sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Piirakkatalkoot

Sain kutsun piirakkatalkoisiin. Varsin suuritöistä hommaa, joka on ehdottomasti hauskempaa porukalla. Edellisisitä karjalanpiirakoistani onkin vierähtänyt ainakin vuosikymmen ellei kaksi. Aikoinaan Pohjois-Karjalassa työskennellessäni, tarkemmin sanoen Liperissä ihana työkaverini haki kotiinsa ja opetti piirakan teon kädestä pitäen. Niillä ohjeilla olen ajellut tänne saakka, vaikkakin harvakseltaan. Mukava oli huomata, että taito ei ollut ruostunut.Rekvisiitta valmiina. Kolmesta pulikasta ohuin (vasemmalla) osoittautui parhaaksi.


Työkaverin opeilla: reilu keko karkeita ruisjauhoja ja piirakka ajellaan siinä. Karkea ruisjauho ei liiaksi tartu piirakankuoreen. Piirakan koosta riippuen reilu rkl puuroa levitetään kuorelle. Rypytys keskeltä päähän. Toinen tapa. 400 piirakan urakassa apukeinot on syytä käyttää. Parimillinen juomalasilla taikinasta otettu jauhotettu kakkara ajetaan kerran paksumman telan läpi ja toisinpäin hiukan ohuemman.


Pastakoneella tehdyistä ei tule ihan niin nättejä.


Piirakat joko voidellaan tai kastetaan vesivoiseoksessa ja laitetaan pyyhkeen alle.

Ruiskuoritaikina
(n. 70 kpl)

12 dl sihtiruisjauhoja (jauholaadusta riippuen osa tavallisia ruisjauhoja)
3 dl vehnäjauhoja
3 tl suolaa
6 rkl öljyä

Taikina vaivataan huolella sekaisin. Annetaan tekeytyä muovipussissa ja vaivataan uudelleen kimmoisaksi. Sihtiruisjauhojen laatu vaihtelee, osa kannattaa korvata tavallisilla ruisjauhoilla, jolloin taikinasta tulee napakampi. 
Perinteisesti taikinasta tehdään pötkö, joka leikataan tasakokoisiksi napeiksi, jotka litistetään ja ajellaan piirakoiksi. Pastakoneelle kaulitaan muutaman mm paksuinen taikina jauhotetulla pöydällä ja otetaan juomalasilla pyörylät. Pakko sanoa, että näiden ajelu pulikalla takasi paljon tasalaatuisemmat piirakankuoret kuin pötköstä leikatut.

Puuro

1.5 l vettä
9 dl riisiä
3 l maitoa
3 tl suolaa
4 kpl kananmunia

Keitetään puuro miedolla tulella. Jäähtyneeseen puuroon lisätään kananmunat.

Piirakat paistetaan hyvässä lämmössä leivinuunissa tai 250-275 asteisessa sähköuunissa n. 14 minuuttia.
Piirakat ovat ehdottomasti parhaimmillaan juuri tehtyinä, vielä rapeakuorisina ja kuumina!

Kiitos Päivi, Illi ja Allu mukavasta päivästä, ehdottomasti uusiksi!7 kommenttia: