sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Makua sardellista

Sardelli vai anjovis? Joskus taitaa mennä sanat sekaisin käännöksissä. Anjovis on säilykekala, joka on valmistettu kilohailista ja on yleensä maustettua. Niitä on jokaisen marketin hyllyllä, mutta meillä päin harvemmin saa maustamatonta sardellia. Sainkin käsiini äskettäin pari purkkia espanjalaisia sardelleja. Tuoteseloste: anjovis, kasvisöljy, suola...
Niin tai näin, ilman mausteita ne kalat ottaisi mielellään, mutta menee ne mausteidenkin kanssa, melkein mihin tahansa. Siis maustamaan ruokia. Tavallisin käyttökohde taitaa olla Cesarsalaatin kastikeessa tai Vorschmakissa. Kokeilkaapa laittaa pari kolme pikkuista filettä jauhelihakastikkeen joukkoon; antaa mukavasti pohjaa, eikä tarvitse laittaa sitä liemikuutiota! Lampaan kanssa anjovis sopii myös oikein hyvin. Tai kalan.

Kuhafileelle tein kastikkeen seurvaavasti:

Paistoin kevyesti suolattua kalafilettä keskilämmöllä, kunnes se alkoi kypsyä. Lisäsin reilun nokareen voita ja kauhoin sitä kalan päälle sen vaahdotessa, kunnes kala on kypsää. Kalan voi siirtää pannulta ja pitää lämpimänä kastikkeen teon ajan. Kastikeaineksia voi lisäillä pannuun myös kalaa paistaessa.
Lisäsin voin joukkoon kolme sardellifilettä (nyt maustamattomia); ne sulavat hetken pyörittelyn jälkeen. Hiukan hienonnettua valkosipulia. Loraus valkoviiniä, 1 tl karkeaa Dijon-sinappia, muutama kapris, mustapippuria myllystä. Hetki hämmentelyä, maun tarkistus, tarvittaessa vielä tilkka valkoviiniä tai sitruunanmehua. Tuoretta lehtipersiljaa, jos sattuu olemaan.
Todella nopea ja maukas kastike! Kalan suolaus kannattaa pitää maltillisena; kastikkeessa on sardelleista ja kapriksista johtuen riittävä suola maustamaan myös kalan. Lisukkeeksi vaikkapa raikas salaatti.


Jääkaapin hävikistä herkuksi syntyi myös vaivattomasti:

Rasia portobellosieniä viipaleina, pieniä paprikoita rasia tai yksi iso ronskeina suikaleina ja paketti vihreitä papuja ryöpättynä.
Pannulle oliiviöljyä; sienet paistetaan ensin ja muut kasvikset joukkoon, kunnes kaikki ovat kypsiä. Muutama tähteeksi jäänyt sardelli, tarvittaessa hiukan öljyä lisää, hiukan suolaa ja pippuria ja maistuva iltapala tai lisuke on valmis.


1 kommentti: