sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Mustikkamehu

Lupasin jo aikaa sitten laittaa mehuohjeeni tänne. Joitakin vuosia sitten marjasadot olivat huikeita, eikä pakastustilaa ollut paljoa. Kylmiö kylläkin, ja laiskana ihmisenä en viitsinyt alkaa läträämään mehustuksen kanssa. Löysinkin netistä loistavan mehuohjeen, jossa marjojen maku ja vitamiinit säilyvät huomattavasti mehustusta paremmin. Puolukkamehua olin tehnyt samaan tapaan aiemmin, mutta tällä ohjeella syntyy herkkujuoma marjasta kuin marjasta. Työläin vaihe on marjojen pusertaminen harsokankaan läpi. Harsokangasta voi ostaa kangaskaupoista metritavarana. Caritaliina käy myös, mutta hauraampana saattaa revetä, kun viimeisten mehutippojen puristamisessa käyttää voimaa. Mehun voi myös pakastaa, jolloin säilöntäaineita ei tarvitse laittaa. Sokerin määrää voi vähentää, ken haluaa, varsinkin mansikat ja vadelmat ovat sen verran makeita, että vähempinkin riittää. Toisaalta mehu laimennetaan, ja makeampi mehu säilyy todennäköisesti paremmin. Huolella pestyjen ja uunissa sadassa asteessa steriloitujen pullojen sijasta olen käyttänyt muovisia keittosuolapulloja. Ohjetta on helppo muuntaa marjojen määrän mukaan ja mehun voi tehdä myös pakastetuista marjoista.

Mustikkamehu

8 l vettä
8 l mustikoita
80 g sitruunahappoa
6 kg sokeria
10 säilöntäainetablettia

Puhdista 2 10 l sankoa. Lisää kylmä vesi, marjat ja sitruunahappo. Seisota pimeässä ja viileässä yön yli. Murskaa marjat (kädellä tai survimella) huolellisesti. Kaada mehu harsokankaan läpi toiseen sankoon ja anna valustua. Purista loppu mehu marjoista kiertämällä harsokangasta solmuun. Lisää sokeri ja pieneen  vesimäärään liotetut säilöntätabletit ja sekoita huolellisesti puolisen tuntia (pieni riski on, että sekoittamaton mehu hyytelöityisi).
Pullota mehu steriloituihin lasipulloihin tai muovipulloihin. Säilytä pimeässä ja viileässä.


Mehun kysyntä on tässä taloudessa vähentynyt niin, että edellisistä talkoista on usemapi vuosi. Arkistossa ei ollut edes kuvaa mustikoista, paitsi piirakan muodossa.

Sitten kuvia Skotlannin Ylämaalta muutaman vuoden takaa:
Glencoessa 1600-luvun lopulla Mcdonaldin klaanin vitkasteltua valan vannomista uudelle Englannin kuninkaalle sotilaat surmasivat koko klaanin. 
Urquhartin linnan rauniot Loch Nessin rannalla. 

Taitaapi pukata pientä matkakuumetta taas...


1 kommentti:

  1. Once more excellent publish. A person appear to possess a great knowledge of these types of styles. After i getting into your site, We experienced this particular. Seriously as well as maintain writting your site could be more appealing. For your Achievement!


    mmo18.com
    英雄联盟代练
    lol boosting

    VastaaPoista