torstai 2. huhtikuuta 2015

Mämmitoffee

Pääsiäinen on ihan tuota pikaa, vielä viime hetken makea vinkki! Monenlaista pääsiäisherkkua on vuosien aikana tullut tehtyä ja maistettua, muttei aiemmin mämmitoffeeta. Eikä se hassumman makuista ollutkaan! Mämmi jakaa mielipiteet, siitä joko tykkää tai ei. Jos olet se talouden ainut mämmin syöjä ja tarjousrovesta suurin osa jää kenties hukkaan, kokeile vaikka mämmitoffeeta.
Jollain kesäreissulla alekirjakaupasta tarttui mukaan Mämmi-kirja ( kirjoittanut Ahmed Ladarsi). Juuri nyt ajankohtaisen mämmitietouden ja mämmin teko-ohjeiden lisäksi kirjassa esitellään eri tapoja nauttia mämmiä, mutta myös kekseliäitä ohjeita miten käyttää mämmiä ruuanlaitossa pastasta pizzaan ja tryffeleistä kohokkaaseen. Monta tapaa siis käyttää myös hävikki herkuksi. Mämmi antaa ruokaan jännää maltaista makua, mutta suurempi haaste on sen kostea rakenne, joka helposti saa leivonnaisen lässähtämään. Leivonnaiset odottavat testaustaan, mutta mämmitoffeeseen päätin tarttua. Maku oli yllättävän mukava, veikkaanpa, että mämmiä vieroksuvakin voisi tästä pitää. Omassa kokeilussani rakenne jäi melko pehmeäksi, lisäpaisto olisi saattanut asian korjata. Seesaminsiemeniä laitoin reilusti ohjetta enemmän, ja muutkin siemenet tai pähkinät sopisivat ja toisivat vähän purutuntumaa. Seos kannattaa kaataa voidellulle leivinpaperille uunipellille, valmis toffee irtoaa silloin paremmin. Sen verran imelää herkkua tämä on, että suosittelen tekemään pienemmän annoksen pieneen uunivuokaan.
 
Mämmitoffee
 
300 g mämmiä
300 g sokeria
noin 1 dl seesaminsiemeniä
 
Laita mämmi ja sokeri kattilaan, lämmitä ja sekoita tasaiseksi. Keitä hiljalleen 40 minuuttia; seoksen pitäisi poreilla, mutta varo polttamasta. Kaada seos voidellulle leivinpaperille (paperissa tulee olla reunaa, muuten massa leviää paljaalle pellille) ja paista uunissa 180-200 asteessa noin 20 minuuttia, hempeästi poreillen, varo polttamasta. Jäähdytä. Jos massa on liian notkeaa, jatka vielä paistamista. Älä säilytä kylmässä, sillä toffee muuttuu siellä nestemäiseksi.
 

Kuvausta varten leikkasin suikaleita joita koetin kääriä rullalle. Pehmeä toffee maistuu ulkonäköänsä huomattavasti paremmalle.
 
Iloista Pääsiäistä kaikille!
Syödään hyvin, nautitaan kevään tulosta ja levätään!

2 kommenttia:

  1. Jännä idea. Meillä harvemmin mämmiä jää tähteeksi, mutta näitä voisi silti kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Kirjassa oli paljon mielenkiintoisia ohjeita, pitäisi testata niitäkin.

    VastaaPoista