keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kesäherkkuja: nokkosta ja ahvenia!

Nokkonen on ollut lapsuudesta saakka suosikkini. Pinaatista en oikein silloin perustanut, mutta nokkosia oli hauska kerätä mökillä aidan varsista, hanskat kädessä, ja ryöpätä keittoon, kastikkeeseen tai lettutaikinaan.
Nokkonen on oikeaa superruokaa, siinä on mm. seitsenkertainen määrä rautaa pinaattiin verrattuna, viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja kolminkertainen määrä kalsiumia maitoon verrattuna. Piitä (välttämätön luiden, nivelten ja kollageenin muodostukseen) siinä on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa.
Toinen lapsuuden ehdoton kesäherkku oli savustetut ahvenet. Niistä saatiin varsinkin keväällä kutuaikaan kelpo saaliita. Puulämmitteisessä pönttösavustimessa ahvenista tuli tummapintaista, taivaallisen makuista herkkua, josta ruodot irtosivat helposti.
Ahven, Suomen kansalliskala, on yleisin kalalajimme. Proteiinin lisäksi kalasta saa runsaasti D-vitamiinia, hyviä rasvahappoja, B12-vitamiinia ja seleeniä.
Siinäpä siis terveellinen setti arki-iltaan.
Ahvenet on siis näppärintä savustaa, suolistus ja kunnon suolaus; säästyy fileoinnilta tai työläältä suomustukselta. Sähkösavustimessa 5 minuutin esilämmityksen jälkeen nämä varsin erikokoiset 5 kalaa viettivät 20 minuuttia. Suola oli riittävä, maku oikein hyvä, ja kalat sisältä kosteita, vaikka päältäpäin voisi toisin luulla. Ensi kerralla kuitenkin kokeilen suolata kalat savustuksen jälkeen suolaliemessä, katsotaan, päästäänkö silloin lähemmäs lapsuuden muistoja.

Nokkosletut

reilu dl ryöpättyä nokkosta
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 tl suolaa
mustapippuria, muskottipähkinää
1 rkl öljyä

voita paistamiseen

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Anna hetki turvota. Paista voissa keskilämmöllä pienehköjä lettuja. Isommat letut pyrkivät repeilemään. Nauti sinällään, kermaviilikastikkeen tai vaikkapa arkisesti raejuuston kera.
Herkullisia olivat, jälleen kerran! Ja tehosekoitin on ehdoton lettutaikinan valmistuksessa! Ei paakkuja, niin nopeaa!2 kommenttia:

 1. Oijoi, upea ateria!
  Kai ahveniset on kallavetisiä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa pienestä Räimä-järvestä olivat :)

   Poista