lauantai 20. syyskuuta 2014

Yrttisato talteen!

Viinietikka, öljy, snapsi. Rakuunaviinietikka, yrttiöljy, minttusnapsi. 
Säätiedotus lupaa lumisateita. Eipä uskoisi, kun ulkona paistaa aurinko ja lämmintä on tällekin päivälle odotettavissa 17 astetta! Yöpakkasia on joka tapauksessa tulossa, joten on viimeiset hetket korjata sato talteen. Itse kasvatettuja yrttejä on käytetty ansioituneesti pitkin kesää lähes kaikkeen ruokaan ja osa on jo päätynyt pakkaseen. Kuivaamisen päätin jättää tällä kertaa väliin. Sen sijaan erilaiset öljyt ja viinietikat on helppo tapa saada vaihtelua salaatinkastikkeisiin ja ruokien maustamiseen. Koskenkorvaan on liotettu milloin tilliä, kuusenkerkkää, ruusunterälehteä ja vaniljaa. Runsas minttusato houkutti kokeilemaan minttusnapsia.

Yrtit kannattaa poimia poutapäivänä ja poistaa kuihtuneet osat ja roskat. Parhaiten maut tulevat esille miedonmakuisissa öljyissä, nyt käytin mietoa oliiviöljyä. Kokonaiset oksat on helpoin ujuttaa hiukan isosuisempaan pulloon tai purkkiin, öljy tai etikka kaadetaan päälle niin, että yrtit peittyvät.
Yrttiöljyt voi varastoida komeroon pariksi viikkoa, etikka saa jäädä ikkunalle kuukaudeksi. Makua voi välillä tarkistaa. Kun maku on kohdillaan, yrtit voi joko poistaa tai jättää. 
Snapsiin käy mikä tahansa kirkas viina. Kolmen vartin pulloon laitoin useita mintun oksia. Pullo jätetään ikkunalle muutamaksi viikoksi; makua kannattaa testata. Esimerkiksi tillistä tulee pistävän makuista parin viikon jälkeen. Sen jälkeen yrtit poistetaan ja juoma siivilöidään kahvinsuodattimen läpi. Säilytys mielellään viileässä.


Vasemalla yrttiöljy; rosmariinia, sitruunatimjamia ja tulista oreganoa. Rakuunan hieno maku uuttuu balsamiviinietikkaan. Yrttiviinietikka ja oikealla minttusnapsi.


1 kommentti: