sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Ilman lisäaineita!

Meneillään oleva hevosenlihakohu herättää monenlaisia tunteita niin ruokaketjun läpinäkyvyydestä, ylipäätään eineksistä mutta myös kaatopaikalle päätyvästä käsittämättömästä määrästä sinänsä syömäkelpoista ruokaa. Itse vuosikymmenet ruoanlaittoa harrastaneena ja yhä harvemmin -kiireessäkään- eineksiä ostavana kauppareissulla aina ihmettelee pitkiä einesruokahyllyjä, lukemattomia erilaisia makkaralaatuja, säilyketölkkeihin pakattuja lihapullia ja ties mitä. Että kuka niitä syö? Meneillään oleva MasterChef-kilpailu paljasti karun totuuden; miten moni tuttu pääsääntöisesti tykkää hyvästä ruoasta, mutta ei voisi vähempää olla kiinnostunut ruoanlaitosta, ainakaan, jos siihen pitää käyttää aikaa juurikaan enempää, kuin mitä perunoiden keittäminen kestää. Vielä mukavampaa, jos ruoka valmistuu mikrossa muutamassa minuutissa. No niin, anteeksi kärjistys, hyvät kanssaihmiseni, mutta tukijoukkojen kommenteista- katson vain, koska olet mukana, ruuanlaitto ei voisi vähempää kiinostaa- puhuu puolestaan. Ruuanlaitto koetaan hankalana, ruoka pääsääntöisesti vain ravintona, vatsan täytteenä, ei kulinaristisena nautintona, ainakaan arkipäivänä, eikä siihen ymmärrettävästi haluta silloin käyttää juurikaan aikaa. Uskon kuitenkin vakaasti, että pienellä vaivannäöllä, muutamien perusasioiden opettelulla ja uhraamalla hitusen enemmän aikaa, lautasella olisi monipuolisempaa, tuoreempaa, lisäaineettomampaa ja herkullisempaa ruokaa. Ja ehkä jopa edullisempaa. Ja pidemmän päälle makuaisti ja elimistö vaatisi tätä ihan itse alusta pitäen valmistettua ruokaa, jonka sisällön tietää täsmälleen, eikä pieni lisäuhraus ajankäytöstä tuntuisi enää haaskaukselta. Kuka tietää, jos vaikka heräisi rakkaus ruuanlaittoon...
Tiedän, että näin on käynyt monelle; innostus ja kiinnostus tarttuu, kun kokkailun ilosanomaa levittää ympärilleen! Nuoriso omassa taloudessaan kokkaa intohimoisesti (kuvia ja reseptejä olisi jo monen postauksen verran) ja lähipiirissäkin tehty ahkera käännytystyö kantaa hedelmää...

Esimerkiksi lisäaineettoman kanaliemen keittämiseen ei tarvita paljoakaan toimenpiteitä; kattilan voi lähes unohtaa hellalle. Lopputuloksena on 2 litraa herkullista kanalientä, ilman natriumglutamaattia sun muuta, kastikkeisiin ja keittoihin ja kaupan päälle vähärasvaista kananlihaa ateriaan tai jopa kahteen. Pakastekana 1.3 kg maksoi 6.25 euroa. Esivalmisteluihin kuluu aikaa (vihannesten käsittely) n. 5 minuuttia.

1 pakastekana
1 porkkana
pala selleriä
1 sipuli
laakerinlehteä

Laita jäinen kana kattilaan ja peitä vedellä. Lisää pilkotut vihannekset, laakerinlehti ja halutessasi pippuria ym. mausteita. Liemen voi hyvin myös maustaa jatkojalostuksen yhteydessä. Anna kiehua hiljalleen useampi tunti; kana on huomattavasti broileria sitkeämpää. Lisää tarvittaessa vettä. Kun lihat irtoavat helposti luista ja liemessä on makua, siivilöi liemi ja riivi lihat luista. Pakasta liemi sopivissa rasioissa, tästä määrästä riittää useampaan ruokaan.


9 kommenttia:

 1. Totta puhut, kuomaseni! Ruuanlaitto ei tosiasiassa vie paljoakaan aikaa, enemmän kyse on organisoinnista. Ilmeet ovat siitä erinomainen esimerkki. Liemikuutiot ovat lähinnä suolaa.
  Piia

  VastaaPoista
 2. Olen miettinytkin itse tehdä näitä liemiä,mietityttää vain kuinka suuren määrän tuo liemi riittää sitten maustamaan, kuinka isoissa purkeissa nuo kannataisi pakastaa? :)

  -A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän en laittanut siis mausteita, ja vähänlaisesti vihanneksia. Kananmaku on selvä, eikä juurikaan häviä vaikkapa Puljongin litran purkeissa myytävälle. Kokoonhan lientä joutuu joka tapauksessa keittämään, kun tekee kastiketta, ja maustamaan. Itse pakastin korkeintaan puolen litran satseissa. Keittoon enemmän, kastikkeeseen riittää parikin desiä.

   Poista
 3. Puhut asiaa! :) Mutta valitettavasti tässäkin maassa on ihmisiä, joiden taidot ja rahat ei yksinkertaisesti riitä kuin niihin eineksiin :(

  Meillä syödään normaalia kotiruokaa yleensäkin, mutta toki jos rahatilanne sallii niin ruokaan panostetaan enemmän. Grillikautta tässä odotetaan kuin kuuta nousevaa! Pääsee testailemaan taas kaikkea uutta ja herkullista, kesällä ei paljon makaronilaatikkoa tule syötyä vaikka se hyvää onkin :D

  Tuo hevosenlihakohu on menny niin ääreettömyyksin jo, ettei siitä tiedä mitä ajatella. Toisaalta, mitäpä omaa energiaa kuluttamaan jos asia ei itseä koske :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, moni on sanonut, että ei ole varaa syödä terveellisemmin, kun on puhetta painon pudotuksesta terveyden edistämiseksi.
   Vaan ei meidän juurekset ole kalliita ja ne ovat tosi laadukkaita! Kuivatut pavut ym. toimivat proteiinin lähteenä ja edullista lihaakin on vaikkapa naudan ruhossa vaikka millä mitalla. Ei ne einekset lopulta ole se halvin vaihtoehto; samalla rahalla pientä kekseliäisyyttä käyttäen saa maukkaan aterian moneksi päiväksi. Ison kattilallisen juureskeittoa saa muutamalla eurolla ja itse tehty leipä on halvempaa kuin kaupasta ostettu.
   Jääräpäisesti olen aina sitä mieltä, että kuka vaan oppii lähes mitä vaan, kun on riittävän innostunut ja sinnikäs.

   Poista
 4. Totta puhut. Se osaaminen on osittain halusta kiinni. Ja siitä, että haluaa tietää mitä suuhunsa laittaa. On paljon helpompi keittää suuri kattilallinen borts-keittoa kerralla ja säästyy muutamana päivänä ruoanlaitolta kokonaan. Eikähän se hirvikään juokse pelkkänä sisäpaistina tai fileenä uuniin, monta on käsittelyvaihetta onnistuneen laukauksen jälkeen edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää vertaistukea! Nyt huomaan, että ruuanlaitosta hehkuttaminen ja kisaankin osallistuminen on kantanut hedelmää; monta sielua on voitettu; intohimon kipinä on istutettu useampaankin kanssaihmiseen! Hieno tunne!

   Poista
 5. Olen miettinytkin itse tehdä näitä liemiä,mietityttää vain kuinka suuren määrän tuo liemi riittää sitten maustamaan, kuinka isoissa purkeissa nuo kannataisi pakastaa? :)


  __________________
  fifa 14 ultimate team coinsandhttp://www.fifacoinskaufen.com/

  VastaaPoista