perjantai 13. syyskuuta 2013

Addiktio


Joskus se saa alkunsa puolihuolimattomasta, viattomasta kokeilusta hyvän ystävän kanssa (kuten tässä tapauksessa). Usein ensimmäisten annosten aikana voi tulla niin paha olo, varsinkin vähemmän kokeneilla, että homma jää siihen. Saatetaan kokeilla jotain muuta. Sinnikkäimmät yrittävät uudelleen ja uudelleen, pikku hiljaa ja vähitellen huonovointisuus vähenee ja olo on autuaallinen. Toiset tosin jäävät koukkuun jo kerrasta. Vähitellen annosta pystyy nostamaan ja loma- ja vapaapäivinä annostelukertoja voi jopa lisätä. Pitkät työpäivät ja reissut  voivat estää koko touhun ja annosten harventaminen saattaa johtaa jopa lopettamiseen.
Vieroitus? Riippuvuuden kesto? Yksilöstä riippuvainen. Nopea kyllästyminen toisilla, jotain uutta ja vahvempaa tilalle?
Syksyn rankkasateet ja talven pakkaset pakottavat väistämättä vieroitushoitoon tai kokeilemaan jotain muuta, korvaavaa. 
Mikä? Tällä haavaa 255 askelmaa (saattoi mennä laskut sekaisin) Puijon kupeessa. Voittaa steppitunnin 10 - 0 : upeat maisemat, raitis ilma, ei suurempia ruuhkia ja on ilmaista. Harvoin tuntemattomista treenikavereista hiki pöllähtää, usein aistii vastaantulevasta tekstiilinpesuaineen tuulahduksen. Musiikin voi valita itse, ken sitä kaipaa, mutta ilmankin pärjää. Omassa hiljaisuudessa aivot kehittelevät vaikkapa tällaisen kirjoitelman tai idean uuteen ruokareseptiin.


Viime aikojen muotiperusravintoaine näyttää olevan proteiini, kun tutkii kaupan hyllyjä ja mainoksia. Mainonnassa vähäkaloriset, vähähiilihydraattiset ja kevyttuotteet ovat jo menneen talven lumia. Karppituotteetkin taisivat olla pikainen muoti-ilmiö. Nyt on proteiinirahkaa, proteiinijugurttia ja proteiinipalautusjuomia.
Aikuisen ihmisen proteiinintarve on noin 0.5 - 3 g painokiloa kohti, 70 kg painavalla noin 56 g. Normaalia monipuolista ruokavaliota noudattava henkilö saa tarvittavan proteiinin päivittäisestä ruuasta.   Sen sijaan laihduttajien, epäterveellistä ruokavaliota noudattavien ja vanhusten proteiininsaanti voi olla puutteellista. Urheilijat ja muuten kovasti treenaavat tarvitsevat myös keskimääräistä enemmän valkuaisaineita elimistön rakennusaineiksi. Proteiinissa on toki sekin hyvä puoli, että se pitää nälkää pidempään jos vertaa vaikkapa hiilihydraatteihin.
Mihin tarvitaan palautusjuomaa? Normaalisti liikkuva ihminen ei varmaan mihinkään? Eikö vesi riitä?
Valmiit palautusjuomat ja proteiinijuomat on tehty melko makeiksi ja niissä on turhia hiilareita, puhumattakaan lisäaineista. Ja hintaa purkilla on useampikin euro mutta onhan se helppo kuljettaa mukana treenehin.  Kohtalaisen virkeän välipalakulttuurin maassa eläessämme osa valitettavasti korvaa näillä lisäravinteilla oikeat ateriat. Toki tällainen juoma on terveellisempi vaihtoehto suklaapatukalle tai sokerilimpparille.
Edullinen ja helppo palautusjuoma treenin jälkeen on rasvaton maito. Jopa tällaiselle ei-maitoa-normaalisti-juovalle lasi rasvatonta maitoa maistuu lenkin jälkeen.
Kotikutoisia palautusjuomia on helppo ja nopea tehdä, eivätkä ne paljon maksa. Turhat hiilarit voi jättää pois ja makua saa maustamalla. Lisäämällä raejuustoa tai rahkaa rasvattomaan maitoon proteiinipitoisuus nousee jopa yli palautusjuomien.

Palautusjuoma

2.5 dl rasvatonta maitoa
1/2 purkkia pehmeää rasvatonta rahkaa
1/2 banaania
maun mukaan ripaus kanelia tai jauhettua inkivääriä

Laita kaikki aineet tehosekoittajaan ja aja sileäksi.

Annoksessa on energiaa 180 kcal, 21 g proteiinia ja hiilihydraatteja n. 20 g, joista puolet banaanista. Tässä on käytetty laktoosittomia tuotteita, lukemat saattavat hiukan vaihdella eri valmisteiden mukaan. Maitoihimme on nykyisin lisätty D-vitamiinia, lisäksi tulee tietysti kalsiumia ja B-vitamiineja. Banaani muuten sisältää C-vitamiinia, kaliumia ja mangaania sekä B6-vitamiinia.
Hinta n. 1.40 euroa laktoosittomia tuotteita käyttäen.


Toinen palautusjuoma

2.5 dl rasvatonta maitoa
1/2 purkkia rasvatonta raejuustoa
ripaus vaniljan siemeniä

Tee kuten edellä.

Annos sisältää 157 kcal energiaa, proteiinia reilut 25 g sekä hiilihydraatteja n. 11 g.
Hintaa annoksella n. 1.30 euroa.


Kuriositeettina vuosien takaiset askelmat, jotka koukuttivat nekin, erittäin upeissa ja lämpöisissä maisemissa. Scala Fenicia, Foinikialaiset portaat , 882 vuorenseinään hakattua ja rakennettua kivistä rappusta Caprin saaren satamasta Anacaprille. Ehkäpä yksi kauneimpia paikkoja, Anacapri, ruotsalaisen kirjailijan Axel Munthen huvila Villa San Michele, upea valo, taivaanrannassa kohoava Vesuvius…
Axel Munthen osin elämänkerrallinen, osin fiktiivinen romaani Huvila meren rannalla on upea kuvaus unelman toteutumisesta, kauniista Caprin saaresta mutta myös hauskasti, mielenkiintoisesti ja elävästi kirjoitettu kuvaus lääkärin ja psykatrin työstä aikansa Euroopassa aina Pariisista Napolin ruttoepidemiaan. Suosittelen lämpimästi! 

4 kommenttia:

  1. niin totta kirjoitit!samaa olen itsekkin ihmetellyt,palautusjuomista.normaali perusterveellinen ruoka ja normiliikunta-ei siihen tarvita mitään ihmedieettejä että voi hyvin.vaivalloisia noudattaa sitä paitsi.kokeilenpa tuota ekaa reseptiä,takuulla hyvää ja helppo valmista!

    VastaaPoista
  2. Uuh, melkein tuli uupumus kun luinkin Puijon portaista :D Ne on ihan(an) kamalat! Mitään tasarytmistä porrasnousuakaan ne ei ole, kun välillä askelväli on pitkä ja välillä melkein liian korkea. Muistelen, että isäni oli aikoinaan portaiden suunnittelussa mukana ja kertoi, että yhtään puuta ei saanut kaataa portaiden tieltä, siksi portaat ovat niin kiemuraiset ja vaihtelevat.

    Proteiini- ja palautusjuoma-asiasta olen samaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan vanhat puuportaat, ne olivat ihan kesyt nykyisiin verrattuna. Mutta tekevät hyvää! :)

      Poista