sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Mandariinimarinoitua kuhaa ja belugalinssejä

MasterChef:n kakkosjakson jälkeen ystävä soitti; olin kuulemma heti tullut mieleen. Siis kuhasta. Hän onnekkaana oli saanut valtaisan kalasaaliin. Ehdottomasti parasta; kala kelpaa aina! Kiitos Jukka!
Noo, ei onneksi tarvinnut kolmessa minuutissa fileoida, mutta suolistukseen ja kolmen kalan fileointiin ei ollut kovin paljon aikaa. Hyvä on treenata myös pienessä kiireessä.
Toinen juttu on, kuinka kala päätyi mandariinimarinadiin. Yksi meneillään olevista projekteista on opetella vihdoinkin teroittamaan veitsensä kunnolla. Teroituspuikko toimii ensiapuna, mutta jossain vaiheessa veitset tylsyvät niin, ettei siitä mitään apua ole. Perinteisellä liipalla sain veitsen entistä tylsemmäksi. Niinpä äskettäiseltä Helsingin reissulta suositusten perusteella ostettu timanttiteroitin, jonka käyttöön sai ostaessa vielä opastuksen, pääsi heti tositoimiin. Päätin aloittaa vanhoista ja halvoista veitsistä, varmuuden vuoksi. Ja kas, vähällä vaivalla mukana seuraavia ohjeita noudattaen veitset ovat terävämpiä kuin koskaan!
Veitsen terävyyttä täytyy epäuskoisen tietysti heti testata. Pöydällä lojunut mandariini pääsi kuoristaan ja kalvoistaan hyvin helposti. Ja siitä päästäänkin sitten kuhaan: mandariinista irronnut mehu päätyi kuhafileiden päälle pariksi tunniksi ja lopuksi paistovoin sekaan. 
Belugalinssejä ei turhaan sanota linssien aateliksi, niin hyviä ne ovat niin makunsa, rakenteensa kuin kaviaaria muistuttavan ulkonäkönsä puolesta. Vanha varasto alkoi loppua, ja onnekseni löysin niitä cittariin ilmestyneestä luomuhyllystä monen kiinnostavan tuotteen joukosta, jotka kylläkin näyttäisivät olevan etupäässä Tanskalaista alkuperää.

Mandariinimarinoitua kuhaa

1 kuhafile/ruokailija
1-2 mandariinia
voita
suolaa, pippuria

Pyyhi kalafileet kuiviksi, suolaa ja pippuroi. Lämmitä paistinpannu keskilämmöllä, laita nokare voita pannulle ja kalafileet. Paina kaloja paistinlastalla, etteivät käpristy. Kun kalat selvästi alkavat reunoilta kypsyä, mutta ovat keskeltä vielä raakoja, lisää reilusti voita ja kun voi on sulaa ja alkaa vaahdota (varo polttamasta), kauho sulaa voita kalojen päälle, kunnes ne ovat kypsiä. Helpoiten onnistuu paistaa yksi filee kerrallaan tai kaksi pientä. Nosta kalat pannulta ja lisää mandariinimehu, sekoita. Valuta kalojen päälle.

Belugalinssejä ja siitakesieniä

1 sipuli
1 rasia siitakesieniä
n. 1 dl belugalinssejä/ ruokailija
suolaa, pippuria, voita, timjamia

Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan, mutta ota kiehumasta pari minuuttia aikaisemmin ja valuta. 
Kuullota hienonnettu sipuli voissa ja lisää joukkoon sienet, pienet kokonaisena, isoja voi hiukan pienentää. Sienet voi paistaa myös eri pannulla. Lisää joukkoon belugalinssit ja mausta. Lisää tarvittaessa hiukan voita, jos linssit ovat kovin kuivia.


Kuhassa oli vieno mandariinin maku. Mandariinin mehu ei ole niin hapanta, että se juurikaan kypsentäisi kalaa, kuten sitruuna. Belugalinssit sopivat lisukkeeksi melkein mille tahansa. Lisäksi lautasella tilliöljyä. Mandariinilohkot kannattaa säästää jälkiruoaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti