlimen lehtiä

paahdettuja kookoslastuja
tuoretta korianteria

Laita kaikki aineet pieneen silppuriin tai blenderiin ja aja tahnaksi. Jouduin hiukan lisäämään vettä tahnan aikaansaamiseksi, öljy toimisi sikäli paremmin, ettei räiskyisi kattilassa kypsentäessä.
Laita pari rkl kookosöljyä kattilaan ja kuumenna, lisää currytahna ja kaffirlimen lehdet ja kypsennä miedolla lämmöllä.

Levitä banaaninlehti leivinpaperin päälle uunipellille. Jos et saa banaaninlehtiä, kääri nyytti leivinpaperiin. Levitä liha keoksi lehden päälle ja currytahna lihan päälle. Kääri nyytti ja kypsennä uunissa 180-200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele paahdetuilla kookoslastuilla ja tuoreella korianterilla.
  
Lisäksi tarjolla oli curry keittobanaanista, linsseistä ja intialaisesta paneerjuustosta ja toinen jättikatkaravuista. Varsinaista ohjetta näihin ei ole, tein currytahnoja samaan tapaan kuin possulle, maustesekoituksia varioiden. Hyvin toimivat.
  

Paneer-juustocurry ehdittiin melkein syödä, ennenkuin muisti ottaa kuvan.




Sipuli ja mausteet ajetaan tahnaksi.


Tässä vaiheessa tuoksut ovat huumaavat. Kuivatuista kaffirlimen lehdistä saa tällä tavalla irtoamaan upeasti tuoksua ja makua.




Ylikypsä possu ja maustekastike odottavat banaaninlehteen käärimistä.


Granaattiomena raikastaa.


Chapatijauhoista syntyy autenttisen makuiset chapatileivät.


Aiemmalta illalliselta tuttu sherrysemifreddo, nyt passionkastikkeen kera. Semifreddon pohjana on sherrysabaglione, johon vielä ennen pakastamista lisäsin reilun lorauksen sherryä.


Ystävänpäivän ihastuttava kukkakimppu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti