keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Omena-kaurasämpylät ja omenien mehustuksesta

Oman omenasadon jäätyä viiteen kappaleeseen, oli ilo saada lahjoituksena pari kassillista, kiitos Päivi ja Markku!
Opin viikonloppuna, että myös omenia kannattaa mehustaa ja mehunsa luovuttaneesta omenasta saa hyvää sosetta! Mehua irtoaa lajikkeesta riippuen marjoihin verrattuna melko vähän; 1,5-2 litraa/mehumaijallinen, mutta pehmeneestä omenamassasta saa oikein hyvää omenasosetta, jonka voi pakastaa ilman sokeria tai kiehauttaa hillosokerin kanssa purkkeihin. Siemenkodat kannattaa poistaa, jolloin omenamassa on helppo soseuttaa tasaiseksi soseeksi sosemyllyllä kuorten jäädessä siivilään.  Omena sopii myös sämpylään antaen taikinaan makua ja hapokkuutta, joten muita happamia tuotteita, esim. kermaviiliä tai piimää en taikinaan lisäisi.

Omena-kaurasämpylät

4 dl maitoa
3 dl sokeroimatonta omenasosetta
1 tl siirappia
1-2 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
n. 12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää omenasose, siirappi, suola ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon vehnäjauhot niin että saat notkean taikinan, taikina saa jäädä pehmeäksi eikä tarvitse pitkää alustusta. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Itse nakkasin peitetyn kulhon rappusille viileään syyssäähän kohoamaan useiksi tunneiksi.
Jaa kohonnut taikina n. 14 palaan ja pyörittele pulliksi. Kohota liinan alla ja paista 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.

 
Sämpylät ovat parhaimmillaan lämpiminä.
 
 
Hyvin kohonneet sämpylät voi voidella vedellä ennen uuniin laittoa.
 
 
Vanha kirpparilta muutamalla eurolla ostettu sosemylly toimii loistavasti tässäkin puuhassa.

1 kommentti: